Controlats els incendis de Cabacés i Porrera
- Segons els Agents Rurals, l'incendi de Cabacés ha afectat aproximadament 110 hectàrees i el de Porrera unes 15
- Els indicis apunten a una línia elèctrica com a origen dels focs i els alcaldes de la zona reclamen millores a la infraestructura
Uns 130 efectius dels Bombers han treballat aquest dissabte remullat el perímetre al voltant de 106 hectàrees de sòl forestal i dues de terreny agrícola cremades que ha deixat l'incendi de Cabacés, a la comarca del Priorat, una zona altament castigada per la sequera. A última hora de divendres els Bombers ja van donar per estabilitzades les flames d'aquest foc, que era el que més els preocupava dels dos declarats dijous a les comarques de Tarragona, on també es va iniciar un altre foc, en aquest cas ja controlat, a Porrera.
La forta baixada de les temperatures durant les últimes matinades i la davallada del vent de mestral que bufa a la zona han estat uns aliats important dels bombers, a qui preocupava que es repetís la situació que es va donar l'any 1982 quan un greu incendi a la mateixa zona va cremar unes 1.300 hectàrees del parc natural de la serra del Montsant.
Ni en el foc que ha afectat el terme municipal de Cabacés (108 hectàrees) ni en el de Porrera (14 hectàrees) s'han hagut de lamentar danys a persones. L'única afectació va ser la nit de dijous a divendres quan es va recomanar als veïns de Porrera que es confinessin a casa per protegir-se del fum.
El terreny i el vent han dificultat les tasques d'extinció
El foc, actiu des de les tres de la tarda del dijous, va començar en una zona escarpada d’accés difícil a prop del Parc Natural. Agents forestals i Bombers asseguren que el fort vent i el terreny ha estat dificultant l'extinció en les primeres hores. A més, la zona pateix una greu sequera des de fa mesos. Sobre el terreny hi han treballat durant aquests dies 74 dotacions de bombers, 26 vehicles d'aigua i 190 efectius, així com 14 mitjans aeris. Pel que fa a l'incendi de Porrera, el foc es va donar per estabilitzat i controlat el matí de divendres.
Segons ha informat el cos d'Agents Rurals, tots dos focs els hauria causat una línia elèctrica. El Parc Natural de la Serra de Montsant ja té els accessos oberts, però es recomana evitar la mobilitat a la zona de l'incendi per facilitar les tasques d'extinció. D'altra banda, s'ha restablert la circulació a la carretera TP-7403, però continua tallada la T-702 entre la Vilella Baixa i Cabacés.
Ensurt a l'Alt Empordà
Mentrestant, els Bombers han aconseguit estabilitzar ràpidament l'incendi agrícola-forestal que s'ha declarat la tarda d'aquest dissabte a Agullana (Alt Empordà) a l'altura del punt quilomètric 3 de la GI-500. S'ha rebut l'avís quan faltaven pocs minuts per les 4 de la tarda i hi han treballat intensament 25 dotacions terrestres i 9 mitjans aeris. Al començament les flames han cremat una zona de canyes, però amb el pas dels minuts i empeses per la tramuntana han acabat agafant massa forestal. Segons els càlculs provisionals del cos d'agents rurals, aquest foc ha afectat una superfície aproximada de 14 hectàrees.
“🔴 Tallada també l'autopista AP-7 en tots dos sentits en un tram d'11 quilòmetres entre l'#Agullana i Pont de #Molins
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) September 14, 2024
⤴️ El trànsit es desvia per la carretera N-II
➕ Notícies a https://t.co/YCp3AoruJW pic.twitter.com/TuMRKCBmeT“
En un primer moment, Trànsit ha tallat la circulació entre les sortides 1 i 3 de l'AP-7 a la Jonquera i a la mateixa GI-500. També s'ha suspès la circulació d'AVE entre Figueres i el Pertús a petició dels bombers. Al voltant de les 7 de la tarda el foc s'ha donat per estabilitzat i a poc a poc s'ha anat recuperant la normalitat en la mobilitat ferroviària i per carretera a la zona.