Enlaces accesibilidad

3 maneres de fer esqueixos d'una planta

Per
Va de Verd - Plantar esqueixos

Segons el divulgador i creador de contingut Gustavo Cota, la propagació de les plantes és una de les regles d’or per a qualsevol amant del món vegetal. I com fer-ho? Doncs una de les maneres més fàcils i ràpides és a través dels esqueixos. Hi ha diferents maneres d’esqueixar una planta i l’expert en detalla tres a ‘Va de Verd’. 

Segons el nus 

El nus és cadascun dels punts de creixement que té una planta i que identificaràs clarament a la tija. Amb unes tisores prèviament desinfectades, hauràs de tallar per sota del nus i introduir l’esqueix resultant d’aquest tall en aigua. No el fiquis gaire perquè així l’hormona d’arrelament que segregui la planta quedarà més concentrada i serà, per tant, més efectiva.  

Segons el nus

Arrel d'entre 5 i 10 centímetres.

Quan l’esqueix hagi tret una arrel d’entre 5 a 10 centímetres, serà el moment de plantar-lo en terra. Plantes com el potos, o qualsevol de les monsteres, són les que més fàcilment es poden reproduir amb aquest tipus d’esqueix. 

Esqueix de fulla (i de conus) 

Les begònies, per exemple, són senzilles de multiplicar a través de l’esqueix de fulla. Només cal agafar-ne una sana de la planta original deixant-ne un tros curt de la tija. En aquest cas, les arrels sortiran a partir de les nervadures que la fulla té a la part inferior: el revers. Perquè sigui més fàcil, hauràs de tallar la part més externa. El tros retallat també el podràs aprofitar per produir esqueixos sempre que conservis una nervadura principal.  

Esqueix de fulla (i de conus)

Un esqueix de fulla.

A continuació, hauràs de preparar en un test molsa ben humidificada. Allà “plantaràs” l’esqueix central de la fulla, el que conserva un tros de tija. També podràs plantar els retalls més petits però en forma de conus o cilíndrica. Amb un platet amb aigua sota el test aconseguiràs mantenir la humitat.  

Separació de mata 

El darrer sistema que ensenya Gustavo Cota a ‘Va de Verd’ és la separació de mata. Ho fa amb una calatea a partir de les arrels. Aquest procés ha de ser fàcil. Si fem molta força, el més probable és que les arrels es trenquin. Si aconsegueixes fer-ho fàcilment, només hauràs de plantar cadascun dels esqueixos resultants en un test diferent, amb un bon compost i un bon drenatge. A partir d’aquí les noves plantes s’hauran de cuidar tal com fas amb la planta original.