Enlaces accesibilidad

La reforma del finançament divideix els barons del PSOE

  • Emiliano García-Page rebutja completament el pacte amb Esquerra perquè fa un plantejament "més egoista que socialista"
  • Pedro Sánchez anuncia que es presentarà a la reelecció en el Congrés que el PSOE farà a finals de novembre

Per
Reunió del Comitè Federal del PSOE a la seu del partit, al carrer Ferraz de Madrid
Reunió del Comitè Federal del PSOE a la seu del partit, al carrer Ferraz de Madrid

La reforma del model de finançament autonòmic centra el Comitè Federal que el PSOE celebra aquest dissabte a Madrid. Són ben sabuts els recels que ha aixecat entre alguns líders territorials socialistes l'acord entre el PSC i Esquerra Republicana per dotar a Catalunya d'un sistema de finançament "singular" que la permeti sortir del règim comú. El president del Govern i secretari general socialista, Pedro Sánchez, no ha entrat en detalls, però s'ha mostrat disposat a desplegar el pacte amb els republicans.

Sánchez defensa el finançament singular

"Estem disposats a fer noves transferències competencials, reconèixer singularitats i permetre que les comunitats que ho desitgin recaptin i gestionin més gravàmens, perquè és coherent amb el nostre estat federal, com fan amb èxit països com Alemanya o Canadà", ha explicat. I ho ha justificat perquè pensa "si es dissenya bé aquesta nova etapa autonòmica es pot crear un sistema de finançament més just que redueixi les diferències territorials, garanteixi la suficiència de la despesa i que exigeixi la coresponsabilitat dels governs autonòmics".

Sánchez retreu al Partit Popular que critiqui una proposta que els populars portaven al seu programa electoral del 2012, i lamenta que "ara en reneguin per competir amb Vox". Amb aquesta proposta, segons Sánchez, "totes les comunitats autònomes rebran més recursos dels que rebien amb el PP" perquè, entre d'altres coses, es duplicarà el fons de compensació interterritorial.

El president espanyol ha començat el seu discurs felicitant el president de la Generalitat, Salvador Illa, i li ha traslladat tot el suport del partit per fer "avançar Catalunya i Espanya en progrés, convivència i cohesió". "Fa poc temps" a Catalunya "es parlava de conflicte, o directament no es parlava", avui "s'ha reconstruït la convivència" i "hi ha un president que treballa per l'entesa entre catalans i per la unió dels pobles d'Espanya", ha dit el líder socialista.

Ja al final de la seva intervenció, Sánchez ha anunciat formalment que al pròxim Congrés de Sevilla optarà a la reelecció com a secretari general del PSOE. També ha demanat "noves idees i ambició" a la militància de cara a aquesta cita, per demostrar, ha dit, que el partit va "dos passos per davant del govern d'Espanya".

Diferents visions entre els territoris

Un dels líder socialistes territorials que amb més fermesa defensa la reforma del finançament autonòmic és Salvador Illa. En el seu discurs davant dels companys de partit, El primer secretari del PSC i president de la Generalitat ha assegurat que la solidaritat financera "no s'ha posat, no es posa ni es posarà en dubte" per part del PSC. Illa dona ple suport a la línia política que porta en els últims anys el PSOE encapçalat per Pedro Sánchez perquè creu que aquesta línia ha demostrat ser exitosa en "l'àmbit econòmic, social i de "cohesió territorial".

Per aquest motiu ha deixat clar que el PSC fa costat de manera "explícita, clara i nítida" al lideratge del president del govern espanyol i líder del PSOE. No només en el comitè federal d'aquest dissabte, sinó també en el congrés que la formació té previst celebrar a la tardor.

En canvi, el president de Castella la Manxa, Emiliano García-Page, ha fet evident que és un dels barons més crítics amb la reforma que el PSC ha pactat amb Esquerra Republicana i que la cúpula del PSOE avala. García-Page assegura que ha arribat al comitè federal d'aquest dissabte amb una "norme preocupació" perquè el que explica Esquerra del text, que ell ha definit com a "cupó independentista", és "molt més egoista que socialista", de manera que és "incomprensable i indefensable".

El president manxec lamenta que es vulgui "manipular" la realitat: "el més fàcil seria explicar quin és el document i de què es tracta", diu. En tot cas, pel que ha pogut sentir fins ara del document pensa que es tracta de quelcom "greu des d'una perspectiva constitucional i de valors socialistes" i que parlar de singularitat és "més greu" que un concert.

Un altre dels que s'han declarat radicalment en contra de la reforma pactada entre PSC i Esquerra és el secretari general del Partit Socialista d'Aragó i expresident d'aquesta comunitat. Javier Lambán afirma amb rotunditat que l'acord pel finançament singular és "inconstitucional" i, en cas d'aplicar-se, suposaria la "fallida" de la sobirania financera espanyola. Demana al seu partit que faci marxa enrere ja que, al seu parer, aquest acord no només "atempta" contra la Constitució, sinó que també ho fa contra l'Espanya "cohesionada i unida".