La importància d'anar al lavabo quan el cos ho demana
- El proctòleg Jordi Garriga visita 'L'Altaveu' per parlar de la importància de fer caca
- No anar de ventre regularment pot tenir conseqüències a llarg termini com estrenyiment o hemorroides
És probable que aquest estiu hagis passat temps fora de casa i, per tant, lluny del teu lavabo. Tanmateix, sovint ets a la feina, però per certs motius no pots o no vols defecar. Tens problemes d'estrenyiment quan has de fer de ventre a lavabos aliens?
El catedràtic de cirurgia General i de l'Aparell Digestiu conegut com 'el doctor del cul', Jordi Garriga, fa més de 50 anys que els estudia. Ell és proctòleg, l'especialista mèdic que s'encarrega del diagnòstic i del tractament, quirúrgic o no, de les malalties que afecten l'anus, el recte i el còlon. Garriga explica a 'L'Altaveu' per què ens costa fer caca fora de casa.
Fer caca ha de ser rutinari
Segons Garriga, és important anar cada dia al lavabo i, a poder ser, determinar un horari fix per anar de ventre. Per exemple, el doctor ja fa temps que té el costum de fer caca al matí, després d'esmorzar cafè amb llet. En canvi, la presentadora de 'L'Altaveu', Danae Boronat, des de fa un temps, hi va abans de cada programa.
Les conseqüències de no fer de ventre
La vergonya, la por, la brutícia dels lavabos públics, la mala qualitat del paper del vàter... són algunes de les excuses que poden justificar no fer de ventre fora de casa. Val a dir que les conseqüències de no voler o no poder anar al lavabo quan el cos ho demana poden ser devastadores. El doctor assegura que les persones que ho facin habitualment arribaran a la tercera edat amb problemes d'estrenyiment i hemorroides. Per tant, val la pena fer un esforç i netejar la tapa del vàter o posar-hi colònia com fa la col·laboradora de 'L'Altaveu', Chelo García-Cortés, als lavabos dels avions.
Problema d'Estat
Segons la periodista Naussícaa Hernández, la por o la vergonya a anar de ventre fora de casa és coneguda amb el nom de 'percopresi'. A Queensland, Austràlia, s'ha trobat una solució per a la gent que no pot fer caca a la feina, un assumpte que es va convertir pràcticament en un problema d'Estat. El Departament de Salut de la regió australiana ha creat una campanya institucional per animar als treballadors a defecar en horari laboral. Sota el lema 'Està bé fer caca a la feina', els australians pretenen trencar el tabú des de l'humor. La iniciativa s'ha difós a velocitat vertiginosa per internet.