Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de notícies a Catalunya, en directe avui 19 de setembre del 2024 | El PSOE preveu una reunió amb Puigdemont després dels últims desacords parlamentaris

  • El jutge Llarena creu que es podria haver detingut Puigdemont i demana investigar la fugida
  • Els sindicats donen per estancada la negociació per a la reducció de la jornada laboral
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Santos Cerdán (PSOE) amb Puigdemont a Brussel·les en octubre del 2023
Santos Cerdán (PSOE) amb Puigdemont a Brussel·les en octubre del 2023

L'actualitat d'aquest dijous passa per la possible nova trobada del PSOE amb Carles Puigdemont després de la derrota de la regulació del lloguer temporal al Congrés. La reunió s'emmarca dins dels contactes que les dues formacions es van comprometre a mantenir el 2023.

S'ha conegut el mateix dia que el jutge Llarena ha decidit retornar la causa del líder de Junts als jutjats de Barcelona, ja que considera que que no queda descartat en els informes de Mossos i Ministeri que Puigdemont no rebés ajuda per fugir de Barcelona el 8 d'agost.

Educació es conjura per revertir els resultats educatius dels alumnes catalans. Així ho ha expressat la consellera Esther Niubó. La titular de Drets Socials i Inclusió, per la seva part, s'ha compromès a crear 6.000 noves places residencials a centres de dia, entre altres.

Ja a la tarda, la consellera Parlon ha presentat el nou pla estratègic per lluitar contra les armes blanques a l'espai públic, que consisteix a endurir la cerca i les sancions. Salvador Illa s'ha reunit amb Artur Mas al Palau de la Generalitat. 

L'actualitat a Catalunya, 19 de setembre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:30

    Puigdemont replica a Montero que Junts s'oposarà al pla d'estabilitat: "A la mateixa cosa hi tornarem a votar que no"

     

    Carles Puigdemont ha replicat a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que Junts s’oposarà al pla d’estabilitat tal com ja va fer el juliol passat: “A la mateixa cosa que vam votar que no, hi tornarem a votar que no. Si la canvien, parlem-ne”, ha afirmat. Puigdemont ho ha dit després que Montero hagi afirmat que votar en contra del pla és “tirar-se un tret al peu” que obligarà Comunitats Autònomes i Ajuntaments a fer “ajustos”. Davant d’aquesta afirmació, el líder juntaire ha convidat la ministra a explicar perquè l’execució pressupostària a Catalunya continua estan molt per sota del previst. Segons els seus càlculs, mentre a Madrid l’any passat es van invertir 1.350 milions més del compte, a Catalunya en van faltar 1.250.

  • 19:00

    Un informe assenyala empreses israelianes que operen a Catalunya i "contribueixen" a l'ocupació de Palestina

     

    Un informe de l'Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE), NOVACT i SUDS assenyala empreses israelianes que operen a Catalunya i que amb les seves activitats econòmiques "contribueixen" a l'ocupació de Palestina. L'estudi publicat aquest dijous investiga una vintena de companyies que operen en assentaments israelians a Palestina i conclou que el capital israelià que ha penetrat en la darrera dècada a Catalunya en sectors com l'immobiliari i el turístic està vinculat amb "activitats econòmiques que contribueixen de forma directa o indirecta amb el desenvolupament i la viabilitat dels assentaments il·legals" als territoris ocupats de Palestina", o bé té relacions amb el sector militar i de ciberseguretat" israelià.

  • 18:33

    La plantilla de Lékué a la Llagosta es mobilitza contra el tancament de la planta: “Estem pagant una mala gestió”

     

    Els treballadors de la fàbrica de Lékué a la Llagosta s’han mobilitzat aquest dijous contra el tancament anunciat de la planta i l’acomiadament de 15 de les 43 persones que hi treballen. Convocats pel comitè d’empresa, han recorregut la distància que separa la fàbrica de l’ajuntament del municipi on una delegació de treballadors s’han reunit amb l’alcalde Óscar Sierra, que “els ha ofert tot el suport”. En declaracions a l’ACN, el president del comitè d’empresa, Andrés Batista, ha denunciat que el tancament de la planta “no està justificat” per molt que l’empresa digui que porta temps arrossegant pèrdues i que els treballadors acomiadats estan pagant “una mala gestió” de la direcció que “no ha pres les decisions fer rutllar el negoci”.

