Enlaces accesibilidad

Torna la normalitat institucional a Catalunya amb la rebuda d'Illa al Rei

  • Arran de l'1-O els presidents independentistes van deixar d'assistir a les recepcions oficials al monarca
  • Felip VI visita el Port Vell de Barcelona i presideix l'acte institucional de la Copa Amèrica de Vela

Per
Primera trobada entre Felip VI i Salvador Illa, des que és president de la Generalitat.
Primera trobada entre Felip VI i Salvador Illa, des que és president de la Generalitat.

Encaixada de mans entre Felip VI i Salvador Illa en l'acte de benvinguda de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela. Es tracta de la primera vegada que el monarca és a Catalunya des que el cap del PSC va ser investit president de la Generalitat.

Han assistit el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, l'alcalde de Barcelona Jaume Collboni, el conseller d'Esports, Bernardo Álvarez i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret.

Rebut després de més de set anys

Una imatge oficial que feia temps que no es veia: la del president del Govern rebent el Rei. Els darrers anys, des del referèndum i el discurs del 3 d'octubre, els dirigents independentistes han evitat estar presents a les recepcions oficials.

L'última ocasió que van coincidir va ser fa més de set anys, un febrer de 2017 quan Carles Puigdemont, que en aquell moment presidia la Generalitat, va assistir al Mobile World Congress. Però aquest dijous això ha canviat.

Visita al Nou Port Olímpic

El Rei ha recordat l'època daurada de l'esport a la ciutat. "He visitat el Nou Port Olímpic, que ha finalitzat el seu ambiciós projecte de transformació iniciat el 2020. Un lloc i un entorn que tan bons records té per a mi i per a tots els olímpics de la generació del '92, especialment els espanyols i particularment els regatistes", ha dit al discurs d'inauguració.

El monarca ha gaudit de les regates d'aquest primer dia de competició oficial del torneig de vela. Al llarg del matí, ha passejat pel Port Vell de Barcelona i ha pujat a bord d'un prototip de vaixell d'hidrogen.

També, ha fet valdre la competició: "Barcelona acull l'esdeveniment esportiu més important des d'aquells Jocs Olímpics i la ciutat torna a impregnar-se dels valors i d'aquell esperit esportiu que va fer la volta al món".

Illa defensa "sumar esforços"

Salvador Illa ha defensat "sumar esforços" en benefici del país i que Catalunya torni a "liderar" Espanya i Europa "econòmicament, socialment, culturalment i esportivament"

El president de la Generalitat assegura que la Copa Amèrica "és un exemple d'això".

Collboni celebra la normalitat

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha celebrat que es recuperi la normalitat institucional: "Hem anat a poc a poc recuperant la bona relació entre les institucions democràtiques".

I, a banda, admet estar encantat per la visita. "Estem molt contents de la presència de sa majestat com a cap d'Estat", ha assegurat.