Enlaces accesibilidad

L'artista Rozalén ens ensenya el seu hort: "Jo planto cantant"

Per
Va de Verd - El meu hort

Podria ser el títol d’una cançó o d’un dels seus discs, però “planto cantant” és més aviat una declaració d’intencions, una manera de fer i un modus vivendi per María de los Ángeles Rozalén, coneguda artísticament pel seu cognom. A ‘Va de Verd’ l’artista ensenya el seu hort senzill, natural i fet amb tot el cor, com els seus temes.  

Plantar li ve de família 

Rozalén es declara orgullosa dels seus orígens pagesos. És de Letur, un municipi d’Albacete, on la seva família s’ha dedicat de sempre al camp. El pare, els oncles i l’àvia. Això ha fet que el seu lligam amb l’hort hagi sortit d’una manera molt natural. “La meva àvia era... se li donaven les plantes, les flors... el jardí de la meva àvia sempre estava esplèndid, tenia molt de tacte amb les plantes”.  

Plantar li ve de família

La Rozalén amb dos cogombres.

Del seu oncle Ángel va rebre les lliçons pertinents per començar l’hort i mantenir-lo de la millor manera, malgrat la seva agenda atapeïda de viatges, concerts i gravacions. Del seu pare recorda la fal·lera que tenia pels cogombres, fins al punt que va ser una de les primeres coses que ella va plantar a l’hort el mateix any que va morir: “I quan em va sortir el meu primer cogombre, tu em veus aquí plorant, collint el meu cogombre, que jo deia, això és bastant surrealista”.  

La natura, a les cançons 

El vincle de Rozalén amb la terra i amb la família és el mateix que té amb el seu art. Les seves cançons estan plenes de metàfores i referències a la natura: “Però és que és una manera com molt fàcil d'entendre les coses”, defensa. També passa al seu darrer treball ‘El abrazo’ que reconeix com el més emocional de la seva carrera. 13 temes que representen cadascun un tipus d’abraçada i, en definitiva, un tipus d’amor, entre els quals destaca el que va compondre en memòria del seu pare: “quan em van dir s'ha mort, vaig sentir com m'arrencaven l'arrel del meu arbre”. 

La natura, a les cançons

La Rozalén regant el seu hort.

I avui són pocs els artistes que no es prodiguen a les xarxes socials. Allà Rozalén vol ser ella mateixa, com a les seves cançons i també es mostra compromesa amb la terra, la naturalesa, la família i, en definitiva, amb la vida.