Xtraordinary People: Una iniciativa integral per la neurodiversitat infantil
- Xtraordinary People ajuda a nens i joves a desenvolupar el seu potencial en un món que sovint no està preparat per comprendre’ls
- L’objectiu del centre és oferir un abordatge integral segons el director Adrián Trejo explica a Ràdio 4
La neurodiversitat és una realitat present a la nostra societat, afectant entre un 15% i un 20% de la població mundial, aproximadament 370 milions de persones. Aquesta realitat sovint es tradueix en reptes significatius en diversos àmbits, especialment en els entorns educatius, laborals i socials. Davant aquesta situació, ha nascut a Espanya una iniciativa pionera: Xtraordinary People, un projecte que busca oferir una atenció integral a la neurodiversitat, posant el focus en la infància i la joventut.
Adrián Trejo, director de 'Xtraordinary People', explica a Ràdio 4 que aquesta iniciativa sorgeix després d’anys de treballar amb nens i adolescents que presenten diferents formes de neurodiversitat, com el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), el dèficit d’atenció (TDAH), la dislèxia, la discalcúlia, i les altes capacitats, entre d’altres. "Fa més de 15 anys que treballem amb aquest tipus de nens i adolescents, i hem vist com sovint les famílies es troben perdudes, donant tombs d’un especialista a un altre sense una guia clara", comenta Trejo.
Un servei integral únic
L’objectiu del centre és oferir un abordatge biopsicosocial integrat, que permeti coordinar tots els aspectes de l’atenció que aquests nens i les seves famílies necessiten. "Veiem que sovint hi ha una atenció mèdica dispersa, amb neuropediatres, terapeutes i logopedes que no estan coordinats. Això fa que les famílies es moguin d’un costat a l’altre, moltes vegades rebent opinions contradictòries", explica Trejo. "Volem posar en marxa un servei que integri tot això, oferint un suport complet que cobreixi totes les necessitats".
“La pandèmia va tallar moltes relacions, i ara veiem problemes en nens que van disminuir les seves interaccions amb els seus iguals durant mesos“
Tot i que hi ha iniciatives similars a Espanya, Xtraordinary People és la primera a oferir un servei integral. "No és sorprenent que a Espanya la sanitat, el benestar social i la salut mental estiguin separats. Això es reflecteix en la mateixa estructuració dels organismes públics", assenyala Trejo, subratllant la necessitat de superar aquesta fragmentació per oferir una atenció realment efectiva.
Detecció i diagnòstic
Un altre punt crític que aborda aquesta iniciativa és la detecció i diagnòstic de la neurodiversitat. En els últims anys, ha augmentat el nombre de diagnòstics, fet que l'expert atribueix a diversos factors. "Hi ha una major conscienciació, però també hi ha un cert sobrediagnòstic. No tot es pot justificar amb la neurodiversitat, com per exemple, el dèficit d’atenció", explica. A més, destaca els canvis socials, com la pandèmia, que han afectat el desenvolupament dels nens. "La pandèmia va tallar moltes relacions, i ara veiem problemes en nens que van disminuir les seves interaccions amb els seus iguals durant mesos. Això afecta el seu desenvolupament", assegura.
“Els mestres sovint no tenen la formació específica per atendre aquests nens“
Un dels aspectes més destacats del projecte és la seva capacitat per oferir suport no només als nens, sinó també als seus pares, que sovint es troben amb la difícil tasca de gestionar la situació. "Els pares solen ser els primers a adonar-se que alguna cosa no va bé. Hi ha una fase inicial de negació, però la majoria sap que alguna cosa passa", afirma Trejo. "És important ser realistes i no crear falses expectatives positives. La neurodiversitat pot generar dificultats, i cal ser molt clars amb això".
“Vèiem que alguna cosa no funcionava“
A més, destaca la importància de detectar i intervenir com més aviat millor. "Com més aviat es diagnostiqui i es comenci a tractar, millor serà el pronòstic i el benefici per al nen", explica. No obstant això, reconeix les dificultats que es troben en el sistema educatiu i sanitari. "Els mestres sovint no tenen la formació específica per atendre aquests nens, i els equips d’orientació dels col·legis tenen pocs recursos. Tot això dificulta la gestió de classes amb nens que presenten neurodiversitat", adverteix.
Per Trejo, la creació d’Xtraordinary People és una resposta a una necessitat urgent que ell i el seu equip han observat durant anys. "Vèiem que alguna cosa no funcionava, que el sistema estava fragmentat, i que les famílies necessitaven una resposta integrada", conclou.