Enlaces accesibilidad
Amnistia

El jutge Llarena creu que es podria haver detingut Puigdemont i demana investigar la fugida

  • El jutge veu omissió del deure de perseguir delictes per part de funcionaris i encobriment o col·laboració en la fugida

Per
Llarena conclou que no es va fer prou per detenir Puigdemont

El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, no està convençut de la impossibilitat de detenir l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont quan va tornar a Catalunya, coincidint amb el ple d'investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. Considera que no queda descartat en els informes de Mossos d'Esquadra i Ministeri de l'Interior que Puigdemont no rebés ajuda per fugir de Barcelona. Creu que se'n poden derivar delictes. Per això, demana que s'obri una investigació.

Llarena veu un possible delicte en la no detenció de Puigdemont i envia la causa als jutjats de Barcelona

El jutge Llarena conclou que els informes de Mossos i del ministeri d'Interior sobre la fugida de Puigdemont no justifiquen per què no el van detenir el 8 d'agost ni abans d'anar a la concentració de Barcelona ni quan va acabar. Creu que hi ha responsables no aparents, diu, d'encobriment i omissió del deure de perseguir delictes, a banda dels tres mossos identificats i detinguts per la seva suposada participació. Així que remet els informes als jutjats de Barcelona perquè obrin una investigació. 

Llarena manté l'ordre de detenció de Puigdemont a Espanya perquè considera que no se li pot aplicar l'amnistia al delicte de malversació. 

La Fiscalia diu la seva

I qui també ha dit la seva ha estat la Fiscalia Superior de Catalunya. En aquest cas el ministeri públic  descarta que els acompanyants de Carles Puigdemont, aquest agost a Barcelona, hagin comès cap delicte.  Així ho expressa el tinent fiscal, Pedro Ariche, en tres informes, en els quals demana al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que inadmeti les querelles presentades per 'Hazte Oír' i Vox contra el president del Parlament, Josep Rull, l'expresident Pere Aragonès, l'exconseller d'Interior Joan Ignasi Elena, i l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye.

D'altra banda, la fiscalia ha demanat al Tribunal Constitucional que aparti al magistrat José María Macias de les deliberacions dels recursos presentats contra la llei. Argumenta que no és imparcial perquè s'hi va posicionar en contra quan era vocal del Consell General del Poder Judicial.