Així pots fer un insecticida 100% ecològic i casolà
- Aprèn a fer un insecticida ecològic per combatre els invasors del jardí
- Com fer un encoixinat per al teu hort
Cultivar un hort no és una tasca fàcil, ja que constantment cal estar pendent de les seves necessitats i sobretot vigilar que no s'hi acosti cap espècie invasora a destruir-lo. Cada vegada més persones busquen alternatives naturals per combatre els insectes i no haver de recórrer als productes químics i perjudicials que hi ha a la venda. Aquestes no només són més segures per a les persones i les mascotes, sinó que també són fàcils de fer a casa.
A 'Va de Verd', l'agricultor ecològic Antoni Busquets ensenya com crear en un sol recipient un insecticida amb tres funcions: insecticida, fungicida i repel·lent. És fàcil, només necessita tres ingredients i és respectuós amb el medi ambient, ideal per aquelles persones que volen una solució ràpida sense comprometre la seva salut ni el planeta.
Ingredients necessaris
- Julivert fresc: Aquest producte és molt útil pel seu efecte insecticida, ja que conté propietats antifúngiques. A més, la seva forta olor elimina altres plagues com la d'erugues.
- Pebrots picants (xilis): Actuen molt bé dins la barreja perquè tenen capsaïcina, una substància que actua com a repel·lent natural i és irritant pels insectes. Sobretot cal que aquesta estigui seca perquè així té més efecte.
- Alls: L'all és molt conegut pel seu poder fungicida i insecticida gràcies als compostos que allibera. És molt eficaç contra insectes com els àcars i les mosques, entre d'altres. És molt important pelar-lo.
- Alcohol sanitari: L'alcohol és un desinfectant que ajuda a eliminar bacteris i fongs. La seva principal funció aquí és extreure els olis essencials dels altres ingredients i concentrar-los. També augmenta molt la conservació del producte.
Preparació
La preparació de l'insecticida és molt senzilla i ràpida. Un cop es tenen els ingredients anteriors només cal posar-los en una liquadora. És important que els pebrots estiguin secs i els alls, pelats. Quan ja estan tots a dins, s'ha d'afegir un bon raig d'alcohol sanitari que ho cobreixi bé tot. Si en comptes d'alcohol, fos aigua, l'insecticida s'hauria d'utilitzar a l'hort instantàniament. En canvi, l'alcohol permet que duri fins a sis mesos guardat a la nevera.
Els ingredients ja es poden triturar tots bé a la liquadora i posar la barreja que surti en un pot. Ha d'estar 72 hores en un lloc fosc perquè així no desapareguin les seves propietats. El moly sobretot recomana colar el producte abans de ser aplicat i explica que la dosi adequada són cinc mil·lilitres per litre. És important remenar-ho bé perquè l'insecticida quedi ben repartit per tota l'aigua. Busquets explica a 'Va de Verd' que si la planta està molt afectada es poden fer fins a tres aplicacions a la setmana, i de forma preventiva, amb un cop és suficient. Tot i ser 100% natural, és recomanable provar l'insecticida en una petita part de la planta abans de tirar tot el producte, per així assegurar que no es causen danys. I ara que coneixes tots els passos, t'animes a fer un insecticida ben ecològic i casolà?