Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya, 16 de setembre del 2024 | Els presos amb delictes de sang no podran treballar a la cuina de les presons catalanes

  • Comença la campanya de vacunació del virus respiratori sincicial en nadons
  • Condemnada a 4 anys i mig de presó a Dobrowolski per temptativa d'assassinat a Mainat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Pla general del cartell d'entrada del centre penitenciari de Mas d'Enric a Tarragona, al terme del Catllar.
Pla general del cartell d'entrada del centre penitenciari de Mas d'Enric a Tarragona, al terme del Catllar.

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la prohibició de Justícia perquè els presos amb delictes de sang treballin a la cuina ni a tallers on hagin de manejar instruments perillosos. Una mesura que s'ha fet efectiva aquest dilluns i que compleix una part de les demandes dels funcionaris penitenciaris per millorar la seguretat als centres.

El Tribunal Constitucional, que estudia si les comunitats autònomes estan legitimades per presentar recurs a la llei d'amnistia. Hi ha una desena d'instàncies elevades pels governs autonòmics del PP i pels parlaments de l'Aragó, Múrcia i Cantàbria.

Comença la campanya de vacunació contra el virus respiratori sincicial a Catalunya. De moment, ja es poden immunitzar els nadons de fins a sis mesos de vida. D'altra banda, s'ha fet pública la condemna de 4 anys i mig de presó a Àngela Dobrowolski per temptativa d'assassinat a la seva exparella, el productor de televisió Josep Maria Mainat.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, inauguren l'exposició "Montserrat, 1.000 anys" sobre les claus de la institució amb un viatge virtual inèdit al cor del monestir.

L'actualitat a Catalunya, 16 de setembre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:37

    Busquen un home que ha fugit després d'amputar la mà a la seva parella a Santa Coloma de Gramenet

     

    Els Mossos d’Esquadra busquen un home que aquest dilluns a la tarda ha fugit després d'amputar la mà a la seva parella al domicili que compartien a Santa Coloma de Gramenet. El cos policial no ha donat detalls sobre la lesió, però sí ha indicat que té identificat l’individu i que se l’està buscant. Els Mossos han explicat també que l’home ha agredit la dona cap a dos quarts de cinc de la tarda.

  • 20:29

    Argelia Queralt, vocal del CGPJ, confia que l'episodi de bloqueig de l'òrgan no es torni a repetir: "Volem que funcioni"

     

    Argelia Queralt, una de les noves vocals del Consell General del Poder Judicial, s'ha mostrat confiada que l'episodi de bloqueig de l'òrgan no es torni a repetir després de cinc anys sense renovar-se. La primera passa, ha destacat a una entrevista a El Vespre, ha estat l'elecció de la presidenta, Isabel Perelló. Queralt ha valorat l'"esforç" dels 20 vocals per arribar a un acord i també el fet que sigui una dona.

  • 19:17

    El Govern defensa que el finançament singular marca un "horitzó ambiciós"

     

    La consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, defensa que el finançament singular marca un "horitzó ambiciós" i diu que el Govern treballa "tossudament" per tirar-lo endavant. En la primera compareixença com a consellera en la Comissió d'Economia al Parlament, Romero ha remarcat que és un "bon moment" per a un nou model de finançament autonòmic, que "serà millor per a Catalunya i també per a Espanya". 

  • 18:55

    El ple de Girona aprova l'ordenança de la ZBE amb l'abstenció del PSC i els vots en contra de PP i Vox

     

    El ple de Girona ha aprovat inicialment l'ordenança que regularà la Zona de Baixes Emissions amb l'objectiu que sigui realitat abans d'acabar l'any. El punt ha tirat endavant amb el vot a favor de l'equip de govern, que no s'ha traslladat a l'oposició. Perquè el PSC, tot i reconèixer que la proposta s'ha treballat bé, s'ha abstingut; i PP i Vox hi han votat en contra. La tinenta d'alcaldia Cristina Andreu ha subratllat que la ZBE "contribuirà a millorar la qualitat de l'aire" tenint en compte "la dinàmica social i econòmica de la ciutat".

  • 18:17

    Els presos amb delictes de sang no podran treballar a la cuina de les presons catalanes

     

    El conseller de Justícia, Ramon Espadaler, assegura que s'han revisat les circulars que regulen l'accés dels reclusos a llocs de treball als recintes penitenciaris per incorporar la nova mesura, que veta l'accés a les cuines dels presos amb delictes de sang tant penats com preventius. L'anterior equip que liderava el Departament de Justícia, amb l'exconsellera Gemma Ubasart al capdavant, havia confeccionat una nova circular, que havia d'entrar en vigor l'octubre que ve, que no impedia als presos involucrats en delictes de sang treballar a les cuines sempre que complissin amb una sèrie de requisits de bona conducta. "Es tracta d'equilibrar dues qüestions que són d'igual importància, la seguretat a la feina per part dels servidors públics i els drets dels interns, i preservar una cosa que és substantiva, que és la convivència als centres", ha explicat Espadaler.