  • 18:01

    El personal mèdic denuncia “l’espoli” que pateix des de les retallades de les pagues extra l’any 2010

     

    La Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) i el sindicat d’infermeria Satse han denunciat “l’espoli” que pateixen els professionals del sector des de les retallades de les pagues extra l’any 2010, arran de la crisi financera soferta en aquell moment. Els representants del col·lectiu ho han dit en una roda de premsa en què han anunciat mobilitzacions i “tota mena d’accions de pressió”, sense descartar la vaga, per intentar que la situació reverteixi. Segons els càlculs que han ofert, el personal mèdic, d’infermeria i de fisioteràpia perd 377 milions d’euros cada any “per culpa de governs i partits polítics que són còmplices d’un robatori mantingut des de fa catorze anys”.

  • 17:31

    La Generalitat aposta per regular el turisme "fent-li ajustos" i buscant "noves fórmules"

     

    El conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha defensat que no s'ha de penalitzar el turisme sinó "regular-lo i fer-li ajustos" amb una nova llei. En una comissió al Parlament, Sàmper ha detallat que l'activitat turística va moure "el mateix pressupost que la sanitat a Catalunya", 15.000 milions d'euros. En el seu discurs, també ha optat per revisar l'impost d'estades turístiques per fer-lo "més equitatiu".

  • 17:15

    Interior reforça la prevenció, recerca i sanció per dur armes blanques a la via pública

     

    El Departament d’Interior ha dissenyat un pla de reforç per prevenir la tinença d’armes blanques a la via pública sense justificació, per buscar-ne i detectar-ne més i per sancionar més ràpidament i durament quan se’n trobin. La consellera Núria Parlon ha anunciat el pla que substituirà el ‘pla Daga’, que comptarà amb la col·laboració de les policies locals i la seguretat privada. També ha dit que la legislació actual és suficient per endurir els controls i les sancions.

  • 17:00

    Trànsit preveu la sortida de 460.000 cotxes de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

     

    El Servei Català de Trànsit preveu que 460.000 vehicles sortiran de l’àrea d’influència de Barcelona pel pont de la Mercè, que estarà marcat per les previsions de pluja. Les previsions per al retorn es xifren en uns 250.000. L’operació sortida començarà a les 15:00 h d’aquest divendres i s’estendrà fins a les 12 de la nit de dimarts 24. Més de 1.830 agents dels Mossos d’Esquadra reforçaran la seguretat a les carreteres catalanes. 

  • 16:23

    Activada l'alerta del pla Inuncat per previsió de pluges intenses al litoral i prelitoral central i sud

     

    Protecció Civil ha activat l’alerta del Pla especial d’emergències per risc d’inundacions a Catalunya per la previsió de pluges intenses a partir d’aquesta tarda i sobretot divendres al litoral i prelitoral de Barcelona, de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Les afectacions tindran caràcter local i no generalitzat, però poden comportar creixement sobtat de barrancs, torrents i rieres amb risc d’inundació. 

  • 15:45

    Processat un exinfermer dels Jesuïtes de Casp de Barcelona per abusos sexuals a menors a principis de segle

     

    Un jutjat de Barcelona ha processat un exinfermer religiós del col·legi dels Jesuïtes de Casp, a Barcelona, per diversos delictes d’abús sexual a nenes de 6 i 7 anys el 2001 i 2002. El jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ha convertit en un sumari la investigació oberta el 2023 per les denúncies presentades per quatre exalumnes de l’escola. Aquest dimecres, l’acusat va comparèixer al jutjat perquè el jutge li comuniqués el seu processament.

  • 15:20

    ERC trasllada al Govern que només negociarà el pressupost si hi ha "passes endavant" en el finançament singular

     

    Primera reunió entre el Govern i ERC de cara als pressupostos. La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, i el secretari general del Departament, Juli Fernández, han fet una primera presa de contacte amb representants d'ERC per abordar la negociació dels pressupostos per al 2025. Segons fonts de la conselleria, s'han exposat les línies generals dels comptes. Al seu torn, ERC ha traslladat a Romero que els republicans només negociaran els comptes de l'any que ve si hi ha "passes endavant" en el finançament singular.

