Enlaces accesibilidad
IPC

La inflació baixa a Catalunya al 2,4%

  • L'IPC cau cinc dècimes a l'agost respecte del mes anterior i se situa en el nivell més baix del darrer any
  • La moderació dels preus es consolida gràcies a l'abaratiment dels aliments i els carburants

Per
Un dels pavellons del mercat de fruita i hortalissa de Mercabarna, 10 de juliol del 2024 (ACN/Jordi Pujolar)
Un dels pavellons del mercat de fruita i hortalissa de Mercabarna, 10 de juliol del 2024 (ACN/Jordi Pujolar)

La inflació a Catalunya continua el seu descens i durant el mes d'agost va registrar un 2,4%. Segons les dades de l'INE, es tracta de cinc dècimes menys que al juliol i es tracta de la variació interanual més baixa del darrer any. Al conjunt de l'Estat, l'IPC també disminueix fins al 2,3%.

Aquesta caiguda dels preus ha estat impulsada gràcies a l'abaratiment dels carburants i l'alimentació. Per contra, l'IPC subjacent es manté en el 2,9%, igual que al mes anterior.

La inflació es modera al 2,4% a l'agost

L'eliminació de l'IVA suavitza l'alça del preu de l'oli d'oliva

L'eliminació de l'IVA en l'oli d'oliva ha continuat rebaixant el seu preu i a l'agost registra un encariment del 24,4% respecte a l'any anterior. Es tracta d'un descens de set dècimes en comparació al juliol. L'augment també es manifesta en el preu de la carn ovina (+10,5%) i en el cafè i el cacau (+5,2%).

En canvi, els aliments que experimenten una baixada de preus són els cereals i derivats (-0,6%), la llet (-3,6%) i els llegums i hortalisses fresques (-2,3%).

Encariment dels paquets turístics i baixada dels carburants

A l'agost, s'han encarit els paquets turístics amb una pujada del 5,5% en comparació el mateix mes de l'any anterior, així com un 6,6% més car que durant el juliol.

Per la seva banda, els carburants han registrat una baixada de preu interanual del 6,3% i un descens del 2,2% respecte del mes anterior.