Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya, 18 de setembre del 2024 | Illa presideix l'acte institucional de la Diada a Madrid i promet una Catalunya "implicada en la millora d'Espanya"

  • El PSOE es posa 4,5 punts per sobre del PP en intenció de vot, segons les enquestes del CIS
  • L'Ajuntament i la Generalitat acorden actuar conjuntament contra la multireincidència, els narcopisos i les armes blanques.
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Illa presideix l'acte institucional de la Diada a Madrid i promet una Catalunya "implicada en la millora d'Espanya"
Illa presideix l'acte institucional de la Diada a Madrid i promet una Catalunya "implicada en la millora d'Espanya"

L'actualitat d'aquest dimecres passa per l'audiència de Salvador Illa davant del Rei Felip VI al Palau de la Zarzuela. Feia 9 anys, des del 2015, que un president de la Generalitat no es desplaçava fins a les dependències reials. A la tarda, Illa ha presidit l'acte institucional de la Diada a Madrid i ha promès "una Catalunya implicada en la millora d'Espanya".

Un altre tema destacat de la jornada és el 'no' de Junts al Congrés, que posa fre, una vegada més, a la regulació dels lloguers de temporada. Aquesta tarda s'esperen manifestacions dels sindicats de llogateres.

La consellera de Salut, Olga Pané, fixa entre les seves prioritats que els ciutadans puguin accedir en 48 hores a l’atenció primària. També, vol reorientar la salut mental infantil i juvenil i donar prestacions odontològiques.

L'actualitat a Catalunya, 18 de setembre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:00

    Manifestació davant la seu de Junts pel seu 'no' a la regulació dels lloguers de temporada

     

    La portaveu del Sindicat de Llogateres Carme Arcarazo ha acusat aquest dimecres Junts de “deixar tirats milers de persones” amb el no a la llei per regular els lloguers de temporada i d’habitacions. “Van de patriotes, però es venen el país”, ha afirmat Arcarazo en una concentració a prop de la seu del partit a Barcelona, al passatge Bofill, blindat pels Mossos. Mig miler de persones segons el Sindicat han respost a la crida per mostrar el rebuig a la postura de Junts. Els activistes han tallat el carrer Marina entre València i Aragó i hi ha hagut llançament d’ous i tomàquets contra el cordó policial. Entre els assistents a la concentració s’ha pogut veure Janet Sanz, regidora de Barcelona en Comú, i Laure Vega, diputada de la CUP.

  • 19:42

    Illa encapçala l'acte institucional de la Diada a Madrid

     

    "Catalunya ha tornat per implicar-se en la millora d'una Espanya a favor de tots, més plural, rica i justa per a tots". És el missatge que el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha volgut transmetre a l'acte institucional de la Diada a Madrid, a la que han assistit sis ministres del govern de Pedro Sánchez, a més de mitja dotzena d'ambaixadors i representants de diverses formacions polítiques. Illa ha afirmat que de la mateixa manera que recorre pobles i ciutats de Catalunya, també recorrerà Espanya i les seves comunitats autònomes de manera regular, "perquè volem escoltar i ser escoltats en el convenciment que l'entesa sempre és possible" i per tenir "un diàleg obert i sincer sobre com fer entre tots una Espanya millor".

  • 19:27

    Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació de Sant Cugat

     

    L’Ajuntament de Sant Cugat i una trentena d’empreses i institucions acadèmiques, tecnologies i de recerca han signat aquest dimecres un acord per impulsar l’Aliança per a la Innovació de la ciutat. L’objectiu, com ha destacat l’alcalde Josep Maria Vallès, és “crear un ecosistema interconnectat que fomenti la innovació, impulsi el talent i atragui inversions” per convertir Sant Cugat en un referent d'innovació i emprenedoria a nivell nacional i internacional. L’Aliança neix amb el suport, entre d’altres, de multinacionals com Hewlett Packard, Boehringer, GFT, Roche o Fluidra; sis centres universitaris; el Sincrotró ALBA; o entitats com ACCIÓ i la fundació Mobile World Capital Barcelona.

