Enlaces accesibilidad

Com fer un encoixinat per al teu hort?

Per
Va de Verd - L'encoixinat d'en Lander

Lander de Bévere és un divulgador mallorquí de les feines del camp. A través de les xarxes socials i també de la seva participació en un programa de la televisió autonòmica balear, ensenya tècniques i consells per al bon manteniment de l’hort. Tècniques com la d’aplicar un bon encoixinat sobre la terra, que detalla a ‘Va de Verd’.  

Encoixinat

Imatge d'un encoixinat en un hort.

Tipus d’encoixinat 

L’encoixinat pot ser de palla, de fulles seques, d’escorça d’arbres o, com fa en Lander, de restes de branques i fulles que passa per una trituradora. Però també hi ha qui encoixina amb cartó, amb teles i plàstics. En aquests casos no estaríem parlant d’un encoixinat orgànic

El que fa Lander de Bévere és passar les restes de poda de la seva finca i de les finques veïnes per una màquina de triturar preparada per reduir-les a fragments d’uns dos centímetres de gruix. El resultat és un encoixinat flonjo, que fàcilment s’integra al compost, millorant-lo. El gruix variarà segons la climatologia de l’hort, especialment per la freqüència de la pluja. Si la capa d’encoixinat és prima, la pluja penetrarà amb més quantitat al nostre sòl.  

Però per què encoixinar?  

L’encoixinat reté la humitat i així impedeix que s’evapori o, si més no, la retarda. Però a més, a mesura que es descompon, aporta els seus nutrients a la terra i, per tant, a les nostres plantes. També evita l’erosió que l’aigua i el vent infligeixen al sòl del nostre hort formant una mena de mantell protector i fa d’aïllant tèrmic. Tot això afavoreix el creixement de les plantes cultivades alhora que impossibilita que sorgeixin altres adventícies que podrien destorbar aquest desenvolupament. Last, but not least, com diuen els britànics. L’encoixinat fa bonic: li dona a l’hort una aparença ben acabada, organitzada i neta. Tot són avantatges.  

Però per què encoixinar?

Un encoixinat.