Enlaces accesibilidad

La Generalitat regularà els usos diferents dels habitatges, com el lloguer de temporada

Per
El PP, Vox i Junts tanquen la porta a regular els contractes de lloguer de temporada i per habitacions
El PP, Vox i Junts tanquen la porta a regular els contractes de lloguer de temporada i per habitacions

La Generalitat ha anunciat que regularà els usos diferents dels habitatges, com el lloguer turístic, de temporada o d'habitacions. Un anunci de la consellera d'Habitatge que arriba després el Congrés hagi tombat la proposta per regular els lloguers de temporada i per habitacions.

En què consisteix el lloguer de temporada? | Miguel Pelayo

El 'no' de Junts a tramitar la norma ha aixecat polseguera. ERC ha acusat els juntaires de votar "contra la gent" perquè "són de dretes" i perquè "els surt gratis", mentre que el PSOE ha criticat les seves "incongruències" i "excuses". El Sindicat de Llogateres, per la seva part, ha titllat el partit de "mentiders" i ha dit que la decisió condemna els llogaters "a la misèria".

Aquest dimecres, un dia després de la votació, la consellera Sílvia Paneque ha comparegut per primer cop per explicar les línies del Departament per la nova legislatura i ha avisat que el nou executiu català regularà els usos diferents dels habitatges que prioritzi l'accés a un pis "a un preu raonable".

Junts defensa que no ha canviat d'opinió

El secretari general de Junts, Jordi Turull, havia avançat aquest dilluns al matí en una entrevista al Cafè d'Idees que el grup parlamentari s’abstindria en la votació de la proposició de llei. Però els "canvis d'altres partits", ha justificat Turull, han fet que l'escenari canviï. Per això, defensa que Junts no ha "canviat d'opinió".

“Junts no serà partit que faciliti una llei que envaeix competències a Catalunya. Saben que és una línia vermella”, ha avisat Turull. “És una llei que lluny de solucionar el problema, l’agreuja”, ha afegit. En la mateixa línia s'ha expressat la portaveu del partit al Congrés, Míriam Nogueras, qui ha obert la porta a "seure a parlar" si es presenta una altra proposta sobre aquesta qüestió, ja que considera "urgent" regular els lloguers.

Les noves línies del Departament

Paneque ha insistit que "el preu de viure a Catalunya és excessiu a totes llums", per això considera l'habitatge com un dels "reptes més importants" d'aquesta legislatura. En matèria d'infraestructures, la titular de Territori tornat a deixar clar que l'ampliació Josep Tarradellas Barcelona-el Prat és una necessitat.

La consellera ha presentat els "quatre punts estratègics" del seu departament per, entre altres objectius, millorar la competitivitat, l'adaptació al canvi climàtic i impulsar la igualtat entre la ciutadania. Ha posat l'accent en l'habitatge i la voluntat de "reduir les llistes d'espera" per accedir a un pis social i incrementar el parc públic fins a 50.000 immobles fins al 2030.

La titular de Territori s'ha referit al futur de l'aeroport a conèixer "l'estudi comparatiu" que espera rebre a finals d'any o a principis de 2025. A la vegada, ha recordat que va ordenar la reactivació de la comissió entre els governs catalans i espanyol per "desencallar aquesta ampliació" i fer-ho "de manera consensuada".