  • 19:09

    Un jutjat arxiva la demanda del Corte Inglés contra l'Ajuntament de Mataró per Can Fàbregas

     

    L'Ajuntament de Mataró s'ha apuntat una "primera victòria" en el litigi judicial amb El Corte Inglés. L'operador comercial va presentar a principis d'any una demanda civil per intentar recuperar els 24 milions d'euros de la compravenda de l'Illa de Can Fàbregas i de Caralt, feta fa més de quinze anys amb previsió de fer-hi un equipament comercial i un aparcament de grans dimensions. El jutjat de primera instància 5 de Mataró, però, ha admès la declinatòria presentada pel consistori perquè l'assumpte es resolgui al contenciós administratiu per la dimensió pública del conflicte. L'empresa ja ha apel·lat a l'Audiència i des del consistori lamenten que El Corte Inglés "no cessi en la seva voluntat de continuar litigant amb la ciutat".

  • 18:13

    Puigdemont demana a PSOE i Sumar que paeixin que són govern “en minoria” i que substitueixin “imposició per negociació”

     

    Carles Puigdemont ha recomanat a PSOE i Sumar que paeixin que conformen un govern “en minoria” i els ha demanat que substitueixin “imposició per negociació”. L’expresident de la Generalitat i diputat de Junts al Parlament ho ha dit després que la coalició hagi atribuït el no del seu partit a la llei per regular els lloguers de temporada i d’habitacions al fet que encara no ha assumit que Salvador Illa és president de Catalunya.

  • 17:30

    Els inscrits en el Registre de Donants de medul·la òssia es quintupliquen en 10 anys i superen el mig milió a l'Estat

     

    L'Estat espanyol ha superat el mig milió de donants inscrits en el Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), que gestiona la Fundació Josep Carreras. Ho ha anunciat la ministra de Sanitat, Mónica García, durant l'acte institucional amb motiu del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia. La xifra suposa que en poc més de deu anys s'ha quintuplicat el nombre de donants. Així, en els primers vuit mesos de 2024 les inscripcions s'han disparat fins els 20.872 persones, 4.433 de les quals a Catalunya. Això suposa un 50% més que en el mateix període de l'any passat. La mitjana de dies per identificar un donant no familiar a través del REDMO ha passat de 46 el 2012 a 28 el 2023.

  • 17:17

    'Segundo premio', dels catalans Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, competeix als Oscars 2025

     

    ‘Segundo premio’, una obra dels catalans Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, ha estat escollida per l'Acadèmia de Cinema per optar a ser una de les cinc nominades a Millor Pel·lícula Internacional de la 97a edició dels premis Oscar. Es descarten, així, les altres dues candidates: 'Marco' i 'La estrella azul'.

    La pel·lícula, participada per RTVE, s'inspira en la història del grup indie "Los Planetas". L'obra va ser la gran triomfadora del 27è Festival de Màlaga, després de guanyar la Biznaga d'Or a la millor pel·lícula espanyola.

  • 16:50

    El TNC obre temporada amb una dissecció de 'Hamlet' de Sergi Belbel

     

    El Teatre Nacional de Catalunya obre aquest dimecres la temporada amb l'espectacle 'Hamlet 0.2' escrit i coproduït per Sergi Belbel i protagonitzat per Enric Cambray. Es tracta d'un exercici d'stand up comedy que es representarà al Taller de Pintura del teatre i que se centra en el segon acte de la popular obra de Shakespeare.

    El TNC obre temporada amb una dissecció de 'Hamlet' de Sergi Belbel | Montse Soto
    rtve El TNC obre temporada amb una dissecció de 'Hamlet' de Sergi Belbel | Montse Soto
  • 16:09

    Pané fixa entre les seves prioritats que els ciutadans puguin accedir a l’atenció primària en 48 hores

     

    La consellera de Salut, Olga Pané, ha fixat com a prioritat que la ciutadania pugui accedir a l’atenció primària en 48 hores. En la primera compareixença a la comissió de Salut del Parlament, Pané ha proposat reorientar les intervencions dels centres de salut mental infantil i juvenil perquè surtin “de les quatre parets” i vagin a les escoles i els barris. Un altre dels reptes és donar prestacions de dentista a persones amb discapacitat intel·lectual o d’extremitats superiors abans de 2025.

