Enlaces accesibilidad

Funcionaris de presons recorden la cuinera de Mas d'Enric sis mesos després

  • Treballadors, familiars i amics guarden cinc minuts de silenci i dipositen flors a l'entrada del centre
  • Reclamen més recursos i personal i lamenten que encara no s'hagin depurat responsabilitats

Per
Funcionaris de presons, familiars i amics fan cinc minuts de silenci i dipositen flors a l'entrada de Mas d'Enric.
Funcionaris de presons, familiars i amics fan cinc minuts de silenci i dipositen flors a l'entrada de Mas d'Enric.

Ja fa mig any des que la Núria, una cuinera de la presó tarragonina de Mas d'Enric, va ser assassinada per un intern. La víctima va ser atacada amb un ganivet i, des d'aleshores, les reclames per la falta de seguretat als centres es van intensificar fins al punt que va haver-hi manifestacions amb talls d'accés a totes les presons catalanes.

Aquest divendres un centenar treballadors del Catllar i de Ponent, familiars i amics han fet un acte de record a l'entrada de Mas d'Enric. S'han posat flors i espelmes i s'ha guardat cinc minuts de silenci

"L'enyorem cada instant, se'ns fa molt difícil continuar el dia a dia sense ella", ha expressat Pablo Martínez, cosí de la Núria.

Demanen més seguretat

Els retrets dels treballadors penitenciaris continuen ara contra la nova conselleria de Justícia, a la qual demanen que els "escolti" i els "respecti".

Li reclamen millores en matèria de seguretat i més recursos, ja que, asseguren, no són suficients la vintena de nous treballadors a Mas d'Enric per treballar amb garanties. "No ens reforça res, haurien d'entrar 100 de cop a tots els centres de Catalunya", ha dit la Francina, una funcionària del centre.

Concentració en record a la cuinera assassinada en mans d'un pres a Mas d'Enric | Anna Pujol

La treballadora tot i que reconèixer que s'han modificat els protocols als tallers productius, ha lamentat que s'han tornat a ubicar interns, condemnats per delictes d'homicidi o d'assassinat a les cafeteries de les presons de Ponent i del Catllar.

Condicions dels reclusos per treballar a la cuina

Tot just fa una setmana Justícia feia públic un decàleg que redefinia les condicions que han de tenir els reclusos perquè puguin treballar a la presó i així evitar riscos. Un document que entrarà en vigor l'1 d'octubre i encara està subjecte a possibles canvis.

Aquest incorpora una sèrie de requisits com que el pres no hagi estat expedientat en un any, que no hi hagi un trastorn mental actiu i que tingui l'aval dels tècnics i funcionaris de la presó.

Al centre de Ponent, a Lleida, el mateix dia un reclús va ser apartat de la cuina perquè tenia un perfil de característiques molt similars a les de l'intern que va matar la cuinera de Mas d'Enric.