Enlaces accesibilidad

Aparten un reclús de la cuina de la presó de Lleida pel seu perfil perillós

  • L'intern reunia característiques molt similars a les del pres que el passat mes de març va matar una cuinera de Mas d'Enric
  • El Departament deJustícia redefineix el procés d'accés als llocs de feina de les presons

Per
Centre Penitenciari de Ponent, Lleida.
Centre Penitenciari de Ponent, Lleida.

Aparten un pres de la cuina del Centre Penitenciari de Ponent, a Lleida, que complia amb un perfil altament perillós. Un lloc on es té fàcil accés a materials punxeguts com ganivets i forquilles.

El Departament de Justícia pren la mesura com a prevenció, ja que, segons assegura el Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), l'intern reuneix unes característiques molt similars a les de l'assassí que va matar la cuinera a Mas d'Enric el passat mes de març.

Els sindicats celebren la immediatesa

La decisió s'ha pres enmig dels retrets sobre la manca de seguretat als centres penitenciaris catalans, que encara estrenyen Justícia i que tant reclamen els funcionaris. La ràpida actuació, però, de la nova conselleria rebaixa el descontentament.

"Felicitem el nou Govern i a la nova Secretaria, que van reaccionar de forma immediata i van treure l'intern", explica el portaveu de CSIF, Modesto Berciano.

Assassins a les cuines

Justícia ha difós un decàleg que redefineix les condicions que han de reunir els presos que vulguin treballar a la presó, és a dir, a tallers productius industrials, la cuina, la fleca, la bugaderia, les botigues i les feines fora dels mòduls com la jardineria o els magatzems.

Una circular que, fonts de la conselleria remarquen, és de l'anterior executiu i entrarà en vigor l'1 d'octubre, però que es veurà modificada si hi ha alguna cosa "susceptible de millora".

Justícia redefineix el procés d'accés als llocs de feina de les presons | Nuria Alcalá

El document estableix que s'ha de passar una sèrie de requisits: que el pres no hagi estat expedientat en un any, que no hi hagi un trastorn mental actiu, a més de l'aval dels tècnics i funcionaris de la presó. Una forma de no donar tant de pes al tipus de delicte però sí a l'evolució de l'intern.

En concret a la cuina, el lloc més polèmic per l'accessibilitat dels reclusos a ganivets, el text dicta que el pres no pot haver estat en una cel·la d'aïllament durant els dos últims anys, ha d'estar complint un programa individualitzat de tractament i passar un test Riscanvi, que mesura el grau de reincidència.