Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya, 17 de setembre del 2024 | Reobre un carril a la ronda del Litoral a Bon Pastor en sentit sud

  • Els Mossos detenen quatre persones per la mort violenta d'un home el 2023
  • S'entrega voluntàriament l'home que va amputar la mà a la seva parella a Santa Coloma de Gramenet
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Incendi a la ronda del Litoral de Barcelona aquest dimarts
Incendi a la ronda del Litoral de Barcelona aquest dimarts

L'actualitat d'aquest dimarts passa per les finances, tant en l'àmbit autonòmic com en l'àmbit estatal. El govern de la Generalitat aprovarà avui el sostre de despesa per iniciar la tramitació dels pressupostos. El Govern central aprovarà en la reunió del Consell de Ministres el Pla d'Acció Democràtica.

S'entrega en una comissaria de Barcelona el presumpte autor de l'agressió a una dona a Santa Coloma de Gramenet. Durant l'atac li va tallar la mà. L'home està detingut per un delicte de lesions. D'altra banda, els Mossos han detingut quatre persones relacionades amb el crim organitzat i la mort violenta d'un home el 2023.

En aquest sentit, avui el Departament d'Interior ha explicat els eixos centrals que s'ha marcat, entre els quals destaca la lluita contra la violència masclista i la multireincidència. De fet, la consellera Núria Parlon ha anunciat un pla contra les armes blanques.

S'ha tallat la ronda del Litoral a Bon Pastor en sentit sud per l'incendi d'un camió cap a les 17:30 h. El conductor ha estat traslladat en estat crític a l'hospital Vall d'Hebron. S'ha reobert un dels carrils en sentit Llobregat.

L'actualitat a Catalunya, 17 de setembre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:00

    El no de PP, Vox i Junts tomba la proposta per regular els contractes de lloguer de temporada i per habitacions

     

    El PP, Vox i Junts han tancat les portes del Congrés a la presa en consideració d'una proposició de llei impulsada per Sumar per regular els lloguers de temporada i per habitacions. La proposta, sorgida de les reclamacions dels sindicats de llogateres, volia evitar que es fessin servir aquestes vies per esquivar els preceptes garantistes i les limitacions de preus establertes a la llei d'habitatge aprovada l'any passat. La iniciativa ha decaigut amb 178 vots en contra i 172 favorables del PSOE i els seus socis d'investidura. El PNB, que hi ha votat a favor, havia criticat el seu redactat avisant que, en cas de tirar endavant, aprofitaria la tramitació per fer-hi esmenes.

  • 20:38

    La ronda del Litoral a Bon Pastor es manté tallada en sentit sud, tot i la retirada del camió

     

    S'ha retirat el camió incendiat a la ronda del Litoral a Bon Pastor (Barcelona). La via es manté tallada en sentit sud, però els vehicles poden accedir per la sortida i reincorporar-se de nou a la B-10.

  • 19:43

    Ferit crític el camioner d’un vehicle de gran tonatge accidentat a l’entrada de Barcelona

     

    Un camioner ha resultat ferit crític després que el vehicle de gran tonatge que conduïa hagi xocat contra la paret mitgera de la Ronda Litoral i posteriorment s'hagi incendiat a l’entrada de Barcelona, a l'altura de Sant Andreu, segons fonts municipals. L’home ha estat traslladat a l’Hospital Vall d'Hebron. El succés ha provocat llargues cues als accessos a aquesta artèria de la ciutat, que ha calgut tallar mentre actuaven els Bombers i la Guàrdia Urbana.

  • 19:04

    Les denúncies per discriminació pugen un 37% en un any a Barcelona, amb racisme i xenofòbia al capdavant

     

    Les denúncies per discriminació han pujat un 37% en un any a Barcelona, segons l’informe de l’Observatori de les Discriminacions 2023 que s’ha presentat aquest dimarts a la tarda a la capital catalana. En concret, l’any passat es van registrar 865 situacions de discriminació, és a dir, 234 més que les 631 del 2022. Del total, 230 incidències van ser per racisme i xenofòbia. La salut va ser el segon motiu de discriminació, amb 217 incidències, i l’LGTBI-fòbia la tercera, amb 205.

  • 18:32

    300 edificis inspeccionats a Tarragona presenten lesions greus i la meitat suposen un risc per als veïns

     

    El Col·legi Oficial d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT) xifra en 303 els edificis que presenten lesions greus a la ciutat. Es tracta d'un 30% dels immobles inspeccionats d'una mostra de 551. Dels 303, poc més de la meitat -163- suposen un risc per a les persones. D'aquests, han fet obres per reparar les deficiències greus 64 immobles. "Gairebé sempre es tracta de problemes puntuals, no generalitzats, a excepció de dos casos que no implicaven cap risc per a l'immoble", asseguren des de col·legi. També afirmen que l'esfondrament de l'edifici del carrer Unió d'aquest dilluns posa de manifest que és necessària una "veritable cultura" de la conservació i el control per part dels tècnics municipals.

