Enlaces accesibilidad

Barcelona és la ciutat espanyola més cara per llogar una habitació en pis compartit

  • L'oferta d'habitacions a la ciutat comtal puja un 26% en el segon trimestre i els preus un 13%
  • Els joves catalans han de destinar més del 100% del seu sou en el lloguer de l'habitatge

Per
L'arrendament d'un immoble sencer a Catalunya s'enfila fins als 1.190,7 euros.
L'arrendament d'un immoble sencer a Catalunya s'enfila fins als 1.190,7 euros.

El mercat de l'habitatge català està tensionat en totes les seves formes. Últimament, ha incrementat l'oferta, però, en paral·lel, també ho han fet els preus. L'opció de molts joves ara és la de passar-se a compartir pis, llogant una habitació, però fins i tot poden ser d'alt cost. Sobretot a Barcelona, on el preu mitjà ja es troba en els 565 euros.

Els preus s'han enfilat un 13% i la capital catalana ha esdevingut la ciutat més cara, seguida de Madrid i Las Palmas, amb 500 i Sant Sebastià, amb 450 euros. 

Els lloguers d'habitacions a Barcelona pugen als 565 euros de mitjana

A Girona es paguen gairebé 400 euros per una habitació, i a Lleida i Tarragona no es troba res per menys de 300.

Segons el portaveu d'Idealista, Francisco Iñareta, els joves decideixen compartit habitatge perquè "es veuen expulsats del mercat de lloguer". Asseguren que aquest fet pressiona l'oferta i tensiona els preus, el que "resta estacionalitat al mercat, que abans es movia gairebé exclusivament als mesos d'agost i setembre".

Barcelona bat rècord de preu en el lloguer d'habitacions en pisos compartits | Helena Oset

Destinar més del 100% del sou a l'habitatge

L'arrendament d'un immoble s'enfila a Catalunya als 1.190 euros, segons dades d'aquest juliol. Un preu que, tal com indica un estudi del portal immobiliari pisos.com, suposa que els joves catalans es vegin obligats a destinar més de la totalitat del sou, almenys uns 140 euros per sobre.

L'Observatori d'Emancipació Juvenil del Consell de la Joventut d'Espanya afirma que el sou mitjà a l'Estat es mou en els 1.050,77.

Un nivell dels salaris actual que, diu el portal, "no correspon en absolut" amb els preus de l'habitatge i avança que la tendència alcista dels preus "no sembla que s'hagi d'aturar aviat".

L'emancipació a Espanya se situa en 30,4 anys

Els joves espanyols romanen a casa fins als 30,4 anys, perquè no es poden emancipar abans, segons l'Eurostat. La xifra queda significativament allunyada de la mitjana comunitària que és de 26,3 anys i és la quarta més elevada de la Unió Europea, per darrere de Grècia, Croàcia i Eslovàquia.

"En el segon semestre de 2023 la taxa d'emancipació era del 17%", 8 de cada 10 joves no podien independitzar-se de casa, detalla el director del director de Estudios de Pisos.com, Ferran Font.