Díaz cerca l'acord per la reducció de la jornada laboral amb sindicats i patronal de Catalunya
- La ministra de Treball, Yolanda Díaz, manté trobades a Barcelona amb UGT, CCOO i Foment del Treball
- Els sindicats donen per esgotada la negociació i insten al govern central a portar la mesura al Congrés
La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, continua la seva ronda de contactes amb patronal i sindicats catalans per cercar l'acord a la reducció de la jornada laboral. Aquest dijous a Barcelona s'ha reunit amb Camil Ros, secretari general d'UGT Catalunya, i Javier Pacheco, secretari general de CCOO Catalunya, així com amb Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball.
L'objectiu principal de Díaz és aconseguir que se sumin a l'acord els empresaris catalans. "Estem davant d'un canvi de cicle", ha assegurat la ministra, qui defensa que la reducció laboral a 37,5 hores setmanals és una "oportunitat" per a les petites i mitjanes empreses. Per Díaz, la mesura pot també beneficiar la productivitat i contribuir a modernitzar el país.
“La ministra de Treball, Yolanda Díaz, es reuneix amb els secretaris generals d'@ugtcatalunya i @ccoocatalunya, @camilros i Javier Pacheco en el marc de les negociacions per reduir la jornada laboral | @RTVECatalunya
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) September 19, 2024
🗣️ "No és una mesura més, és un canvi de cicle"
📲 MINUT A… pic.twitter.com/ZSM1UbIpPE“
Els sindicats convoquen mobilitzacions
Des dels sindicats han donat més detalls de les mobilitzacions pel 26 de setembre que ja havien anunciat fa unes setmanes. Es tracta d'una jornada de protesta estatal que a Catalunya es desenvoluparà a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa davant les seus de la patronal. En el cas de la capital catalana es farà davant Foment del Treball. Els sindicats donen la negociació per esgotada i insten al govern a portar la mesura al Congrés dels Diputats.
Per Javier Pacheco de CCOO, aquesta primera protesta és el punt d'inici d'un calendari d'accions de pressió. "Tindrem la mobilització empresa a empresa, conveni a conveni per fer- efectiu i realitat la reducció de jornada", ha assegurat Pacheco. Des d'UGT, Camil Ros demana al govern central a "aconseguir la majoria parlamentària necessària perquè això sigui aprovat".
PIMEC reclama incentius per aplicar la reducció de jornada
La ministra de Treball també es va reunir aquest dimecres amb Javier Cañete, president de PIMEC. Des de la patronal de les pimes creuen que la reforma pot afectar a la viabilitat i competitivitat de les empreses. Per aquest motiu, reclamen incentius i que la contractació pública també inclogui la reducció de jornada.
Així i tot, van demanar la seva preferència perquè la mesura es vehiculi a través de la negociació col·lectiva per respectar l'autonomia i flexibilitat de cada sector. Díaz defensa que la mesura ha de beneficiar al conjunt dels treballadors i que "no pot ser un dret només del sector públic o de la banca".