  • 18:20

    Salvador Illa es reuneix amb l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol

     

    El president de la Generalitat, Salvador Illa, s'ha reunit aquest dimarts amb l'expresident Jordi Pujol al Palau de la Generalitat. La reunió s'emmarca en una ronda que Illa està mantenint des que va ser investit. Dijous passat ja va reunir-se amb l'expresident José Montilla, i en les pròximes setmanes té previst fer-ho amb els també expresidents Pere Aragonès, Quim Torra i Artur Mas.

  • 18:10

    Tallada la ronda del Litoral a Bon Pastor en sentit sud per l'incendi d'un camió

     

    Sinistre a la ronda del Litoral de Barcelona. Aquesta tarda s'ha incendiat un camió a l'altura de Bon Pastor en sentit sud, direcció Llobregat, i el carril ha quedat tallat. Hi ha retencions de més de 3 quilòmetres i afectacions als accessos al Nus de la Trinitat. També s'han fet cues a la C-58 a Montcada i Reixac, via que enllaça amb l'entrada de Barcelona. Els Bombers de la Generalitat treballen per apagar l'incendi i poder reprendre la circulació. Segons el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), el conductor es troba en estat crític i una ambulància l'està traslladant a l'hospital.

  • 17:42

    Terrassa recordarà les víctimes de la riuada de 1962 amb un ple extraordinari i un acte ciutadà

     

    L'Ajuntament de Terrassa celebrarà el pròxim 25 de setembre un acte institucional i ciutadà per recordar les víctimes de la riuada de 1962 a la ciutat, coincidint amb el 62è aniversari de la catàstrofe. Ho farà a través d'una sessió extraordinària del ple municipal, batejada amb el nom de 'Ple de la Dignitat', i que arrencarà a les 19.30 h, quan les rieres van començar a desbordar-se i a endur-se tot el que trobaven per davant. En acabar el ple es farà un acte davant l'Ajuntament, amb una ofrena floral i l'actuació d'un cor. 

  • 17:00

    Junts adverteix la Moncloa que no acceptarà un "pacte rebaixat" en immigració

     

    El portaveu de Junts al Senat, Eduard Pujol, ha recordat al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que la seva formació no acceptarà en cap cas un "pacte rebaixat" en immigració. Junts té la clau de l'aprovació de la reforma de la llei d'estrangeria al Congrés i insisteix en l'acord que va signar al gener amb el PSOE per a la cessió "integral" de les competències. "No posin aigua al vi" i "no es faci el longuis", ha dit Pujol, perquè "Junts i el PSOE negociem de manera seriosa un acord en immigració sense tisores, i això és una condició central de Junts".

  • 16:23

    Una maqueta de la Sagrada Família per a persones cegues

     

    Una cinquantena de persones cegues afiliades a l'ONCE han pogut tocar, per primera vegada, les noves maquetes de les sis torres de la Sagrada Família. És la manera amb la qual han pogut conèixer el monument barceloní. 

  • 16:17

    Parlon es proposa "revertir la corba delinqüencial" a Catalunya i anuncia un pla contra les armes blanques

     

    La consellera d'Interior, Núria Parlon, s'ha proposat l'objectiu de "revertir la corba delinqüencial" a Catalunya, i ha reconegut que tot i que els índexs de seguretat són "raonablement positius", les dades d'algunes tipologies delictives han empitjorat. Ha anunciat que aviat s'implementarà un pla específic contra les armes blanques.

  • 16:05

    El Govern obre converses amb ERC i Comuns per negociar els pressupostos

     

    La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha assegurat que l'executiu ja ha obert converses amb ERC i els Comuns per negociar els pressupostos. La portaveu ha explicat que ja hi ha hagut "unes converses molt incipients amb els socis prioritaris" i ha recordat que l'objectiu del Govern és que els comptes entrin en vigor l'1 de gener del 2025. 

  • 16:00

    L'Alcampo, el supermercat més barat segons l'OCU

     

    Fer la compra en un supermercat o un altre no és el mateix. Segons l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCU) ens podem estalviar fins a 1.200 euros de mitjana a l'any depèn del lloc on comprem. En el darrer any, només 4 cadenes han abaixat els preus.