  • 17:49

    Desallotgen onze veïns de dos edificis del carrer Unió de Tarragona pel perill d'esfondrament d'una teulada

     

     Els bombers han desallotjat de forma preventiva els onze veïns de dos edificis del carrer Unió de Tarragona després de les esquerdes que s'hagin detectat aquest migdia. Es tracta, concretament, dels immobles situats als números 3 i 5 d'aquesta via, tocant a la Rambla Nova. Els bombers han rebut l'avís a un quart i mig de tres de la tarda després que un paleta ha comprovat que la teulada presentava perill d'esfondrament. La jàssera del pis superior de l'edifici del número 3 ha cedit sota el pes dels dipòsits de l'aigua. El Grup d'Estructures Col·lapsades (GREC) es troba en aquests moments revisant l'afectació. Un total de vuit dotacions dels bombers es troben treballant al lloc dels fets.

  • 17:28

    Desconvocada la vaga de quatre dies a Ferrocarrils coincidint amb les Festes de la Mercè

     

    Els sindicats i la direcció de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han arribat a un acord aquest dilluns a la tarda per desconvocada la vaga de quatre dies, entre el 20 i el 24 de setembre, coincidint amb les festes de la Mercè. Així ho han confirmat fonts de les dues parts després de la mediació que s'ha allargat durant quasi tot el dia. Segons fonts sindicals, l'empresa ha accedit a publicar les places que restaven per cobrir el 100% d'ocupació -set en total- i s'estudiaran mesures per acotar la flexibilitat que FGC demanava a part dels seus treballadors. Així mateix, s'ha acordat celebrar una sèrie de reunions per avançar amb altres reunions.

  • 17:05

    El Govern nomenarà Francisco Ramos nou secretari de Treball

     

    El Govern nomenarà Francisco Ramos Martín nou secretari de Treball en substitució d'Enric Vinaixa en la reunió d'aquest dimarts. Des del 2023, Ramos era tècnic assessor del Servei de Mercat de Treball de la Diputació de Barcelona, un càrrec que també va ocupar anteriorment, entre els anys 2011 i 2015. Dins de l'ens, el 1994 es va incorporar com a coordinador de la Xarxa provincial d'Agents de Desenvolupament Local i ha desenvolupat diferents càrrecs vinculats a les polítiques d’ocupació. A banda, és doctor en Dret i té un màster en Desenvolupament Local i Regional i en Polítiques Públiques Socials.

  • 16:14

    La Setmana del Llibre en Català canvia de lloc: es farà al passeig Lluís Companys de Barcelona 

     

    La Setmana del Llibre en Català ha hagut de canviar temporalment d'ubicació al passeig de Lluís Companys i amb noves dates, del 20 al 29 de setembre, per la celebració de la Copa Amèrica. El president d'Editors.cat, Ilya Pérdigo, ha garantit que l'esdeveniment tornarà l'any que ve al seu emplaçament original al Moll de la Fusta i amb les dates tradicionals al voltant de la Diada. 

  • 15:45

    Sumar proposa limitar la compra d'habitatges en zones tensades si no és per ús habitual o lloguer

     

    Sumar ha proposat aquest dilluns que els pròxims pressupostos generals de l'Estat incloguin mesures com prohibir temporalment la compra d'habitatges a zones tensades per a usos que no siguin la residència habitual o el lloguer assequible. Segons han promès, l'objectiu és "posar límit de manera immediata a l'espiral especulativa a l'habitatge" i limitar el que consideren "usos impropis" dels pisos per redirigir l'oferta immobiliària cap al mercat de lloguer a llarg termini. 

  • 15:36

    L'efecte Copa Amèrica de Vela arriba a les empreses de Mercabarna

     

    Al Port de Barcelona han arribat iots de luxe amb visitants que tenen un poder adquisitiu alt i demanen peix i marisc d'alta gamma. Els majoristes confien que una vegada acabi la competició, els equips encara es quedaran unes setmanes més per gaudir de la ciutat.

  • 15:00

    La compravenda d'habitatges a Catalunya cau un 8,9% interanual durant el segon trimestre

     

    La compravenda d'habitatges a Catalunya va retrocedir un 8,9% interanual durant el segon trimestre, fins a 22.061 operacions, segons dades de l'Associació dels Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC) i el Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI) de Barcelona. En comparació amb el primer trimestre, es va registrar un descens del 9%. La demarcació de Barcelona ha registrat el 65% del total de compravendes a Catalunya durant el darrer trimestre.

