Enlaces accesibilidad
11 de setembre

L'amnistia, el finançament i la "pluralitat" centren els discursos a l'ofrena a Casanova sense incidents

Per
El president de la Generalitat, Salvador Illa, durant l'ofrena floral al monument a Rafael Casanova de Barcelona  (ACN | Jordi Borràs)
El president de la Generalitat, Salvador Illa, durant l'ofrena floral al monument a Rafael Casanova de Barcelona (ACN | Jordi Borràs)

Canvi de cicle polític a Catalunya que s'ha fet notar en les primeres celebracions de la Diada. És la primera amb un Govern no independentista des de fa 14 anys, amb el socialista de Salvador Illa al capdavant i amb l'independentisme dividit. Aquest any els discursos que s'han sentit han fet referència a l'aplicació de l'amnistia, la reivindicació del finançament i les apel·lacions a la diversitat. Aquest 11 de setembre, els actes institucionals han arrencat amb la tradicional ofrena floral davant el monument de Rafael Casanova i s'allargarà fins ben entrada la nit.

Primera Diada sense un govern independentista al capdavant de la Generalitat

Des de primera hora del matí, diverses institucions, partits i entitats han fet un homenatge a qui va ser conseller en cap de Barcelona durant la guerra de Successió, Rafael Casanova, situat a Barcelona. L'acte ha començat a les 8 hores en punt amb els Mossos d'Esquadra i membres d'Interior com la consellera d'Interior, Núria Parlon, i el director general de la policia catalana, Josep Lluís Trapero.

El Govern defensa el "diàleg entre diferents"

Ha estat a les 9 hores quan el govern de la Generalitat en ple ha arribat a la plaça amb el president Salvador Illa liderant la comitiva mentre sonava l'himne dels segadors de fons. Des d'allà, la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha demanat acordar "noves fites de país" en el marc de la Diada. En declaracions als mitjans després de fer la tradicional ofrena a Rafael Casanova, Paneque ha subratllat que aquests objectius s'han d'aconseguir a través del "diàleg entre diferents". "Cadascú des de les seves posicions, idees, projectes i aspiracions", ha afegit.

En línia amb el discurs del president de la Generalitat la vigília de la Diada, Paneque ha afirmat que Catalunya és "un lloc d'esperança, futur i oportunitats" i ha garantit que des del Govern treballaran per "no deixar-ne escapar ni una". "La catalanitat és un títol que ens honora", ha assegurat la portaveu, que ha dit que Catalunya és "un país amb una profunda arrel cívica".

En aquest mateix sentit, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat el "bon moment" polític de Catalunya per la "normalitat" institucional i el "respecte" a la pluralitat.  I en nom del PSC, la viceprimera secretària del partit, Lluïsa Moret, ha reivindicat una Diada "de tothom i per a tothom" respectant "les pluralitats del país". Així mateix, ha dit que és una jornada per posar èmfasi en el qual uneix.

També ha participat el Parlament amb el seu president al capdavant, però en un altre to i centrant el seu discurs en la llei d'amnistia. Josep Rull, ha fet una crida a mantenir "la fermesa i la determinació" davant "l'incompliment radical" de la llei d'amnistia per part del Suprem. Després de l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova, la màxima autoritat de la cambra catalana ha constatat que el tribunal s'ha declarat "en rebel·lia". Així mateix, Rull ha lamentat que s'hagi de tornar a commemorar una Diada amb l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig a un exili "infame".

Els socis d'investidura reivindiquen el finançament

Ni Illa va mencionar el finançament singular en el discurs institucional ni el Govern durant aquest dimecres de Diada. En canvi, els socis d'investidura, tant ERC com els comuns, sí que ho han esmentat. 

La líder dels Comuns, Jéssica Albiach, ha reivindicat la Catalunya "solidària, d'acollida i garantia de drets i llibertats" dels qui "només volen atiar la por, l'odi i la confrontació". En declaracions als mitjans després de fer la tradicional ofrena a Rafael Casanova, Albiach ha assegurat que el nou sistema de finançament pactat és "una oportunitat" tant per a Catalunya com per a la resta de territoris de l'Estat que també estan infrafinançats.

La líder dels comuns també ha retret directament a Illa que no esmentés la reforma del finançament en el discurs amb motiu de la Diada. 

En el seu torn, després de l'acte al monument de Rafael Casanova, el secretari general adjunt d'Estratègia, Comunicació i Coordinació Institucional d'Esquerra, Juli Fernàndez, ha refermat el seu "compromís i convicció" per aconseguir la sobirania fiscal. També ha situat l'objectiu d'aconseguir més eines per aconseguir la independència. Els membres d'Esquerra Republicana han arribat a l'ofrena entre escridassades de "botiflers" i "traïdors".

Borràs critica el discurs d'Illa

Per la seva banda, Junts també ha participat en l'acte de Casanova. La presidenta del partit de Puigdemont ha carregat contra el discurs d'Illa "més eloqüent pel que no deia", i ha assegurat que la prioritat del PSC és "no molestar al PSOE". Borràs crida l'independentisme a "no rendir-se".

El portaveu del Congrés del Partit Nacionalista Basc, Aitor Esteban, ha estat acompanyant la comitiva del partit de Puigdemont. Allà, Esteban ha assegurat que el PNB titlla "d'altament sorprenents" les darreres resolucions judicials del TS sobre l'amnistia i ha censurat que "desvirtuen" la llei i que no s'adeqüen "a dret ni a la voluntat representativa de la ciutadania".

En paral·lel, la CUP i altres organitzacions de l'esquerra independentistes han homenatjat al carrer Ferran de Barcelona Gustau Muñoz, militant comunista assassinat per trets de la policia en una manifestació l'11 de setembre del 1978. A l'ofrena tampoc han participat Aliança Catalana, Vox i Partit Popular de Catalunya.

Les entitats independentistes es manifesten a la tarda

El plat fort de l'agenda d'actes independentistes amb motiu de la Diada torna a ser la manifestació convocada per l'ANC, en col·laboració amb Òmnium i altres entitats, que aquest any tindrà un format descentralitzat, amb mobilitzacions a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Tortosa.

A Barcelona, la manifestació arrencarà a les 16.00 hores des de l'Estació de França i es dirigirà a l'Arc de Triomf, on a les 17.14 hores s'iniciarà l'acte polític amb els discursos de Llach -nomenat aquest any president de l'ANC - i altres representants sobiranistes.