Enlaces accesibilidad

La nena castellera ferida evoluciona favorablement

  • L'Hospital Sant Joan de Déu informa que la menor està conscient, estable i ha pogut parlar amb la família
  • Les colles castelleres refermen el seu compromís amb la seguretat de la canalla i no pensen que calgui introduir canvis

Per
La nena ferida a la Diada de Sant Fèlix està ingressada a l'Hospital de Sant Joan de Déu
La nena ferida a la Diada de Sant Fèlix està ingressada a l'Hospital de Sant Joan de Déu

La nena de 8 anys ferida aquest divendres a la Diada castellera de Sant Fèlix està desperta, estable i s’espera que la seva evolució sigui favorable, segons ha explicat en un comunicat l’Hospital Sant Joan de Déu. La castellera de la Colla Vella dels Xiquets de Valls segueix estable a la UCI pediàtrica. Pateix un traumatisme cranioencefàlic greu amb fractura cranial amb enfonsament i fractura orbitària. La nena va ser intervinguda divendres amb un resultat satisfactori.

El món casteller fa pinya amb la Vella de Valls

En un altre comunicat, la família, la Vella de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya informen en la mateixa línia. "Superades unes hores prudencials on tot evoluciona favorablement, aquest migdia els metges han despertat la Mia, qui està conscient i ha pogut parlar amb la família, està estable i sembla que l’evolució és bona", apunten.

La nena va resultar ferida greu en fer llenya el castell i va ser evacuada en helicòpter del SEM. Ja a l’hospital se li va fer un TAC i se li va practicar una operació d'urgència de la qual els cirurgians van sortir optimistes, explica la família i els castellers, que demanen respecte i prudència en tot el que no siguin informacions oficials.

“Tot i la gravetat que es podia preveure inicialment després de la caiguda, els pronòstics actuals son positius”, alhora que agraeixen als serveis sanitaris la impecable atenció en tot moment i també les mostres de suport rebudes.

Les colles no volen canvis

L'incident a la Diada de Sant Fèlix ha revifat el debat amb relació a la seguretat, sobretot de la canalla, en la pràctica castellera. Les colles són contundents i asseguren que fer castells no representa uns riscos especials ni superiors als que poden tenir altres infants que fan esport o un altre tipus d'activitat física.

En declaracions a Televisió Espanyola, Joan Ibarra, membre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i de la junta de la Coordinadora de Castells, assegura que no té sentit plantejar ara canvis als protocols i que "qualsevol regulació estarà fora de lloc" perquè "qui som els primers conscienciats de que l'activitat que fem ha de tendir al risc zero som els castellers".

Ibarra també recorda que des de la Coordinadora de Colles estan fent "jornades de prevenció de lesions i de formació de suport vital bàsic" i afirma que està "estadísticament demostrat que fer castells és molt més segur que qualsevol altra activitat que puguin fer els nens". Segons dades de l'entitat, cada any només un 3% dels castells fan llenya i hi ha hagut molts pocs casos de canalla ferida des de la introducció de l'obligació de portar casc l'any 2006.