Enlaces accesibilidad
Parlament

Salvador Illa garanteix que complirà l'acord per un finançament singular

  • El president català presenta al Parlament els objectius del seu nou Govern
  • Salvador illa es compromet a revertir el retrocés de l'ús social del català

Per
El president de la Generalitat, Salvador Illa, compareix al Parlament
El president de la Generalitat, Salvador Illa, compareix al Parlament

El president de la Generalitat, Salvador Illa, aprofita el primer ple del Parlament coincidint amb l'inici del curs polític per fixar les prioritats del seu nou Govern. En una compareixença a petició pròpia, Illa ha garantit que complirà l'acord d'investidura amb ERC per un model de finançament singular. Això sí, també ha garantit que "Catalunya és i continuarà sent solidària amb la resta d'Espanya".

Illa manté el compromís amb ERC per reformar el finançament de Catalunya

"Defensem una implicació, també des de Catalunya, en la millora d'Espanya des d'un concepte de solidaritat basada en els valors socialdemòcrates i d'humanisme cristià que defenso", ha exposat.

"L'acord es complirà, sé que costarà, però es complirà", ha assegurat Illa. També ha advertit que el seu govern no contribuirà a alimentar "els qui només volen soroll" al voltant del debat sobre el finançament singular.

Salvador Illa garanteix el compliment de l’acord sobre finançament | Elena Garcia

Desmuntar els discursos d'odi

Salvador Illa ha presentat el seu nou govern "amb la voluntat de ser un govern de tothom i que vagi més enllà de les fronteres ideològiques del PSC". En aquest sentit, ha demanat consens ampli. Oferta que ha fet a tots els grups tret de Vox i Aliança Catalana, als que ha assenyalat pels seus "discursos d'odi" que vol "desmuntar".

El president ha explicat que l'objectiu del seu govern es basa en tres eixos: la institucionalitat i l'autogovern efectiu; els serveis públics, i una industrialització i generació de prosperitat verda d'acord amb criteris mediambientals.

També ha situat cinc prioritats per a la seva acció de govern: ambiental; social; econòmica; de reforma de l'administració pública i dels serveis públics i política.

Català, seguretat i l'Aeroport

Entre els compromisos adquirits destaca el de "revertir el retrocés de l'ús del català".

També ha fet especial èmfasi en la importància de la política de seguretat pel seu Govern. Assegura que aquesta serà una política "essencial" que partirà del principi de "confiança als policies, que són els encarregats d'executar-la.

Salvador Illa també ha garantit que qualsevol decisió sobre l'ampliació de l'Aeroport del Prat complirà amb els "més estrictes i exigents criteris mediambientals de la UE. En aquest sentit, ha advertit que primer s'ha de deixar fer l'estudi tècnic i després es negociarà amb els grups i la societat civil.

Sobre aquesta qüestió la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha advertit Illa que "no té majoria per ampliar la pista del Prat, sinó per modernitzar la infraestructura". Un posicionament al qual s'han sumat també els comuns.

Crítiques de l'oposició

En el torn de la interpel·lació dels grups, Junts ha estat especialment bel·ligerant sobre el nou model de finançament acordat amb ERC, que ha qualificat com a "engany". El president del grup de Junts al Parlament, Albert Batet, ha retret el nomenament de consellers com el titular d'Acció Exterior, Jaume Duch, "el principal enemic de l'independentisme des del Parlament Europeu.

Des d'ERC, Marta Vilalta, ha advertit sobre "la sobrecàrrega" del departament de Sílvia Paneque amb polítiques tan importants com les infraestructures, l'habitatge o el canvi climàtic. Vilalta també ha demanat a Junts que no "abandoni" el "consens de país" sobre el finançament singular una vegada han aconseguit "arrossegar" el PSC i el PSOE.

Des del PP, Alejandro Fernández, ha criticat que el nou Govern hagi "assumit com a propi" el programa "fracassat" de l'anterior executiu d'ERC i ha vaticinat que amb el nou Govern "no arribaran més recursos, sinó més impostos". Fernández també ha rebutjat la demanda d'Illa de fixar una "frontera clara" contra els discursos d'odi de Vox.

El líder de la formació d'extrema dreta, Ignacio Garriga, ha acusat Salvador Illa d'haver creat el govern autonòmic "més nombrós i més costós" d'Espanya. També ha retret que no parli de la "invasió migratòria que pateix Catalunya" ni de la "inseguretat" als carrers.

La presidenta del grup dels Comuns, Jéssica Albiach, reclama prioritzar el dret a l'habitatge i insta el nou govern a desenvolupar el règim sancionador per complir la llei d'habitatge i posar fre als lloguers de temporada. Albiach ha reclamat l'aprovació d'un Pacte nacional per l'accés a l'empadronament.

També la diputada de la CUP, Laia Estrada, creu que el finançament singular no es complirà: "Deixin de vendre fum i enganyar la gent". Estrada ha estat especialment contundent a l'hora de criticar el nomenament de la nova consellera de Salut, Olga Pané, recordant que "ha estat una mala gestora i ha maltractat els treballadors de l'Hospital del Mar".

Votació de les comissions

Aquest dijous, el ple també debat i vota la concessió d'un suplement als pressupostos de la Generalitat del 2023, prorrogats el 2024, per garantir l'activitat regular del sistema de salut.  Així mateix, els diputats debatran i votaran la constitució formal de les comissions parlamentàries.

El ple ha d'aprovar per una majoria absoluta d'almenys 68 diputats el nombre i àmbit de les comissions i, un cop aprovades, s'hauran de constituir la setmana següent. Les comissions legislatives són les úniques que poden dictaminar sobre els projectes o les proposicions de llei.

Cada comissió estarà formada per 18 membres, repartits de manera proporcional per la grandària de cada grup parlamentari al Parlament: 5 del PSC, 4 de Junts, 3 d'ERC, 2 del PP, 1 de Vox, 1 dels Comuns, 1 de la CUP, i 1 d'Aliança Catalana com a única formació del grup mixt.