Enlaces accesibilidad
Votació

El "no" de Junts a regular el lloguer de temporada aixeca polseguera

  • L'executiu espanyol no tem que Junts auspiciï una moció de censura amb Feijóo: "Seria un suïcidi"

Per
La decisió de Junts de votar en contra de la llei de regulació del lloguer de temporada continua aixecant polseguera

La decisió d'última hora de Junts de votar en contra i, per tant, tombar la llei de regulació de lloguer de temporada al Congrés, continua aixecant polseguera. La Moncloa relativitza el "no" dels de Puigdemont, però els socis d'investidura retreuen aquest canvi de parer que deixa en evidència el poc marge del Govern de coalició.

En una entrevista al Cafè d'Idees, el diputat de Sumar i primer secretari de la mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, ha acusat Junts de "votar com votava l'antiga Convergència". "No sé on anava adreçat el missatge que va voler llançar Junts", ha admès Pisarello qui confiava que Junts tindria "sensibilitat" per permetre la discussió de la regulació del lloguer de temporada.

Pisarello lamenta les "conseqüències" del "canvi" de Junts en la regulació del lloguer de temporada: "Qui està celebrant avui són els grans especuladors i les grans immobiliàries".

La portaveu del Govern i consellera de Territori, Habitatge i de Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha afirmat aquest dimecres que veu com "un cop duríssim i inexcusable" que ahir el Congrés tombés la regulació dels lloguers de temporada i d'habitacions.

La consellera del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha avisat que el nou executiu català regularà els usos diferents dels habitatges que prioritzi l'accés a un pis "a un preu raonable".

Una visió totalment oposada des dels diputats de Junts. Míriam Nogueras, la portaveu al Congrés de la formació, ha tornat a advertir aquest dimecres que si el govern espanyol "no compleix amb Junts" no disposarà dels seus set vots indispensables per confirmar majoria al Congrés. "Nosaltres negociem peça a peça, i si no compleixen no hi ha vots" apunten fonts de Junts.

I el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha aprofitat la sessió de control d'aquest dimecres per advertir el president espanyol que "s'està formant un bloc de dretes de PP, Vox i Junts que segurament portarà Feijóo a la Moncloa".

La Moncloa relativitza el "no"

Des de la Moncloa, atribueixen el "canvi d'actitud" de Junts a la cambra baixa a la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat, però confia que un cop superat el congrés d'aquesta formació al mes d'octubre, Junts "digerirà" el capítol del 8 d'agost, i finalment "s'imposarà el diàleg".

La Moncloa relativitza aquesta nova derrota parlamentària i també les advertències de Junts i de Rufián. "Nosaltres les lleis importants les hem tirat endavant, i això era una proposició de llei de Sumar", han apuntat en referència a l'episodi d'aquest dimarts en què el canvi de posició del grup de Nogueras va precipitar el 'no' de la cambra.

Seria un suïcidi polític

L'executiu va més enllà i dubta que Junts pugui participar en una hipotètica moció de censura de Feijóo contra Sánchez. Per a Junts, asseguren, "seria un suïcidi polític" i "penalitzaria" el partit de Puigdemont per "incoherent" amb les seves posicions.

Fonts de la Moncloa sostenen que l'executiu espanyol "compleix" els compromisos subscrits amb els de Carles Puigdemont, tot i que admeten que "fa temps" que no es produeixen contactes al més alt nivell. En total, el govern central acumula ja 35 votacions perdudes al Congrés en aquesta legislatura.

Ara, la pròxima fita per a la Moncloa és el sostre de despesa que l'executiu ha tornat a portar al Congrés.