  • 15:45

    Desactivada l'alerta del pla INUNCAT, però es manté la prealerta al litoral sud per previsió de pluges intenses

     

    Protecció Civil ha desactivat aquest dimecres al migdia l'alerta del pla Inuncat. Tot i això, es manté en situació de prealerta, atès que les previsions indiquen que a partir d’aquest dimecres a la tarda i fins a la mitjanit de dijous es pot superar localment el llindar de 20 litres en 30 minuts de pluja a les comarques del litoral sud de Catalunya, especialment al Baix Ebre i al Montsià.

  • 15:16

    Pimec veu entrebancs per implementar la jornada laboral

     

    La reducció de la jornada laboral ha d'arribar també a les petites empreses. És la voluntat de la ministra de Treball, que avui es troba a Barcelona amb els agents socials. Yolanda Díaz proposa diàleg i negociació, i sobre la taula posa un paquet de mesures d'acompanyament perquè les PIMES puguin reduir sense perdre productivitat. Des de Pimec, estan disposats a implementar jornades més curtes si no els aboca a pèrdues, però diuen que hi ha sectors que ho tenen molt complicat.

  • 14:47

    "Bessons virtuals" per reduir l'experimentació amb animals

     

    La Universitat Pompeu Fabra coordina un projecte europeu, participat entre d'altres pel Barcelona Supercomputing Center,  per a reproduir virtualment el 25% dels animals d'experimentació que s'usen en l'avaluació de la seguretat dels medicaments. L'objectiu és convèncer a les agències reguladores que els resultats són igual d'exitosos.

     
    "Bessons virtuals" per reduir l'experimentació amb animal
    rtve "Bessons virtuals" per reduir l'experimentació amb animal
  • 14:20

    El CIS dona al PSOE com a primera força i augmenta la seva distància respecte el PP.

     

    El Baròmetre de setembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) atorga al PSOE com a primera força a Espanya, en cas que hi hagués unes noves eleccions al Congrés dels Diputats, amb un 33% en estimació de vot. L'enquesta, que s'ha elaborat amb 4000 entrevistes entre el 2 i el 6 de setembre, amplia l'avantatge que els socialistes tindrien respecte el Partit Popular (PP) que obtindria un 28,5% de vot estimat. Pel que fa als partits independentistes, ERC se situaria en un 1,4% de vot estimat i Junts aconseguiria un 1,3%. Totes dues formacions baixarien en estimació de vot si es compara amb el baròmetre de juliol.

     

    El CIS atorga la victòria al PSOE a 4,5 punts del PP
    rtve El CIS atorga la victòria al PSOE a 4,5 punts del PP
  • 14:13

    Yolanda Díaz carrega contra Junts: "És difícil d'explicar que es tombi una mesura que millora la vida de la gent"

     

    La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha criticat el vot de Junts al Congrés contra la tramitació de la llei sobre els lloguers de temporada: "És difícil d'explicar que es tombi una mesura que millora la via de la gent", ha apuntat. La ministra està "segura" que hi ha molts votants de Junts que "no entenen" la decisió del partit que lidera Míriam Nogueras a Madrid.

  • 14:00

    El president espanyol i CEOE, CCOO i UGT signen l'acord per la flexibilització de les pensions

     

    Govern, patronal i sindicats han signat el nou acord sobre pensions. La reforma facilita fer compatible la pensió amb un lloc de feina, millora les condicions de la jubilació activa i dona més protagonisme a les mútues pel que fa a les baixes laborals. 

