Enlaces accesibilidad

Comença la campanya de vacunació contra la bronquiolitis en nadons

  • La immunització es fa als CAP per als nascuts entre abril i setembre i als hospitals a qui neixi a partir d'ara
  • Els 31 centres d’atenció primària de la regió sanitària han començat a subministrar les dosis

Per
Comença a Catalunya la campanya per protegir els nadons de fins a sis mesos de la bronquiolitis.
Comença a Catalunya la campanya per protegir els nadons de fins a sis mesos de la bronquiolitis.

Des d'aquest dilluns els nadons catalans de fins a sis mesos comencen a immunitzar-se contra el virus respiratori sincicial (VRS). Se'ls administra un anticòs que els protegeix del microbi, causant principal d'infeccions de les vies respiratòries baixes, com la bronquiolitis i la pneumònia, i de les visites a centres sanitaris, sobretot a l'hivern.

Immunització per a protegir els nadons de la bronquiolitis

El virus, altament contagiós, es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o amb gotes de saliva.

Segons el Departament de Salut, la mesura permetrà evitar les infeccions en tres de cada quatre infants. Es tracta del segon any de campanya a Catalunya. L’any passat la immunització va fregar el 90% i les hospitalitzacions van caure un 87%.

Arrenca la campanya d'immunització del virus respiratori sincicial en nadons | Anna Bañeres

On cal acudir?

Els nadons que han nascut entre abril i setembre d’aquest 2024 rebran la punxada al CAP i els que neixin entre l'1 d'octubre i el març, a l’hospital, abans de marxar a casa.

A la Catalunya Central són 31 centres d'atenció primària els que han començat a vacunar de l'VRS. Des d’ara i fins al mes de març es preveu immunitzar gairebé 2.900 infants.

Reduir el tractament antibiòtic

A les consultes d'atenció primària s'acostumen a prescriure pautes antibiòtiques excessivament llargues per tractar les infeccions respiratòries. Així ho conclou un estudi liderat per l'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), que assegura que és possible reduir la durada.

Segons el treball, en molts casos, els pacients no han d'estar tant de temps prenent medicaments per curar-se. Reduir-ho pot minimitzar el risc de resistència antimicrobiana i també els efectes adversos que comporta la medicació.