  • 14:46

    Illa es reuneix amb els presidents de les quatre diputacions al Palau de la Generalitat

     

    El president de la Generalitat, Salvador Illa, s'ha reunit amb els presidents de les quatre diputacions al Palau de la Generalitat. Illa ha convocat un dinar de treball amb els responsables dels quatre òrgans com a primera presa de contacte des que va ser investit. A la trobada hi han participat Illa, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; el de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; i el de Girona, Miquel Noguer.

  • 13:58

    27 galeries d’art contemporani i modern celebren el 10è aniversari de la Barcelona Gallery Weekend

     

    27 galeries d’art contemporani i modern celebraran del 19 al 22 de setembre el desè aniversari de la mostra Barcelona Gallery Weekend. Els establiments acolliran els treballs d’una trentena d’artistes dels àmbits estatal i internacional. La iniciativa té l’objectiu de posar de manifest la labor de les galeries d'art com a “espais generadors de cultura i de coneixement”, segons indiquen els seus responsables.

    27 galeries d’art celebren el 10è aniversari de la Barcelona Gallery Weekend | Montse Soto
    rtve 27 galeries d’art celebren el 10è aniversari de la Barcelona Gallery Weekend | Montse Soto
  • 13:39

    El PSOE assegura estar ultimant els detalls per a una nova trobada amb Puigdemont

     

    Una reunió que s'emmarcaria dins els contactes mensuals que, segons Junts, han anat mantenint des del 2023 i, fins aquest agost. Això mentre Junts posa contra les cordes al govern al Congrés i li recorda que no tenen el suport garantit. 

  • 13:27

    Drets Socials promet 6.000 noves places a centres de dia i iniciar l'equiparació salarial del sector social amb el sanitari

     

    La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, s'ha compromès aquest dijous a crear 6.000 noves places residencials a centres de dia per a persones grans i discapacitades, així com a iniciar l'equiparació salarial del sector social amb el sanitari. Aquests són alguns dels objectius que Martínez Bravo ha apuntat en la primera compareixença a la comissió de Drets Socials al Parlament. La consellera també ha assegurat que vol accelerar el traspàs de l'ingrés mínim vital i ha avançat que a l'octubre se celebrava una reunió de la comissió de seguiment, adscrita al ministeri, per "posar en marxa els treballs tècnics" i fer "efectiu" el traspàs "el més ràpid possible".

  • 13:10

    La Fiscalia demana apartar el magistrat José María Macías en relació amb la qüestió d'inconstitucionalitat del TS. 

     

     

    El Fiscal General de l'Estat, Álvaro García-Ortiz, ha presentat un escrit de recusació contra el magistrat conservador del Tribunal Constitucional José María Macías en relació amb la qüestió d'inconstitucionalitat del Tribunal Suprem sobre la llei.
    El Fiscal demana que Macías no pugui participar de les deliberacions i votacions adduint que en la seva etapa de vocal del Consell General del Poder Judicial va participar activament en els debats i els acords contraris a la norma, fet que afecta la seva imparcialitat.

     

  • 12:12

    Nova Esquerra: Godàs a la presidència d'ERC, Camps a la secretaria general, i Jordà i Sans a les vicepresidències. 

     

     

    Moviment de fitxes a la presentació de la candidatura de Nova Esquerra Nacional: proposa l'exalcalde de Vilassar de Dalt Xavier Godàs per a la presidència d'ERC i l'exdiputada Alba Camps com a secretària general. 

    La figura de portaveu al Congrés recau en Teresa Jordà, com a vicepresidenta de Cohesió Interna; i la vicepresidenta de la Mesa, Raquel Sans, com a vicepresidenta d'Afers Institucionals i portaveu del partit.

    De la secretaria general en penjarien 4 secretaries adjuntes: coordinació interna, municipalisme, estratègia política i comunicació. La candidatura vol reestructurar l'organigrama de l'executiva. 