  • 14:23

    Detenen un menor per una agressió homòfoba durant la festa major del Poblenou de Barcelona

     

    La Guàrdia Urbana va arrestar la matinada de diumenge un menor d'edat per una agressió homòfoba durant la festa major del Poblenou de Barcelona. La detenció es va produir durant l'operatiu que la policia fa per desallotjar les persones que queden concentrades un cop acabada la festa. Va ser llavors quan la víctima, un home, i els seus acompanyants van explicar que el menor l'havia agredit amb cops i insults homòfobs.

  • 13:55

    Girona comença a multar les infraccions dels ciclistes que circulin pel Barri Vell

     

    La Policia Municipal de Girona ja ha interposat les primeres multes als ciclistes que circulen malament o bé no van a peu en determinats punts del Barri Vell de Girona on hi solen haver aglomeracions. Les dues primeres sancions s'han interposat a dos cicloturistes que anaven contra direcció pel carrer Bonaventura Carreras i Peralta. Precisament, a tocar de la senyal que demana baixar de la bicicleta en aquest punt. La regidora de Seguretat, Sílvia Aliu, confia que la campanya sancionadora sigui "fluixa", cosa que a la pràctica vol dir que es tradueixi en poques sancions, perquè precisament s'ha fet molta pedagogia durant l'estiu, amb una campanya informativa -prèvia a la interposició de multes- que ha durat un mes i mig.

  • 13:30

    Pedro Sánchez defensa sota la mirada de diputats i senadors socialistes el finançament singular per a Catalunya

     

    Al Congrés, Sánchez desgrana les prioritats pel nou curs polític i fa valdre l'acord d'investidura entre el PSC i ERC. Assegura que el diàleg ha tornat a les institucions i la convivència, diu, al carrer. Davant les crítiques del PP i d'alguns barons socialistes, el president manté que el problema no és l'economia, sinó la gestió neoliberal, diu, que imposa la dreta en les comunitats autònomes on governa.

  • 13:16

    Les reclamacions per la limitació als pisos turístics a Barcelona s'enfilen als 1.000 milions d'euros

     

    Les reclamacions per la regulació de pisos turístics a Barcelona ja superen els 1.000 milions d'euros. L'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, va anunciar al juny que posaria fre a totes les llicències d'aquí al 2028. Ara, els propietaris demanen indemnitzacions i tenen fins al 8 de novembre per tramitar-les. L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) calcula que podrien arribar a costar-li 3.000 milions a la Generalitat.

  • 13:10

    El Molino obrirà les portes el 27 d’octubre amb una programació musical amb una capacitat de 250 persones

     

    El Molino obrirà les portes el 27 d’octubre amb una programació musical amb jazz, cançó d’autor, folk, flamenc i rumba, actuacions còmiques i una oferta gastronòmica. Entre els primers noms anunciats hi ha Donald Harrisson, Marala, Fatomauta Diawara i Eliades Ochoa. L’espai, amb una capacitat de 250 persones, tindrà una programació de dimecres a diumenge amb tres sessions cada dia i com ha explicat Jordi Herreruela, propietari de Barcelona Events Musicals, s’hi podrà sopar i beure. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat que les obres de rehabilitació del Teatre Arnau començaran el primer trimestre del 2025 i es preveu que durin dos anys i la seva obertura sigui el 2026 o 2027.

  • 13:00

    El Tribunal Constitucional estudia si els governs autonòmics tenen competència per recórrer la Llei d'amnistia. 
     

     

    Davant els recursos presentats pels governs autonòmics del PP i del socialista García-Page, el Tribunal Constitucional estudia si les comunitats autònomes i les assemblees regionals tenen competències per recórrer la llei d'amnistia. Pel tribunal, només estarien legitimats quan afecta competències pròpies. Actualment, hi ha 16 recursos contra l'amnistia procedents de governs i assemblees autonòmiques. 

  • 12:00

    Dalmau estrena la ronda de compareixences dels consellers al Parlament.

     

    El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha anunciat que el Govern posa en marxa des d'aquest dilluns un pla de millora dels serveis públics de la Generalitat, on treballen 258.000 persones. En la primera compareixença de la Comissió d'Afers Institucionals, aquest dilluns al Parlament, Dalmau ha subratllat que vol tirar endavant un procés "gradual i profund de transformació" per optimitzar el sector, i oferir la "millor atenció" al territori i a la ciutadania.

