Enlaces accesibilidad

1 de cada 4 famílies catalanes no pot pagar el menjador escolar

  • Les beques arriben només al 15,5% dels infants i el 32% està en risc de pobresa
  • L'ONG Educo instal·la tres neveres buides a plaça Universitat de Barcelona per denunciar les dificultats a les llars

Per
L'àpat diari a les escoles públiques catalanes costa, de mitjana, 7,25 euros.
L'àpat diari a les escoles públiques catalanes costa, de mitjana, 7,25 euros.

Anar a la cuina i tenir la nevera buida. Una de cada quatre famílies catalanes viuen aquesta situació diàriament. La cistella de la compra ha pujat al voltant del 40% en tres anys i en diverses ocasions els pares no poden garantir que els fills mengin un àpat equilibrat. De fet, segons explica l'ONG Educo, més de 75.000 infants no poden menjar carn o peix cada dos dies.

Les beques menjadors només arriben al 15% de l'alumnat

D'altra banda, el cost del menjador escolar suposa el 19,55% dels ingressos de les famílies més vulnerables. Catalunya té el servei més car de tot l'Estat: el menjar de centres públics costa 7,25 euros de mitjana. Però és un servei indispensable per a moltes llars.

"Li donen el menjar i els nutrients que necessita i jo no em puc permetre" diu l'Ada, mare d'una filla de 4 anys. També ressalta la importància del menjador l'Ana María, mare de tres infants: "em diuen que han repetit àpats, el primer, el segon...".

"Ajudes insuficients"

Per pal·liar la situació, la Generalitat de Catalunya dona beques menjador a l'alumnat en risc d'exclusió, cosa que suposa un ajut econòmic i un segur en l'alimentació dels infants perquè tinguin un àpat saludable.

Les beques menjador només arriben al 15% dels infants, segons Educo | Marga Esparza

El problema és que, segons denuncia Educo, són insuficients. Només arriba al 15,5% de la població i, a més a més, tan sols el 60% de les beques cobreixen la totalitat de l'import. Hi ha d'altres que cobreixen el 70%, i el restant l'han d'assumir les famílies, que són uns 400 euros l'any. Per aquest motiu l'entitat demana menjadors que siguin universals i gratuïts.

La situació s'agreuja a la secundària

Un problema visible a la primària, però que empitjora als instituts. Únicament un 13,9% dels centres educatius públics de secundària tenen menjador escolar.

La dada se situa per sota de la mitjana espanyola, que és del 16,7%. "Entre 12 i 16 anys és una etapa molt exigent, necessiten l'alimentació per desenvolupar-se físicament i intel·lectualment", ha avisat la directora general adjunta d'Educo, Guiomar Todó

Representació d'algunes llars catalanes

Amb motiu de l'inici del curs escolar, tres neveres buides a plaça Universitat de Barcelona simbolitzen la dificultat de moltes famílies per assegurar l'alimentació dels seus fills. És una instal·lació amb cartells que informen sobre la quantitat de gent que rep beques menjador i les que ho necessiten.

Els alumnes en risc de pobresa i exclusió són més de 440.000 a Catalunya.