  • 15:43

    Brussel·les demana prohibir el tabac i les cigarretes electròniques en espais a l'aire lliure com les terrasses de bars

     

    La Comissió Europea ha demanat prohibir fumar tabac i utilitzar cigarretes electròniques en espais a l'aire lliure com les terrasses de bars i restaurants per "protegir" la ciutadania dels efectes nocius d’aquests. La proposta, feta pública aquest dimarts, recomana ampliar les àrees lliures de fum a tots aquells espais on hi ha una "alta probabilitat" que es concentrin nens. Si bé la Comissió admet que no té competències directes per regular en la matèria, trasllada la recomanació als estats i anuncia ajudes de 96 milions d'euros per promoure la mesura.

  • 15:00

    El Govern avisa Apartur que “respondrà” si recorre judicialment la regulació de pisos turístics

     

    La portaveu del Govern i consellera, Sílvia Paneque, ha replicat aquest dimarts a l’associació que agrupa els propietaris i les empreses d’apartaments turístics, Apartur, que dilluns va amenaçar amb reclamacions per valor d’uns 1.000 milions d’euros derivats dels efectes de la regulació de pisos turístics. Paneque, que ha recordat que més enllà de les declaracions no hi ha cap acció formal interposada, s’ha aferrat al decret aprovat i validat pel Parlament que permet la regulació, i ha avisat que si Apartur va més enllà amb aquesta reclamació, el Govern es defensarà.

  • 14:30

    Brot de dengue autòcton a Vila-seca

     

    Ja són 8 els casos de dengue autòcton detectats a Vila-seca, fins ara el més gran registrat a Espanya. Dos afectats van requerir ingrés hospitalari, 4 estaven lleus i els altres dos eren asimptomàtics. Des de Salut Pública asseguren que s'estan prenent les mesures per prevenir noves picades de mosquit, que és el principal transmissor de la malaltia. Tot i això, l'estudi del brot continua i no descarten la detecció de més casos en els pròxims dies.

  • 14:12

    Dos homes relacionats amb un crim a Girona s'entreguen a la policia

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimarts dos homes presumptament relacionats amb la mort de dues persones al barri de Font de la Pólvora de Girona per la revetlla de Sant Joan, després que aquests s'hagin entregat a la policia.

    Els arrestats tenen 23 i 26 anys i cap dels dos seria autor dels trets que es van produir aquella nit, quan una discussió va acabar a trets i amb posteriors aldarulls a l'Hospital Trueta de Girona. El resultat van ser un home i una dona morts i dos persones ferides de gravetat. Els responsables de l'atac van fugir. La investigació continua oberta per localitzar i detenir la resta d'implicats.

     
  • 14:06

    El 73,6% dels estrangers atesos pel CITE es troben en situació irregular

     

    Un 73,6% de les persones ateses pel CITE, el Centre d'Informació per a treballadors estrangers, es trobaven en situació irregular. Són dades corresponents al primer semestre de 2024 publicades en la memòria periòdica que realitza l'entitat. Segons Comissions Obreres, més del 60% de les persones que acudeixen per preguntar sobre la llei d'estrangeria són dones d'origen llatinoamericà.

    El 73,6% dels estrangers atesos pel CITE es troben en situació irregular | Sergi Bassolas
    rtve El 73,6% dels estrangers atesos pel CITE es troben en situació irregular | Sergi Bassolas
  • 13:53

    PSOE, PP, Sumar i Junts tanquen l'acord per a la Llei de l'ELA

     

    PSOE, PP, Sumar i Junts han assolit finalment un acord per impulsar conjuntament la Llei per a la millora de la qualitat de vida de persones amb Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) i altres malalties o processos neurològics i situació irreversible.

  • 13:37

    L'Ajuntament de Tarragona requerirà a la propietat de l'edifici del carrer Unió que repari els danys de l'esfondrament

     

    L'Ajuntament de Tarragona requerirà a la propietat de l'edifici número 3 del carrer Unió que repari els danys causats en l'immoble després que la jàssera del pis superior cedís aquest dilluns pel pes dels dipòsits de l'aigua. El consistori obrirà expedients de disciplina urbanística un cop els arquitectes municipals tinguin enllestits els informes. "Farem tots els requeriments que siguin necessaris i, en cas que la situació no millori, sempre ens queden les multes coercitives", ha afirmat el conseller de Territori, Nacho García. Segons el regidor, encara s'estan analitzant les causes que van provocar l'esfondrament del sostre. Els tècnics municipals tornaran a inspeccionar l'immoble per acotar la intervenció que caldrà fer-hi.

