Enlaces accesibilidad

El retorn a l'escola, encara més car

  • Segons l'OCU, el curs escolar costarà de mitjana prop de 2.700 euros, tenint en compte extraescolars, viatges i activitats
  • L'aFFaC critica que el val de 60 euros que proporciona la Generalitat és "insuficient"

Per
A Catalunya el material escolar costa de mitjana uns 450 euros per alumne.
A Catalunya el material escolar costa de mitjana uns 450 euros per alumne.

Queden pocs dies per la tornada de vacances i l'inici del curs escolar, i ja toca renovar llibres, llibretes i bolígrafs. El retorn a l'escola és el 9 de setembre, moment en què els comerços aprofiten per llançar grans ofertes de material escolar.

Enguany, però, els preus són més cars. Malgrat que la dada avançada de l'IPC ha assenyalat una moderació dels preus fins al 2,2%, el descens més gran està en els carburants i els aliments, però no en el sector de la papereria. La despesa per alumne serà d'un 13% més que l'any passat.

Les famílies preparen les butxaques per la tornada a l'escola

Una pujada que ve també per l'augment d'hores extraescolars, viatges i activitats.

Tercera comunitat amb el curs escolar més car

El curs escolar costarà uns 2.700 euros de mitjana per fill, segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Aquesta quantitat de despesa converteix Catalunya com la tercera comunitat autònoma més cara per darrere de València i de Madrid, on s'estimen uns 3.400 euros.

El curs escolar costarà prop de 2.700 euros de mitjana per fill, segons l'OCU | Miguel Pelayo

Un dels factors que més influeixen és el centre escollit. El cost anual mitjà en un centre públic és de 1.200 euros, a un centre concertat puja a 3.396 euros i privat 7.961.

La Generalitat atorga un val de 60 euros

Es calcula que el pressupost mitjà per a material escolar a Catalunya és d'uns 450 euros per alumne. Una despesa que, perquè les famílies puguin fer-hi front, la Generalitat proporciona un val de 60 euros com a ajuda. Enguany, va dirigit no solament a alumnes de primària, sinó també de secundària.

Segons José Antonio González, director de la papereria Abacus, l'import serveix tant "per comprar material propi com per a l'escola, que també tenen aquesta despesa de material''.

D'altra banda, les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC) critiquen que el val escolar és "insuficient" i reclamen destinar la seva partida econòmica als centres públics. ''Ajuda però tampoc no. L'any passat eren 100 euros, però com aquest any hi ha el de secundària han reduït l'import'', diu la Clara.