El nou curs comença amb més alumnes i més professors amb plaça fixa
- Hi ha menys alumnes matriculats a Infantil, Primària i ESO, però més a Batxillerat i Formació Professional
- La consellera admet que es revisarà el model del val escolar després de les mancances detectades per la Sindicatura de Comptes
El curs escolar 2024-25 comença aquest dilluns a Catalunya a Infantil, Primària i l'ESO, i dijous 12 de setembre a Batxillerat i Formació Professional (FP), amb un total d'1.610.346 alumnes matriculats (5.103 més que el curs anterior) i 82.277 docents (942 més).
Una tornada amb menys alumnes i més docents i amb restriccions en l'ús dels telèfons mòbils. Estan totalment prohibits a infantil i primària i reservats per ús excepcional a secundària.
Alumnat matriculat per al curs 2024-2025
El descens de la natalitat es continua notant a les xifres d'escolarització. De fet, segons les dades facilitades aquest divendres per la conselleria d'Educació, el curs 24-25 hi ha menys alumnes matriculats que el curs passat a Infantil (9.735 menys), a Primària (4.313 menys) i a l'ESO (4.421 menys). En canvi, l'augment de matriculats a Batxillerat (10.910 més) i a Formació Professional (3.706 més) permet compensar la pèrdua d'alumnat en les primeres etapes educatives.
Pel que fa a la plantilla de professorat, en el curs 24-25 hi ha contractats 38.865 docents a Infantil i Primària, i 43.412 a Secundària i l'ensenyament postobligatori. Segons la conselleria, també s'ha incrementat el personal d'administració i serveis (PAS), amb 4.408 persones, i el personal d'atenció educativa (3.681).
Revisió del val escolar
La consellera d'Educació, Esther Niubó, s'obre a revisar i "donar una volta" al val escolar després que la Sindicatura de Comptes fes públic un informe en què avisa el Govern que no va presentar informe sobre l'impacte econòmic i social que té. Segons Niubó, hi ha centres que els han fet arribar les dificultats de gestió que tenen.
Fins ara, s'han activat tres de cada quatre vals (73,3%). El 23% s'han derivat als centres i el 73% s'han bescanviat en comerços.
El val escolar s'ha ampliat enguany a secundària amb un total de 790.000 beneficiaris potencials. La Generalitat hi destina la mateixa aportació que en la primera edició, 50 milions d'euros, però en ampliar els beneficiaris s'ha reduït l'import de 100 a 60 euros per alumne, en dos vals de 30 euros. Enguany les famílies poden cedir els vals als centres per reduir l'aportació en concepte de material escolar.
D'altra banda, aquest curs és el tercer d'implementació de les motxilles econòmiques per a l'alumnat vulnerable, que ja arriben a sis cursos -tot el segon cicle d'infantil i de 1r a 3r d'ESO-. El pressupost total és de 88 milions, vuit més que el curs passat. D'aquests, 45 són per a més de 117.000 alumnes de centres públics i 45,6 per a més de 27.600 alumnes de la concertada.
Tots els FP són duals
Aquest 2024 la novetat en l'FP és que tots els estudis seran duals, ja sigui en la seva modalitat intensiva o general. Enguany, 31.000 alumnes s'han quedat sense plaça assignada, que encara estan en llista d'espera per manca de disponibilitat.
Sobre el tema, Niubó considera necessari d'"endreçar" el procés de preinscripció i matriculació de l'FP. La consellera assegura que el procés encara no ha finalitzat, però ha explicat que es reforçarà la informació als afectats a partir dels serveis territorials.
La consellera ha afegit que també s'ha d'avançar en un ajust de l'oferta i la demanda, tenint en compte les diferents realitats territorials i sectorials, i avançant en la millora del transport.
“📚 La consellera d'@educaciocat anuncia que en el curs escolar 24/25 tota la FP serà de modalitat dual
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) September 6, 2024
👉 @EstherNiuboedu assegura que "posaran en marxa mesures" per atendre la situació de les persones que encara no tenen plaça
➕ Notícies a https://t.co/YCp3Aos2zu pic.twitter.com/pUIKrYbF7A“
Millora de resultats i diàleg amb els docents
Segons el Departament d'Educació, el canvi de Govern se centrarà en la "millora educativa i dels resultats dels alumnes catalans", tenint en compte les mancances detectades pel darrer informe PISA. Niubó es planteja com a objectiu "recuperar la confiança dels docents", així com "l'orgull i el prestigi del sector educatiu, tot recordant que el sistema compta ja amb 18.295 professionals estabilitzats per les oposicions ordinàries i extraordinàries que s'han fet en els últims temps.
El sindicat majoritari de l'ensenyament, USTEC dona un vot de confiança a la nova consellera, però asseguren que seran exigents amb l'Administració, a la qual exigeixen millores en les condicions laborals.
Les principals reivindicacions són tancar "definitivament" el cicle de retallades i incrementar la inversió en educació fins a assolir el 6% del PIB. A més a més, exigeix no repetir els "dos grans errors" del mandat anterior: la "manca de voluntat" de negociació i la implementació de transformacions "sense el consens necessari".
Mares i pares s'han de rascar la butxaca
Els inicis de curs acostumen a significar un augment important de la despesa per part de les famílies, que han d'invertir en material escolar, llibres de text, roba, etc. Les organitzacions de consumidors calculen que enguany la despesa serà, de mitjana, un 13% més alta que l'any anterior. Aquesta pujada provoca que el 12% de les famílies tinguin dificultats per afrontar les despeses.
Es calcula que a Catalunya la despesa escolar per fill arriba als 2.708 euros, sent una de les més altes d'Espanya. Per aquest motiu la presidenta de les les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC), Lidón Gasull, reclama la gratuïtat real de l'educació i critica la reducció del val escolar, que ha passat de 100 a 60 euros.