  • 13:30

    El govern central anuncia les mesures del nou Pla d'Acció per la Democràcia.

     


    El ministre Félix Bolaños ha explicat en roda de premsa després del Consell de Ministres que es tracta de 31 mesures que es desenvoluparan en els pròxims 3 anys. Es vol crear un registre de mitjans de comunicació per conèixer els seus propietaris i la publicitat que reben, promet augmentar la transparència institucional i aposta per perseguir la desinformació amb reformes legals. Entre elles, es destaca la reforma de les lleis orgàniques del dret a l'honor i el dret a la rectificació per agilitzar els tràmits judicials davant les difamacions i la desinformació. 

  • 13:18

    Els Mossos detenen, de moment, quatre persones per la mort violenta d'un home el 2023

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut 4 persones per la mort violenta d'un home el 2023. El cadàver es va localitzar fa un mes al barri de Les Planes de Sant Cugat del Vallès. Els autors també van ser identificats i estan relacionats amb el crim organitzat. S'han fet tres entrades i perquisicions als municipis d'Aiguafreda, Sant Celoni i les Planes (Barcelona). En l'operatiu hi participen 75 efectius de diverses unitats i no es descarten més detinguts.

  • 13:00

    El Congrés vota aquesta tarda la proposta per regular els contractes de lloguer d'habitatge temporal i d'habitacions

     

    Junts s'abstindrà aquesta tarda al Congrés davant la proposta per regular els contractes de lloguer d'habitatge per temporada i d'habitacions. La iniciativa que busca que aquests tipus de contractes no esquivin els controls de preus, l'impulsen Sumar, Bildu, ERC i el BNG. Tindrà el suport del PSOE i serà decisiu el vot de PNB perquè la proposta tiri endavant.

  • 12:30

    S'entrega voluntàriament als Mossos l'home que va amputar la mà a la seva parella a Santa Coloma de Gramenet. 

     

     

    L'home que aquest dilluns va amputar la mà de la seva parella a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) s'ha entregat aquest dimarts en una comissaria de Barcelona, segons ha pogut confirmar l'ACN. Els Mossos l'han detingut per un delicte de lesions. L'home va cometre l'agressió cap a dos quarts de cinc de la tarda al domicili que compartia la parella a Santa Coloma de Gramenet i després va fugir. Els Mossos el tenien identificat i el buscaven des de llavors, amb la col·laboració de la policia local del municipi.

  • 12:00

    Barcelona planteja elevar fins als 80 euros la tarifa d'aparcament dels busos turístics

     

    L'Ajuntament vol limitar i endreçar les parades i estacionaments dels autocars turístics, especialment al centre de la ciutat, per tal de minimitzar les externalitats negatives que pot generar una concentració excessiva d’aquests vehicles en determinades zones i franges horàries. La intenció del Govern municipal és que, de mitjana, es quadrupliquin els preus que paguen aquests vehicles en passar d’uns 20 euros diaris actualment a uns 80. L’any 2023 es van produir a la ciutat més de 156.000 operacions d’aquest tipus en les 222 places habilitades, unes 69.000 d’encotxament o desencotxament i les 87.000 restants d’estacionament.

  • 12:00

    Les execucions hipotecàries cauen un 11% durant el segon trimestre. 

     

     

    Catalunya va registrar 690 execucions hipotecàries durant el segon trimestre, un 11% menys que el mateix període del 2023, segons les dades provisionals de l'INE. Es tracta de la xifra més baixa en un segon trimestre des del 2020 i de la sèrie històrica, que es remunta al 2014, tenint en compte també el període entre abril i juny. En canvi, si es compara amb el primer trimestre, el nombre d'execucions va augmentar un 11,6%. Catalunya va concentrar el 21,3% de tot l'Estat, el que represeta una de cada cinc. 

     
  • 11:46

    Augmenten un 34% les bicicletes robades a Barcelona en els darrers dos anys

     

    El nombre de bicicletes robades a Barcelona ha augmentat un 34% en els darrers dos anys, segons un estudi de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). En concret, el 2023 es va denunciar el robatori de 1.167 bicicletes a la ciutat de Barcelona, mentre que el 2022 van ser 1.042 i el 2021 870. Així, el treball mostra una tendència creixent de la xifra de robatoris i segons alerten els investigadors aquesta podria ser superior ja que hi ha una gran quantitat de sostraccions que no es denuncien davant les autoritats. Per zones, dels 1.167 casos denunciats l'any passat, la majoria van ser als districtes de Sant Martí, Ciutat Vella, l'Eixample i Sarrià-Sant Gervasi, com en anys anteriors.