     
  • 11:34

    Educació es compromet a fer front a l'"infrafinançament" de la pública i també de la concertada

     

    La consellera d'Educació, Esther Niubó, s'ha compromès a fer front a l'"infrafinançament" de l'escola pública, però també de la concertada i a tendir cap a l'"equiparació" del sistema. En la seva primera compareixença parlamentària, Niubó ha expressat la seva voluntat de treballar per arribar al 6% del PIB en educació en un termini raonable i ha reconegut que tant la pública com la concertada necessiten més diners. 

  • 11:15

    Detenen a Lloret de Mar i Platja d'Aro dos multireincidents que generaven "alarma social" i els expulsen d'Espanya

     

    La Policia Nacional ha expulsat d'Espanya dos delinqüents multireincidents de les comarques gironines que generaven "alarma social". Al primer se'l va detenir a Platja d'Aro i es va poder fer gràcies a la col·laboració de la Policia Local de la localitat que va detectar que el sospitós es trobava al municipi. Tenia nombrosos antecedents per delictes de violència, lesions, atemptat contra els agents de l'autoritat, conducció temerària i desobediència. 

  • 11:00

    El jutge Llarena veu possibles delictes en la no detenció de Puigdemont i retorna la causa als jutjats de Barcelona.

     

     

    Pablo Llarena, jutge del Tribunal Suprem, retorna al jutjat de Barcelona els informes de Mossos d'Esquadra i d'Interior sobre el dispositiu policial per detenir a Carles Puigdemont el passat 8 d'agost a Barcelona, i li demana al jutjat que ho investigui. El magistrat considera que les actuacions d'aquell dia no mostren que fessin prou per detenir a l'expresident de la Generalitat. En el seu escrit, fa referència a l'omissió del deure de perseguir delictes per part de funcionaris i a l'encobriment o col·laboració en la fugida del responsable d'un delicte.  

     
  • 10:10

    Salvador Illa es reuneix amb Artur Mas al Palau de la Generalitat

     

    El president de la Generalitat, Salvador Illa, s'ha reunit aquest matí amb l'expresident Artur Mas al Palau de la Generalitat. Es tracta de la ronda institucional que està duent a terme Illa amb trobades amb els seus predecessors. La reunió arriba després que es reunís primer amb José Montilla i posteriorment amb Jordi Pujol.

  • 10:00

    Yolanda Díaz diu que la reducció de la jornada laboral és una "oportunitat" per a les pimes: "Toca modernitzar el país"

     

    La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, assegura que la reducció de la jornada laboral fins a les 37,5 hores és una "oportunitat" per a les petites i mitjanes empreses. "Toca modernitzar el nostre país", ha dit la ministra en una atenció a mitjans a Barcelona abans de reunir-se amb els sindicats CCOO i UGT.

  • 9:10

    Jaime Palomera envia un missatge als polítics sobre l'habitatge: "Estem en una situació cada cop més insuportable". 

     

     

    El director de l'Àrea d'Habitatge i Ciutat de l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona, Jaime Palomera, ha enviat un missatge als dirigents politics després de rebutjar la tramitació de la llei per regular els lloguers de temporada: "Hauran de fer alguna cosa. Estem en una situació cada cop més insuportable. No havia vist res igual". Palomera considera "una autèntica jungla" la situació de l'habitatge i els lloguers de temporada que precaritza les condicions de lloguer: "S'hauria de fer amb l'habitatge el que s'ha fet amb el mercat de treball".

     
  • 8:05

    Mor el conductor del camió incendiat a la Ronda Litoral de Barcelona. 

     

     

    Ha mort el conductor del camió que es va incendiar aquest dimecres a la tarda a la Ronda Litoral de Barcelona després de xocar amb una paret. Segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona, es tractaria d'un home de 57 anys, que va resultar ferit crític arran de l'accident. Fins al lloc dels fets es van traslladar dotacions de la Guàrdia Urbana, Bombers de Barcelona, Mossos d'Esquadra i el Sistema d'Emergències Mèdiques, els quals el van traslladar a l'Hospital de la Vall d'Hebron. Aquesta és la setena víctima mortal per sinistre de trànsit aquest any a la ciutat. 

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat del més destacat d'aquest dijous 19 de setembre. Consulta aquí les notícies més destacades d'ahir.