Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Sílvia Paneque: "La prioritat és la negociació pressupostària"

  • La portaveu del govern nega que vulguin involucrar ERC o Comuns a l'executiu
  • La també consellera d'Habitatge anuncia que "s'iniciaran els tràmits" per regular els lloguers temporals

Per
Cafè d'idees - Sílvia Paneque: "La prioritat és la negociació pressupostària"

Silvia Paneque, consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, i portaveu del Govern avisa a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Comuns que la primera passa per complir els acords d'investidura són els pressupostos del 2025. "Primer són els pressupostos i després el finançament", assegura Paneque. Per aquest motiu, l'executiu buscarà el suport als nous comptes en els seus socis prioritaris.

Sobre una possible ampliació del govern, la portaveu nega que es contempli una entrada a l'executiu de consellers d'Esquerra o dels Comuns. "El govern és transveral perquè té diferents sensibilitats, però és monocolor", ha afirmat Paneque. D'altra banda, anuncia que en les properes setmanes se cessaran els alts càrrecs d'ERC que encara es mantenen en l'executiu i hi haurà nous nomenaments.

El govern regularà els lloguers temporals

La consellera defensa que l'habitatge serà una de les prioritats del nou Govern d'Illa: "L'habitatge haurà de ser la primera resposta". Paneque ha assegurat que la pressió es detecta en l'ús turístic de l'habitatge. "Catalunya és l'única que aplica límits als lloguers, però la llei no està funcionant", ha admès Paneque. En aquest sentit, la consellera ha admès que "fa molts anys" que no es fan polítiques "efectives" en l'àmbit de l'habitatge.

Per això, la titular d'habitatge de la Generalitat assegura que per complir el pacte amb els Comuns iniciaran els tràmits per regular els lloguers temporals, en concret la Llei Arrendaments d'Urbans, "per equiparar drets i lleures del lloguer ordinari amb aquest ús temporal".

Posa sobre la taula també la construcció de nous habitatges per millorar el parc disponible a Catalunya. En primer lloc, creu que no hi ha prou oferta i ha recordat el compromís amb els comuns d'habilitar habitatges en 4 anys. "Hem de donar resposta amb aquests nous 50.000 habitatges".  

Rodalies, en marxa

Sobre la carpeta de Rodalies, la portaveu del govern català preveu anunciar els estatuts de l'empresa mixta pel traspàs de Rodalies entre aquest desembre i gener del 2025, i ha demanat temps per millorar les infraestructures ferroviàries catalanes: "No vull donar unes expectatives que no podré complir".

Durant aquest període de temps, la consellera avança que hi haurà inconvenients amb obres i millores en les infraestructures de Rodalies.