    Durant el debat, ERC i Comuns han exigit el compliment dels acords amb el PSC, i la resta de l'oposició ha accentuat les crítiques cap al govern. "La fiscalització ha de servir per millorar la democràcia. (...)  Facin propostes i les escoltaré, les integraré. No m'importa vinguin d'on vinguin", ha dit insistit a allargar la mà per recollir propostes d'altres grups.

     
  • 11:59

    Arrenca la campanya per protegir els nadons de fins a sis mesos de la bronquiolitis

     

    La campanya per immunitzar els nadons de fins a sis mesos del virus respiratori sincicial (VRS) ha començat aquest dilluns a Catalunya. És el segon any que s’administra als bebès un anticòs per protegir-los d'aquest virus, el principal causant de les bronquiolitis en infants. En hiverns anteriors els centres sanitaris s’han omplert de criatures per aquesta causa, però l’any passat, quan la immunització va fregar el 90%, les hospitalitzacions van caure un 87%. El Departament de Salut calcula que tres de cada quatre infeccions s’evitaran per aquesta immunització. Els nadons que han nascut entre abril i setembre d’aquest any rebran la punxada al CAP i els que neixin entre l'1 d'octubre i el març, a l’hospital abans de marxar a casa.

  • 11:34

    La principal acusada de matar a una noia davant una discoteca de Cornellà admet haver-la apunyalat "en un acte reflex"

     

    La principal acusada de matar una noia a l'exterior de la discoteca Capitol de Cornellà el juny de 2020 ha admès haver-la apunyalat en dues ocasions però ha defensat que "no tenia intenció de causar-li tan mal". Ho ha dit en el judici que se celebra a l'Audiència de Barcelona. Ha declarat que la nit dels fets el seu marit va embolicar-se en una baralla i que ella va amagar-se la navalla d'ell a la part de darrera del pantaló "per evitar que l'home l'agafés". En un moment donat, la víctima va propinar una puntada de peu al seu espós i ella va perseguir-la fins una tanca. "La noia va donar-me una bofetada i jo vaig treure la navalla per espantar-la", ha relatat la dona que ha afirmat que, "en un acte reflex", va acabar-la "punxant".

  • 11:00

    Condemnen a Angela Dobrowolski a 4 anys i mig de presó per lesions a Josep Maria Mainat.
     

     

    L'Audiència de Barcelona ha condemnat a 4 anys i mig de presó a Angela Dobrowolski, exdona del productor de televisió Josep Maria Mainat, per causar-li lesions amb insulina i descarta el delicte de temptativa d'assassinat. El tribunal ha declarat que queda provat que aquella nit li va injectar insulina "amb la finalitat de causar la seva mort", però considera que al trucar al Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a temps, va haver-hi "penediment espontani". 

     

  • 10:45

    'Polvo serán' de Carlos Marqués-Marcet guanya la secció Plataforma del Festival de Toronto. 

     

     

    El jurat ha premiat les interpretacions ''commovedores'' d'Alfredo Castro i Ángela Molina així com la seva capacitat de barrejar la diversitat de moments amb humor de forma "convincent". L'argument explica la història de la Clàudia, que després de ser diagnosticada amb una malaltia terminal, decideix iniciar un últim viatge a Suïssa.
     

     
  • 10:40

    Comença la campanya de vacunació del virus respiratori sincicial en nadons. 

     

     

    La campanya comença a la regió sanitària de la Catalunya Central i s’anirà estenent per la resta del territori. La vacunació va adreçada als nadons nascuts a partir del mes d’abril d’aquest any. La immunització es farà als CAP. Aquest virus respiratori és una de les principals causes d’hospitalització, ja que pot provocar bronquiolitis i pneumònies.

  • 10:20

    Sánchez es reuneix amb diputats i senadors socialistes amb el finançament de Catalunya com a tema central

     

     

    Serà a partir de les 11 del matí, al Congrés dels Diputats. És la primera reunió de Sánchez amb els diputats i senadors socialistes. Tot just quan arrenca un curs polític que estarà marcat pel finançament de Catalunya. Sobre aquest tema, la popular Noèlia Núñez exigeix al president que recapaciti mentre que el ministre Óscar López qualifica la postura del PP d'hipòcrita i contradictòria. 

     
  • 10:10

    Arrenquen les compareixences dels consellers del govern Illa.

     

     

    L'objectiu és explicar les línies mestres dels seus departaments. El primer a fer-ho serà el conseller de Presidència, Albert Dalmau, que ho farà a la Comissió d'Afers Institucionals a les deu del matí. Ja a primera hora de la tarda serà el torn d'Alícia Romero a la d'Economia i Finances amb el "finançament singular" com a pedra angular. Fins al 27 de setembre se n'aniran succeint aquestes compareixences.  

  • 10:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat del més destacat d'aquest dilluns 16 de setembre.