Enlaces accesibilidad

Diada marcada per la divisió de l'independentisme

  • Les entitats independentistes criden els partits a refer la unitat: "Prou de llepar-nos les ferides"
  • Illa reivindica una Diada plural i inclusiva

Per
Les entitats independentistes tanquen la Diada cridant a "tornar als carrers".
Les entitats independentistes tanquen la Diada cridant a "tornar als carrers".

Aplaudiments, xiulades i crits d'"independència" i "tornem als carrers" s'han pogut escoltar arreu de Catalunya en la Diada 2024. La d'enguany, però, ha estat la jornada que menys participació independentista ha tingut des del procés.

En total han assistit 73.500 persones a les concentracions de Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa.

Les entitats organitzadores han cridat a la unió dels partits sobiranistes, en el moment de màxima diferència entre els partits d'Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i la CUP, als quals s'han dirigit perquè "deixi'n de llepar-se les ferides" i prenguin mesures.

El primer Onze de Setembre amb Salvador Illa al capdavant de la Generalitat ha estat objecte de retrets, després de 14 anys vivint la Diada amb presidents independentistes.

Les entitats independentistes, unides

A les 17.14 hores s'han pronunciat els discursos, com és tradicional, en memòria d'aquell setembre de 1714 quan Catalunya va resistir a l'exèrcit de Felip de Borbó.

La convocatòria ha estat coorganitzada per l'ANC, Òmnium, l'AMI, el Consell de la República, la Intersindical i el CIEMEN; una unió entre entitats amb l'objectiu de "tornar a teixir complicitats". La gran majoria de missatges anaven dirigits als partits independentistes per tal que es deixin estar de batalles electorals i es posin d'acord en una estratègia compartida.

L'independentisme perd força a Barcelona

Segons la Guàrdia Urbana, la mobilització barcelonina ha congregat 60.000 persones, que han omplert els carrers de gom a gom en una marxa des de l'estació de França fins a Arc de Triomf, on s'han concentrat els actes. Tal com afirma el cos, la participació el 2023 va ser de 115.000, gairebé el doble. En canvi, els organitzadors asseguren que van ser 800.000.

Les entitats han enviat un avís al "govern espanyolista" de Salvador Illa: "Ni estem pacificats ni ens han pacificat". Òmnium Cultural, d'altra banda, ha retret als partits independentistes que siguin incapaços de posar-se d'acord i els hagin "portat en mans d'un govern que fa pocs dies s'agenollava davant de Felip VI", ha dit Xavier Antich.

Els discursos han servit també perquè el president de l'Assemblea Nacional Catalana, Lluís Llach, acusi l'Estat d'exercir una insòlita repressió contra l'independentisme.

L'acte a la capital s'ha dedicat també a la crisi d'habitatge i ha participat una activista de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), que ha denunciat la situació actual.

L'esquerra independentista surt al carrer

Manifestació alternativa i de reivindicació de l'antifeixisme i antiracisme de l'esquerra independentista, tot coincidint amb la primera Diada que Aliança Catalana té representació al Parlament de Catalunya. Les organitzacions convocants també han volgut aplegar altres lluites, com l'ecologista, contra la massificació turística o contra la guerra a Israel.

Una pancarta amb el lema 'Fer-ho possible' ha encapçalat la marxa. Cap a les vuit del vespre la protesta ha arribat a davant del Born Centre de Cultura i Memòria, on ha arrencat l'acte polític.

Els gironins demanen teixir complicitats

A Girona, unes 6.500 persones, segons la Policia Municipal, han participat en l'acte independentista de la Diada al crit "d'independència". La concentració ha instat a tornar a "teixir complicitats" per fer-se "forts i valents de nou" i s'ha centrat a denunciar els greuges de "l'espoli" en sanitat a Catalunya.

"Com ja hem dit, sense pagar aquest peatge diari a l’Estat espanyol, podríem invertir els diners fruit del nostre treball a cobrir aquestes i futures necessitats de la sanitat pública", ha afirmat, Albert Vendrell, metge i secretari nacional de l'ANC.

El futur de la pagesia a Lleida

En el cas de Lleida, unes 3.000 persones segons la Guàrdia Urbana -fins a 8.000 segons l’organització- s’han manifestat pel futur de la pagesia i la independència. La defensa del sector primari era l’eix temàtic de la convocatòria liderada per l’ANC a la capital de Ponent amb l’objectiu de situar-lo com una estructura d’estat.

La manifestació ha arrencat a l’avinguda de Catalunya i ha finalitzat a l’encreuament de Rovira Roure amb Passeig de Ronda on s’ha fet l’acte polític.

Millor servei ferroviari a Tarragona

Pel que fa a Tarragona, la manifestació de les entitats independentistes ha congregat unes 2.800 persones, segons la Guàrdia Urbana, que han omplert la Rambla de la ciutat. Els manifestants han arrencat al passeig de les Palmeres i han marxat fins al Monument dels Herois del 1811, on s'han fet els parlaments.

Els independentistes de Tarragona exigeixen un millor servei ferroviari | Pilar Rivas

Els independentistes han cridat consignes a favor de la independència, en record de l'1 d'Octubre i en contra el president de la Generalitat, Salvador Illa, a qui han titllat de "botifler". Els organitzadors han exigit que es reverteixi la desinversió del govern espanyol per millorar les infraestructures i el servei ferroviari, que consideren "deficient".