Enlaces accesibilidad
Incendis simultanis

Dos incendis simultanis a Cabacés i a Porrera amenacen 1.000 hectàrees de la Serralada de Montsant

  • El fort vent i el terreny abrupte dificulta l'extinció i els Bombers temen que pugui saltar a la Serralada de Montsant
  • L'incendi de Cabacés és el que més preocupa perquè podria afectar 1.000 ha pel risc que s'escampi
  • A Porrera, el municipi està confinat i hi ha uns 1.500 habitants sense electricitat

Per
Els focs a Cabaces i Porrera amb un vent de mestral molt fort (Revolta pagesa)
Els focs a Cabaces i Porrera amb un vent de mestral molt fort (Revolta pagesa)

Els Bombers es preparen per a una nit complicada. Dos incendis simultanis cremen a la zona del Priorat des de primera hora de la tarda. Els Bombers de la Generalitat treballen intensament al terme municipal de Cabacés, amb dotacions terrestres i aèries, per evitar que arribi a afectar la Serra de Montsant. El foc, actiu des de les tres de la tarda, ha començat en una zona escarpada d’accés difícil a prop del Parc Natural. Tot i això, estan treballant sobre una zona de 80 hectàrees en total.

Els agents forestals i Bombers asseguren que el fort vent i el terreny està dificultant l'extinció. A més, la zona pateix una greu sequera des de fa mesos. De cara a la nit, els Bombers esperen trobar-se amb el pitjor escenari. "El perímetre no és definit. Hi ha focus secundaris que no ens ajuden a treballar", ha assegurat Ricard Expósito, cap d'intervenció de la regió emergències de Tarragona.

"El terreny és abrupte, però estan treballant amb intent d'aconseguir intentar que es quedi en 1.000 hectàrees i que no entri en la serralada del Montsant. De cara a la nit, treballarem el màxim possible. Ens preocupa que el vent es reforçarà i que el foc pugui passar a l'altra banda", admet Expósito.

Els dos incendis actius al Priorat podrien cremar fins a 1.000 hectàrees

Els bombers recomanen evitar les excursions demà a la zona del Montsant. Per aquesta simultaneïtat d'aquests dos incendis i pel seu potencial d'afectació, Protecció Civil ha activat el pla INFOCAT en fase de prealerta.

Confinament a Porrera i 1.500 habitant sense llum

L'altre incendi a Porrera té millor previsió. Els Bombers de Catalunya han ordenat el confinament del municipi per les molèsties de les causades pel fum, però la població no corre perill. Allà hi treballen amb un total de 20 dotacions, de les quals 4 són aèries, i calculen que afecta 1,5 hectàrees. A més, 1.500 abonats veïns de la zona s'han quedat sense subministrament elèctric.

Possible origen elèctric

L'origen dels focs ha estat simultani i propers a línies elèctriques, segons els Bombers i no ho descarten com a possible origen, però haurà de ser una investigació dels Mossos la que acabi confirmant la causa.

Un altre incendi al Canigó

En paral·lel, un incendi forestal crema des de les tres de la tarda als peus del Canigó, a la Catalunya Nord. El foc afecta 400 hectàrees i s'hi han mobilitzat 900 bombers i una vintena de mitjans aeris. Mitjans catalans també participen en l'extinció de l'incendi.

Les flames cremen als municipis de Cameles, Castellnou dels Aspres, Montoriol, Queixàs i Tuïr. També hi ha 80 evacuats de tres municipis diferents. Les flames se situen a pocs quilòmetres de la serra del Canigó i a uns vint de la frontera amb Catalunya.