Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Turull demana explicacions i espera una disculpa d'ERC per les campanyes de l'estructura B

  • El secretari general de Junts condiciona el suport als comptes a Madrid a l'execució pressupostària dels últims mesos
  • Turull avança que Junts s'abstindrà en l'admissió a tràmit de la llei per regular el lloguer de temporada "pel fons i per les formes"

Per
Cafè d'idees - Turull reclama a ERC explicacions i disculpes per l'estructura B

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, en una entrevista al Cafè d'Idees, ha criticat a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) sobre les informacions d'una estructura B en el partit i les accions que es van fer contra Junts. Turull admet que esperava alguna resposta per part d'algun dirigent d'ERC. "De primeres, em sap greu". Considera que "com a mínim esperava una disculpa" i demana explicacions: "Totes les accions es concentren contra Junts". El secretari general del partit de Puigdemont deixa la porta oberta a emprendre accions legals contra l'estructura B d'Esquerra.

Han canviat de riu

"Han canviat de riu", ha explicat Turull sobre Esquerra que considera que "ara hi ha govern unionista a la Generalitat de Catalunya... gràcies a un partit independentista". Ha insistit que la alternativa de l'independentisme era repetir eleccions per evitar que Salvador Illa fos president.

Pel secretari general, que Illa sigui rebut al Palau de la Zarzuela pel Rei d'Espanya "és una molt mala notícia". Ho considera negatiu pel moviment independentista perquè qualifica el discurs del monarca el 3 d'octubre del 2017 com un "a por ellos judicial", és a dir, com l'inici de les causes judicials contra els líders independentistes.

Suport condicionat als pressupostos

El líder de la formació de Puigdemont demana al PSOE que faci balanç del compliment dels acords abans de negociar els nous comptes pel 2025: "El balanç no és per tirar coets".

Assenyala els incompliments del seu pacte de Junts per Catalunya amb el PSOE, com l'execució pressupostària o el català a Europa. En aquest sentit, Turull creu que "es podria haver fet molt més" com que Pedro Sánchez truqués als mandataris europeus.

Davant cúpula judicial i llei amnistia, considera que l'executiu central no ha emprès "cap acció legal contra el jutge que prevaricava" referint-se als magistrats que no volen aplicar la llei d'amnistia com en el cas de Puigdemont. Com exemple, Turull argumenta que es podria instar a la Fiscalia General de l'Estat a actuar "perquè no es pensi que es pot actuar al marge del que aprova el Congrés".

Turull alerta que el "context" que ha creat el PSOE fa "molt complicat" que Junts pugui negociar pressupostos, i relega el seu suport a uns comptes a Madrid a la revisió de l'execució pressupostària dels últims mesos.

Abstenció en la reforma dels lloguers de temporada

En matèria d'habitatge, Turull ha avançat que Junts s'abstindrà en la reforma del Govern de la Generalitat sobre els lloguers de temporada. Tot i això, considera que fallen "el fons i les formes" i critica que "té un sentit de la propietat que no havia vist mai, de manera que la criminalitza". En aquest sentit, demana deixar de fer accions de "postureig" i resoldre el problema de l'habitatge implicant també als propietaris.

Junts dona per tancat el cas Eduard Pujol

En clau interna, el secretari general dona per tancat el cas d'Eduard Pujol, l'actual portaveu de Junts al Senat qui va ser implicat en denúncies d'assetjament sexual que han resultat ser falses. "L'important era la restitució", assegura Turull.

No obstant això, ha afirmat que la formació treballarà per millorar els seus protocols interns per tractar aquests casos i evitar que es repeteixi una situació similar.