Enlaces accesibilidad

Les reclamacions per la limitació als pisos turístics a Barcelona s'enfilen als 1.000 milions d'euros

Per
Barcelona tancarà les llicències als pisos turístics el 2029, segons l'Ajuntament
Barcelona tancarà les llicències als pisos turístics el 2029, segons l'Ajuntament

Les reclamacions per la regulació de pisos turístics a Barcelona ja superen els 1.000 milions d'euros. L'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, va anunciar al juny que posaria fre a totes les llicències d'aquí al 2028.

Apartur reclama 1.000 MEUR per la regulació de pisos turístics a Barcelona | Maite Boada

Ara, els propietaris demanen indemnitzacions i tenen fins al 8 de novembre per tramitar-les. L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) calcula que podrien arribar a costar-li 3.000 milions a la Generalitat.

Els propietaris, indignats

A partir de 2029, Barcelona ja no tindrà pisos turístics. Així ho va assegurar Collboni el mes de juny, una mesura que ha generat polèmica. Els més de 10.000 habitatges amb aquestes llicències passaran a formar part del parc d'habitatge residencial.

El sector s'ha mostrat contrari a aquesta mesura. De fet, el president d'Apartur, Enrique Alcántara, ha calculat en uns 1.000 milions d'euros la suma de les reclamacions de responsabilitat patrimonial a la Generalitat per l'aplicació de la normativa.

Escassetat de pisos nous i preus en augment a Catalunya

Alcántara també ha avisat que hi ha una "falsa afirmació" que els hotels "no treuen habitatge" i ha apuntat que el "destrueixen de forma irreversible". El president també ha dit que fa més d'un any que esperen una reunió amb l'Ajuntament de Barcelona.

El Govern vol protegir l'habitatge

Per la seva part, el Govern ha avisat Apartur que “respondrà” si recorre judicialment la regulació de pisos turístics. La portaveu de l'executiu i consellera, Sílvia Paneque, ha replicat aquest dimarts a l’associació, i ha recordat que més enllà de les declaracions no hi ha cap acció formal interposada. “El decret compleix la legalitat i si hi hagués un recurs, ja aniríem responent”, ha dit.

La Generalitat, de fet, s'ha fixat com una de les prioritats del nou Govern la defensa de l'habitatge. Justament aquest dilluns, la consellera Sílvia Paneque ha assegurat que l'ús turístic de l'habitatge pressiona els preus dels lloguers.

En una entrevista al Cafè d'Idees, Paneque ha admès que "Catalunya és l'única que aplica límits als lloguers, però la llei no està funcionant" i que iniciaran els tràmits per regular els lloguers temporals, en concret la Llei Arrendaments d'Urbans.