  • 13:17

    Espadaler aposta per descongestionar els jutjats i millorar el sistema penitenciari

     

    El conseller de Justícia, Ramon Espadaler, ha apostat per descongestionar l'Administració de Justícia i millorar el sistema penitenciari català. El titular del Departament ha desgranat les línies mestres en aquesta legislatura en la primera compareixença al Parlament.

    Espadaler aposta per descongestionar els jutjats i millorar el sistema penitenciari | Sergi Bassolas
    rtve Espadaler aposta per descongestionar els jutjats i millorar el sistema penitenciari | Sergi Bassolas
  • 13:10

    Ajuntament de Barcelona i Interior s'uneixen per combatre la multireincidència i els narcopisos

     

    En la primera reunió entre Jaume Collboni, l'alcalde de Barcelona, i Núria Parlon, consellera d'Interior de la Generalitat de Catalunya, s'han acordat dues mesures per combatre la multireincidència i el fenomen dels narcopisos. La primera mesura consisteix a dedicar 120 agents, la meitat de Mossos d'Esquadra i l'altra meitat de Guàrdia Urbana, que es dediqui a investigar conjuntament aquests delictes. El segon acord vol facilitar l'intercanvi d'informació policial permetent l'accés a les dades d'identificació dactilar que gestionen els Mossos, així com l'accés a les càmeres de seguretat de la ciutat gestionades per la Guàrdia Urbana. 

  • 13:00

    Els préstecs hipotecaris per la compra d'un habitatge augmenten un 27,9% anual al juliol

     

    Els préstecs hipotecaris per adquirir un habitatge van augmentar un 27,9% al juliol en comparació amb el mateix mes de l'any passat, segons l'Observatori Notarial de Catalunya. La pujada es va situar tres punts per sota de la registrada a l'Estat (31,1%). Concretament en el setè mes de l'any es van registrar 5.920 hipoteques per comprar un pis, amb una quantitat mitjana de 168.816 euros. D'altra banda, els notaris catalans emfatitzen que continua "la tendència alcista observada durant el mes anterior" en l'increment de les compravendes, un 21,7% interanual més.

  • 12:39

    L'Estat aprova definitivament el desdoblament de l'N-II a Figueres que connectarà amb l'AP-7. 

     

    El Ministeri de Transports i Mobilitat ha aprovat definitivament el projecte carretera que connectarà el sud de Figueres amb l'AP-7 per un pressupost aproximat de 111 milions d'euros, més del doble del que s'havia pressupostat provisionalment.

    Aquesta ampliació de la capacitat es farà en un tram de 8,2 quilòmetres i inclourà tres enllaços: un amb la C.31 i els altres dos amb la carretera C-260 i N-260.

     
  • 12:30

    Detingut un home per conrear i guardar 1.250 plantes de marihuana en dos xalets de la Secuita

     

    Els Mossos d’Esquadra han detingut un home de 55 anys com a presumpte autor dels delictes contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric. L’home cultivava plantes de marihuana en dos xalets que havia llogat a la Secuita (Tarragonès). El detingut passarà a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona les pròximes hores. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

  • 12:15

    El TSJC arxiva les autoinculpacions de diputats de Junts per haver acompanyat Puigdemont el 8 d’agost 

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha arxivat la causa per les autoinculpacions que van fer diputats i senadors de Junts per haver acompanyat Carles Puigdemont en la seva reaparició i fugida el passat 8 d'agost. Segons ha informat el mateix partit, el TSJC ha conclòs la "inexistència d’elements d’infracció penal en els fets descrits". Davant d'aquesta resolució, la formació considera que "si no existeix delicte en el cas dels diputats, els fets del dia 8 d’agost no poden ser considerats delictius per a ningú".

  • 12:00

    Salvador Illa és rebut al Palau de la Zarzuela per Felip VI.

     

    Aquesta imatge no es produïa des de feia 9 anys amb la darrera visita d'Artur Mas. El president de la Generalitat, Salvador Illa ha manifestat estar "molt content d'estar aquí". En la salutació de mans amb Felip VI davant la premsa, el monarca li ha fet el comentari que "no és l'habitual" en referència al nombre de periodistes. 

