Enlaces accesibilidad

El Govern arrenca el curs polític amb el focus situat en els nous pressupostos

  • El Govern treballa per tenir a punt els nous pressupostos l'1 de gener de 2025
  • El Consell Executiu nomena les persones que ocuparan el segon i el tercer nivell de les 16 conselleries

Por
El Govern de Salvador Illa celebra la seva segona reunió, la primera després de vacances
El Govern de Salvador Illa celebra la seva segona reunió, la primera després de vacances

El nou curs polític arrenca oficialment aquest dimarts després de les vacances d'estiu. Enguany han estat força més curtes per la investidura de Salvador Illa tot just la primera setmana d'agost. La reunió del nou Consell Executiu d'aquest dimarts serveix per nomenar el gruix dels alts càrrecs del nou Govern. Illa té previst demanar en els pròxims dies una compareixença al Parlament per informar sobre l'estructura ai les prioritats del seu Govern.

La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, també ha anunciat que s'han encetat els tràmits per tractar de tenir "a punt" l'1 de gener de 2025.

Pressupostos l'1 de gener

Entre els temes que el nou govern format per 16 conselleres i consellers han tingut sobre la taula hi ha el dels pressupostos. La responsable d'Economia, Alícia Romero, ha presentat en aquesta reunió un informe sobre les opcions del nou Govern en l'àmbit dels pressupostos.

Els socialistes consideren que ara mateix és impossible tenir uns comptes nous d'aquí a final d'any i prefereix centrar-se a confeccionar i negociar-ne uns de nous de cara al primer de gener de 2025. En aquest sentit, Paneque ha avançat que s'han encetat els contactes amb els socis prioritaris com són ERC i els comuns i poder presentar-los al Parlament durant el mes de novembre.

Nova gestió de l'aigua

L'altre eix dels acords de Govern ha estat la gestió de la sequera. Així, s'ha aprovat la nova estratègia en la gestió de l’aigua, que preveu resoldre el dèficit hídric existent i millorar la coordinació amb el món local. L'objectiu és que l'any 2027 es pugui garantir el 70% del consum total d'aigua amb recursos propis. Entre les noves mesures previstes destaca la de redirigir les aigües residuals del riu Besòs per regenerar-les.

Nova estratègia en la gestió de l'aigua per no dependre de la pluja | Anna Pujol

Altres actuacions destacades són una tercera dessalinitzadora, que s’ubicaria en l’àmbit de la Costa Brava Nord, la construcció d’Estacions de Regeneració d’Aigua a Mataró i Figueres, així com altres millores en l’àmbit de la Muga. L’acord de Govern també preveu accelerar l’execució d’actuacions ja planificades perquè estiguin en servei abans del previst.

Això sí, queda a l'aire el projecte de la dessaladora flotant al port de Barcelona, que assegura, el nou govern encara no ha abordat.

El nomenament de Trapero

Un dels alts càrrecs que seran nomenats aquest mateix dimarts és el Major Josep Lluís Trapero com a director general de la Policia, tal com va explicar dilluns a la tarda la consellera d'Interior, Núria Parlon.