L'espirulina, la microalga que pot ser el futur de l'alimentació
- L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de Catalunya (IRTA) investiga les aplicacions gastronòmiques d’una microalga anomenada espirulina
- 3 maneres de fer esqueixos d'una planta
Avui dia, es produeixen més de 35 milions de tones anuals d'algues a tot el món. Al voltant de 1950, era una xifra molt reduïda: 0,56 milions. Aquesta evolució demostra un creixement exponencial en el seu consum i cultiu, especialment en els últims anys. Així que, per tal d'entendre la magnitud del seu consum actual, María Gómez, presentadora de 'Va de Verd', es posa en contacte amb l’equip investigador de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de Catalunya (IRTA). A més, visita una granja d'espirulina situada a Lleida per conèixer de prop el seu procés de cultiu.
Què és l'espirulina?
L'espirulina s'ha convertit en un aliment molt popular per la gran quantitat de vitamines, minerals, proteïnes i antioxidants que conté. De fet, és la microalga que més es produeix arreu del món, amb més de 90.000 tones anuals. Des de l'IRTA estudien la seva qualitat nutricional, composició bioquímica i propietats funcionals amb l'objectiu de trobar quines són les millors aplicacions potencials.
"L'espirulina ens serviria en l'elaboració de productes de fleca substituint una part de farina per aquest ingredient. També en l'obtenció de sopes i purés vegetals", explica la investigadora Ingrid Aguiló, qui incideix que també estan estudiant la seva aplicació en anàlegs de peix o carn, obtinguts a través de tecnologies de la texturització en 3D.
El cultiu d'algues
A banda de les propietats nutricionals de l’espirulina, la seva producció genera efectes positius pel medi ambient. La comunitat científica ha constatat que el conreu d'aquest tipus d’algues és sostenible, ja que capturen CO₂ i, a més, oxigenen els ecosistemes aquàtics, contribuint a la lluita contra el canvi climàtic.
Així mateix, existeixen granges d'espirulina com la de Blauver Food a Lleida, on es fa servir música per estimular la seva taxa de creixement. El seu director, Joan Solé, comenta que han invertit en R+D per crear productes d’aquest superaliment que siguin atractius pels consumidors.
"La forma més pura i saludable de consumir l'espirulina és en fresc, ja que es conserven millor totes les seves propietats", assenyala Joan Solé, en referència al fet que s'utilitza com a antiinflamatori natural per alleugerir afeccions derivades de malalties cròniques com l'artritis o la fibromiàlgia.