Enlaces accesibilidad
Sondeig

El CIS consolida al PSOE com a primera força a més de 4 punts del PP

  • El sondeig dona al PSOE com la força més votada (33%) i augmenta la seva distància respecte el PP (28,5%)
  • VOX continua a l'alça (13,1%) i Sumar es recupera del baròmetre anterior (7,6%)

Per
Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats (ACN)
Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats (ACN)

El Baròmetre de setembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) dona al PSOE com a primera força a Espanya, en cas que hi hagués unes noves eleccions al Congrés dels Diputats, amb un 33% en estimació de vot. L'enquesta, que s'ha elaborat amb 4000 entrevistes entre el 2 i el 6 de setembre, amplia l'avantatge que els socialistes tindrien respecte el Partit Popular (PP) que obtindria un 28,5% de vot estimat. La diferència entre els dos partits s'aixamplaria fins a quatre punts i mig.

El CIS atorga la victòria al PSOE a 4,5 punts del PP

En tercera posició, VOX aconseguiria un 13,1%, seguit de Sumar amb un 7,6%. Ambdues formacions milloren l'estimació de vot respecte el baròmetre anterior: un 0,9 més en el cas de VOX i un 1,2 punts més per Sumar. En canvi, Podemos baixa fins al 3,6% en vot estimat i empitjora respecte el sondeig de juliol, mentre que Se Acabó La Fiesta obté un 2,9% i consolida la seva posició.

Pel que fa als partits independentistes, ERC se situaria en un 1,4% de vot estimat i Junts aconseguiria un 1,3%. Totes dues formacions baixarien en estimació de vot si es compara amb el baròmetre de juliol.

Entre els nacionalistes bascos, EH Bildu se situa al capdavant amb un 1,3% i el PNB en segon lloc amb un 1,1%.

Tots els líders suspenen

Cap líder polític aprova en el baròmetre. Pedro Sánchez obté una nota mitjana de 4,28 i Alberto Núñez Feijóo es queda amb un 3,95. La dirigent de Sumar, Yolanda Díaz, és qui treu millor nota amb un 4,15, mentre el president de VOX Santiago Abascal se situa l'últim amb un 2,89.

Pel que fa als nivells de confiança del sondeig, indiquen que només un 29,1% dels entrevistats confien "molt" o "bastant" en Pedro Sánchez. El secretari general del PSOE supera al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en qui confia un 20,9%.