Enlaces accesibilidad

Del mar a taula: El pas a pas del pop a la badalonina

  • Sílvia Abril visita Badalona, antiga ciutat de pescadors, per aprendre a fer un bon pop amb patates
  • L'allioli, la salsa per excel·lència de la cuina catalana, dona el toc final a la recepta

Por

Del mar a taula: El pas a pas del pop a la badalonina
El pas a pas del pop a la badalonina amb Sílvia Abril

A ‘La recepta perduda’, Sílvia Abril es desplaça fins a Badalona, una de les ciutats més poblades de Catalunya, per cuinar pop amb patates! Una recepta que a priori sembla senzilla, però que amaga una sèrie de trucs per assolir la perfecció.

Si vols aprendre a fer un plat exquisit, explora les arrels gastronòmiques de l'antiga ciutat de pescadors i descobreix quins són els secrets millor guardats per aconseguir fer una de les receptes que més veneren la tradició local.

Pop a la badalonina

Aquesta recepta era típica dels pescadors de Badalona: quan sortien amb la barca portaven un fogonet, unes quantes patates, uns alls i, si pescaven pop, el cuinaven i el negaven amb allioli. En Ramon, pescador jubilat que va dedicar tota la seva vida al mar fins que va perdre la seva barca, ajuda la Sílvia a cuinar el pop i li donarà el truc final i definitiu perquè quedi perfecte. Però primer, apunta. Això és tot el que necessites:

Del mar a taula: El pas a pas del pop a la badaloninaDel mar a taula: El pas a pas del pop a la badalonina
Ingredientes Preparación
  • Pop roquer
  • Patates
  • 4 alls
  • Pa rodó
  1. Renta el pop
  2. Espanta el pop amb un mall i talla'l pota per pota
  3. Posa el pop a bullir durant 45 minuts
  4. Pela, talla les patates i afegeix sal
  5. Posa-les a bullir a la mateixa olla que el pop
  6. Fes l'allioli amb un all, oli d'oliva extra verge
  7. Rega l'allioli amb l'aigua sobrant de l'olla per sobre el plat

Per dur a terme aquesta recepta es recomana comprar pop de roca, que és el que té les potes més llargues, es fa més gran i té el cap més petit. Segons el cuiner Jordi Armada, aquest s'agafa pel cap i es fa la triple escaldada perquè la pell del pop es mantingui i no caigui. Una de les coses més importants per fer-ho bé és trobar bé el punt de cocció perquè no quedi dur ni massa tou.

El cuiner Jordi Armada cuinant pop

El cuiner Jordi Armada cuinant pop

Respecte a les patates, han de ser de mida mitjana, de color vermell per fora i blanques per dintre. Aquestes són unes de les millors patates per coure, ja que no es desfan fàcilment.

Per altra banda, l'allioli és la salsa per excel·lència de la cuina catalana. Per fer-lo necessitaràs un all jove, oli d'oliva verge extra i un morter. Un consell! Perquè no repeteixi l'all cal treure-li el cor, i si vols que baixi molt la intensitat també pots bullir-lo un cop laminat.

Allioli especial pel pop a la badalonina

Allioli especial pel pop a la badalonina

I per acabar… El truc del Ramon per donar-li el toc especial a aquest plat és barrejar el suc que ha sobrat durant la cocció amb l'allioli i regar-lo per sobre. Això li donarà una textura líquida ideal per mullar una mica de pa i llepar-te els dits!