Enlaces accesibilidad
Llei d'amnistia

Llarena confirma que no es pot amnistiar per malversació a Puigdemont, Comín i Puig

  • El magistrat del Tribunal Suprem es nega a aplicar-los la llei d'amnistia en considerar que hi va haver "un benefici personal de caràcter patrimonial"
  • En la interlocutòria del jutge, també s'arxiva la causa pel delicte de desobediència contra Marta Rovira

Per
Llarena no aplica l'amnistia a Puigdemont

El jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, reitera que no aplicarà l'amnistia a Carles Puigdemont ni als exconsellers Lluís Puig i Toni Comín. En una nova interlocutòria publicada aquest dimarts, el magistrat ha rebutjat el recurs de Puigdemont i confirma que l'amnistia no és aplicable al seu cas. Manté els mateixos arguments que en la darrera de l'1 de juliol: que hi va haver enriquiment personal i que ens van afectar els interessos financers de la Unió Europea.

Per Llarena, els processats van utilitzar fons públics pel referèndum de l'1-O, una actuació per la qual no tenien competències des del Govern de la Generalitat, en comptes dels seus propis mitjans. En aquesta línia, indica que encara que no augmenti la seva riquesa, sí que es va "obtenir un benefici personal de caràcter patrimonial". El jutge argumenta que el seu cas es podria amnistiar si la llei hagués cobert tots els delictes de malversació comesos per promoure l'1-O, o només hagués exclòs els casos d'enriquiment personal.

Llarena manté la negativa a aplicar l'amnistia a Puigdemont, Comín i Puig | Nuria Alcalá

En els recursos contra la decisió del jutge, Puigdemont va demanar que se li apliqués el mateix criteri que a l'exconseller Miquel Buch, a qui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va exonerar del delicte de malversació. Sobre aquest punt, Llarena respon que la interpretació del TSCJ és compatible amb la del Suprem perquè en aquest cas "el responsable públic va decidir gastar els fons públics per atorgar protecció a un dels actuals recurrents, ni va actuar amb el propòsit d'enriquir-se".

Possibilitat de recórrer a la sala d'Apel·lacions

La decisió encara es pot recórrer davant la sala d'Apel·lacions de l'alt tribunal, tot i que el Suprem ha mantingut aquest criteri des que va començar a estudiar l'aplicació de la llei d'amnistia. Per altra banda, el Suprem ha donat la raó a la dirigent d'ERC Marta Rovira i arxiva la seva causa pel delicte de desobediència.