Augmenten les sol·licituds d'asil a Espanya
- Catalunya és la tercera regió espanyola que rep més demandes de protecció internacional
- Un grup de joves subsaharians acampen a Girona, a l'espera d'una cita per poder fer el tràmit
A Espanya arriben any rere any milers de persones migrants que fugen de conflictes, persecucions o greus violacions dels drets humans als seus països d'origen. La gran majoria es presenta a les Illes Canàries després de dies jugant a vida o mort en una barca enmig del mar.
El 2023 van ser 88.042 homes, dones, adults i nens, les persones que van sol·licitar la protecció internacional. L'estatus de refugiat els garanteix una oportunitat per començar de nou. Però, ara com ara, només s'ha concedit un 12% de les demandes.
Catalunya és la tercera regió espanyola que rep més sol·licituds d'asil, després de Madrid i Andalusia.
Una vida difícil
En Lucas va ser segrestat i encara rep amenaces. El seu nom és un altre, però prefereix ocultar-se per no tenir problemes amb les mares, les bandes de crim organitzat del seu país, Hondures, on era advocat.
La seva dona i les seves dues filles han pogut arribar a Catalunya per estar amb ell. Després de deu mesos, els han concedit la protecció internacional.
La situació a la regió africana del Sahel també ha portat un increment de peticions d'asil del Senegal i Mali. Kárdigue ha fugit de la guerra maliana. Vivia en pobresa extrema amb una mare i set germans, que ara no saben res d'ell, ni tan sols si és viu. Va pagar més de 1.000 euros a una màfia, va embarcar-se amb 53 persones i va trigar sis dies a arribar a les Canàries.
"En el camí va haver-hi un moment en què em vaig penedir. No teníem menjar. Aigua, en quedava molt poca. Entre tot això, em vaig adonar que la meva vida havia arribat a la seva fi.", explica Kárdigue.
Permís de treball o situació irregular
Gisela Cardús, advocada de la Comissió Catalana d'Acció pel Refugi assegura que, quan es concedeix la protecció internacional, es facilita "una autorització de residència i treball de cinc anys a l'estat espanyol, on té un acompanyament jurídic social laboral i psicològic". En cas desfavorable, queden en una situació irregular.
I en aquest punt entren aquells que s'aprofiten i fan de la immigració irregular un negoci. L'Associació Papers i Drets per a Tots i Totes recorda que molts es posen a treballar en l'economia submergida perquè la llei d'estrangeria no permet la contractació legal abans dels tres anys d'estada.
Des de l'entitat també critiquen la proposta que fa uns dies va fer el president del govern espanyol Pedro Sánchez sobre la immigració circular perquè consideren que converteix els immigrants en mà d'obra barata i temporal "d'un sol ús".
Acampada a Girona per tramitar l'asil
Aquest mateix dimecres un grup de joves subsaharians acampava a Girona, davant la seu d'estrangeria demanant la protecció internacional. La majoria són de Mali i es troben a l'espera que la Policia Nacional els citi per a poder tramitar l'asil.
Des de l'Ajuntament se'ls hi ha ofert ajut en els serveis bàsics. Asseguren estar amb contacte amb la subdelegació perquè se'ls atengui el més ràpid possible. Un cop iniciïn la demanda d'asil, Creu Roja els podrà allotjar, a l'espera que se'ls assigni un centre de refugiats.