  • 11:28

    La nova línia de bus exprés X2 connectarà el Prat de Llobregat i Barcelona en 25 minuts

     

    El pròxim 1 d’octubre es posarà en servei la nova línia de bus exprés X2 que unirà el Prat de Llobregat amb la plaça Espanya de Barcelona en 25 minuts, cinc menys que el que triga actualment la línia 165, a la que substituirà. Aquesta reducció s’ha aconseguit eliminant cinc parades a la Gran Via, on hi ha moltes alternatives de transport, per assolir una velocitat comercial de 20 quilòmetres per hora. A diferència de la línia 165, la X2 funcionarà els caps de setmana amb la previsió de superar els 20.000 usuaris setmanals. “El que estem fent és millorar la xarxa de transport públic amb una nova línia més eficient perquè serà més ràpida i tindrà menys parades”, ha destacat Laia Bonet, presidenta de TMB.

  • 11:15

    El BBVA referma que veu un "enorme interès" en l'opa al Sabadell

     

    El president del BBVA, Carlos Torres, referma que veu un "enorme interès" en l'opa al Banc Sabadell. "És una aposta per les pimes i per Catalunya", ha dit el directiu en un esmorzar a Esade. "Volem continuar creixent a Catalunya", ha agregat. Torres ha reiterat que l'oferta és "molt atractiva" pels accionistes del Sabadell, que són els que tindran l'última paraula, i ha confiat que aconseguirà convèncer-los per tal que l'operació prosperi. "El que han de tenir en compte és el que passarà si l'oferta falla", ha reflexionat. "En el supòsit que l'oferta no surti, un ha de pensar en què farà el preu de l'acció del Sabadell", ha afegit. Torres ha descartat "problemes" de competència en l'operació i ha negat que impliqui una reducció del crèdit.

  • 11:10

    Dos ferits greus i quatre de lleus en un xoc entre dos vehicles a l'Eixample de Barcelona

     

    Dues persones han resultat ferides greus i quatre lleus en un accident de trànsit entre dos vehicles aquest dimarts de matinada a l'Eixample de Barcelona, segons han informat fonts municipals. El sinistre s'ha produït cap a les 3.10 hores a la cruïlla entre els carrers Diputació i Aribau, quan els dos vehicles han xocat i han bolcat. Hi ha hagut sis persones afectades i tres d'elles han hagut de ser excarcerades pels Bombers de Barcelona. Els ferits han estat traslladats pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a l'hospital.

  • 9:30

    Turull demana explicacions i espera una disculpa d'ERC per les campanyes de l'estructura B.


    El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, en una entrevista al Cafè d'Idees, ha criticat a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) sobre les informacions d'una estructura B en el partit i les accions que es van fer contra Junts. Reclama disculpes i deixa la porta oberta a emprendre accions legals. A banda, Turull, demana al PSOE que faci balanç del compliment dels acords abans de negociar els nous comptes pel 2025.

  • 8:20

    El Govern central aprova aquest dimarts el Pla d'Acció Democràtica. 

     

     

    El Consell de Ministres aprova el Pla d'Acció Democràtica, també conegut com a pla de regeneració. L’objectiu és combatre les notícies falses i aconseguir més pluralisme i transparència en els mitjans de comunicació. De moment es desconeix el contingut exacte d’aquesta mesura, que recordem, va anunciar Pedro Sánchez abans de l’estiu.

  • 10:20

    Desmantellen tres cultius de marihuana a Lloret de Mar, Riudarenes i Maçanet de la Selva.

     

    La Policia Nacional ha desmantellat tres cultius de marihuana amb més de 7.000 plantes a diverses localitats de la comarca de la Selva: Lloret de Mar, Maçanet de la Selva i Riudarenes. El primer dels escorcolls va ser a una nau industrial d'uns 400 metres quadrats de Riudarenes el passat 22 d'agost. En total, la policia ha detingut a cinc persones que ja han ingressat a presó.  

  • 08:10

    El govern prioritza la tramitació pressupostària per davant la negociació d'un nou finançament. 

     

     

    El govern de la Generalitat aprovarà el sostre de despesa per iniciar la tramitació dels pressupostos. Ho va avançar ahir la consellera d'Economia, Alícia Romero, al Parlament. Hores abans, la portaveu  de l'Executiu i consellera, Sílvia Paneque, assegurava al Cafè d'Idees que la tramitació pressupostària va per davant de la negociació del finançament en les prioritats del govern. 

     
  • 08:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat del més destacat d'aquest dimarts 17 de setembre. 

     

    Consulta aquí les notícies més destacades d'ahir.