Enlaces accesibilidad

Pedro Sánchez promet un nou finançament amb més recursos per tothom

  • El president del Govern anuncia un nou model "més just" i que atengui "la singularitat" dels territoris
  • Sánchez es compromet a duplicar els recursos del fons de compensació dels CCAA

Por
El president del Govern, Pedro Sánchez, inaugurarà el curs polític, en un acte en la seu de l'Institut Cervantes | EFE
El president del Govern, Pedro Sánchez, inaugurarà el curs polític, en un acte en la seu de l'Institut Cervantes

El president del Govern promet més diners per totes les comunitats autònomes gràcies al nou model de finançament. En l'obertura del curs polític, Pedro Sánchez, ha dibuixat el que ha de ser un nou sistema "més just", que atengui la "singularitat" dels territoris i que exigeixi "la corresponsabilitat fiscal" de les comunitats.

En ple debat sobre l'acord amb ERC per un finançament singular de Catalunya, Sánchez ha volgut tranquil·litzar els presidents autonòmics advertint que duplicarà els recursos del fons de compensació de les CCAA. D'aquesta manera, segons el president espanyol, "totes les comunitats rebran més recursos".

Seran, ha dit, uns comptes públics que portaran "l'ADN" del govern de coalició i que avançarà en una fiscalitat més progressiva.

Sánchez promet una reforma del finançament sense desigualtat entre CCAA

Montero defensa la "solidaritat" del nou model

Unes paraules que han coincidit en el temps amb la compareixença de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, al Senat. Montero ha parlat literalment de "l'ampliació de l'espai fiscal de Catalunya" d'acord amb el previst a l'Estatut i el recollit a la Constitució, i no de "concert econòmic" com fan des d'ERC.

La vicepresidenta primera que l'acord amb ERC estableix que la "solidaritat" d'aquest sistema ha de garantir un nivell similar de serveis públics a totes les comunitats autònomes, "sempre que duguin a terme també un esforç fiscal similar".

Pugna al Senat pel nou finançament singular de Catalunya

Montero ha reivindicat que sigui l'Agència Tributària catalana l'encarregada de gestionar el cent per cent dels impostos, tal com apareix en el pacte amb ERC. 

Les advertències d'ERC i Junts

Precisament, la portaveu d'ERC al Senat, Sara Bailac, assegura que la sobirania fiscal de Catalunya "no és un privilegi", sinó una "necessitat". La dirigent republicana ha reclamat al PSOE que compleixi l'acord d'investidura tancat amb el PSC, i ha recordat que, de no fer-ho, hi haurà "conseqüències", així com si hi ha qualsevol "intent" de "rebaixar" el contingut del pacte.

De la seva banda, el portaveu de Junts, Eduard Pujol, ha preguntat a Montero "qui vol vendre fum", en cas que el pacte pel finançament singular no representi realment el concert econòmic. "És un gran engany premeditat? Estan jugant amb Catalunya? D'on carai ha sortit l'ocurrència, d'ERC o del PSOE?", ha preguntat amb retòrica.