  • 11:15

    La Guàrdia Urbana reforçarà el servei al centre i en espais de festa durant la Mercè en coordinació amb Mossos

     

    La Guàrdia Urbana reforçarà el servei durant la Mercè i hi haurà sis punts liles en espais de festa. A més de mantenir-se l'actual dispositiu de vigilància preventiva, reforçarà el servei en coordinació amb els Mossos d'Esquadra a tota la zona centre, especialment en aquells espais on es desenvolupin els diferents actes. La neteja també s'intensificarà amb més de 1.300 treballadors, el metro funcionarà sense interrupció les nits del 20, 21 i 23 i s'obriran sis punts lila.

  • 10:50

    El Sindicat de Llogaters convoca una protesta a la seu de Junts per frenar la tramitació dels lloguers temporals



    El Sindicat de Llogateres ha convocat una protesta davant la seu de Junts, a Barcelona, per protestar contra la seva posició al Congrés dels Diputats que ha impedit la tramitació de la regulació dels lloguers temporals i d'habitacions. Així ho ha anunciat la portaveu de l'organització, Carme Arcarazo, a 'El matí' de Catalunya Ràdio i ha concretat que serà aquest dimecres a les 18 hores per dir que "prou" davant un problema que ha qualificat de "molt greu".

  • 9:31

    Alfred Bosch: "Oriol Junqueras no és la nostra carta guanyadora"

     

    L'exconseller i impulsor de la candidatura Foc Nou per liderar Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Alfred Bosch, veu diferències estratègiques i d'estil entre ell i l'expresident republicà: "Junqueras pensa el que diu, i jo dic el que penso".

    En una entrevista en el Cafè d'Idees, Bosch critica les decisions preses pel partit en els últims anys i responsabilitza a la direcció de la "patacada electoral" i de la guerra bruta interna. "Oriol Junqueras no és la nostra carta guanyadora", i per aquest motiu, li demana que faci un "pas al costat". 

     
  • 9:00

    Pisaello: "Junts va votar com votava l'antiga Convergència". 

     

     

    El primer secretari de la mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, acusa Junts de  "votar com votava l'antiga Convergència" en referència al seu "no" a votació de la proposició de llei pe regular el lloguer de temporada. En una entrevista al Cafè d'Idees, el diputat de Sumar considera que els de Puigdemont van "recuperar elements de Convergència votant PP". 

     
  • 8:21

    Complicada circulació a la ronda de Dalt de Barcelona en sentit Llobregat per l'incendi d'un vehicle

     

    L'incendi d'un vehicle està complicant la circulació a primera hora d'aquest dimecres a la Ronda de Dalt de Barcelona (B-20) en sentit Llobregat, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). La incidència s'ha produït a l'altura del kilòmetre 11,1, a la zona de Vall d'Hebron, i, en un primer moment, ha obligat a tallar completament la via. Posteriorment i poc abans de les vuit del matí, s'ha pogut reobrir un carril. Tot i això, hi ha retencions de sis kilòmetres des de la Meridiana.

     
  • 8:10

    Salvador Illa es reuneix avui amb el rei Felip VI al palau de la Zarzuela.

     

    La trobada està prevista avui a les 11 del matí. L'últim cop que un president de la Generalitat va anar a les audiències amb el monarca va ser Artur Mas l'any 2015. Tot, després que ahir el president de la Generalitat mantingués una trobada a Palau amb l'expresident Jordi Pujol, de qui ha reivindicat la seva figura com a promotor de l'autogovern. Illa continua la ronda de contactes amb els expresidents, que va arrencar dijous amb José Montilla. En les pròximes setmanes té previst reunir-se també amb Aragonès, Torra i Mas.

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat del més destacat d'aquest dimecres 18 de setembre. 


    Consulta aquí les notícies més destacades d'ahir.