Enlaces accesibilidad

El Museu Dalí fa 50 anys: recordem l'acte d'inauguració, amb el pintor, Gala i fins i tot Josep Pla

  • El Teatre-Museu Dalí va obrir les portes ara fa mig segle: l'Arxiu de TVE Catalunya conserva les imatges d'aquell moment històric
  • Cada any visiten aquesta l'obra de Dalí a Figueres milers de persones d'arreu del món: el somni de l'artista continua ben viu

Por
El Teatre-Museu Dalí de Figueres, una imatge creada pel pintor i que la seva obra ha fet universal
El Teatre-Museu Dalí de Figueres, una imatge creada pel pintor i que la seva obra ha fet universal Vladislav Zolotov/Getty

Fa mig segle que va obrir portes el Teatre-Museu Dalí de Figueres, anomenat així per l'antic ús de l'edifici. Va ser un somni de dècades del pintor i dels seus col·laboradors i amics que la ciutat gaudís d'una exposició permanent de la seva obra.

Dalí, però, havia signat un llegat perquè tot passés al Museu del Prado del Madrid, i per això van caldre canvis, gestions i noves signatures i acords. Salvador Dalí i la seva esposa Gala van assistir emocionats a la inauguració del nou espai museístic, rodejats d'autoritats.

Els Serveis Informatius de TVE Catalunya van assistir als dos actes solemnes, a l'Ajuntament de Figueres i al museu, i ara en recuperem les imatges històriques que van donar principi a la gran vitalitat d'aquest edifici, que tret dels anys de pandèmia, rep milers de visitants cada any. El 2023 van ser exactament 726.199.

La inauguració: el 28 de setembre del 1974

Salvador Dalí i Gala anaven abillats com si fossin la seva mateixa imatge icònica. Ell, amb abric llarg, el bastó amb el puny metàl·lic, el bigoti fi i ben caragolat. La seva esposa amb el llaç negre sobre el pentinat que li emmarcava la cara. El vestit, vermell i com si hagués estat fet a Rússia, el país on ella va néixer, l'havia creat la dissenyadora canadenca Elizabeth Arden. Gala se'l posava en les grans ocasions.

A sobre hi duia un collar d'ametistes espectacular. I tot i ser falses, el conjunt era impactant. La model i musa dels avantguardistes conservava la seva gran bellesa als 80 anys. Dalí en tenia deu menys.

El primer acte es desenvolupa a Vila-sacra, on són rebuts, i al saló noble de l'Ajuntament de Figueres, on les autoritats municipals rodegen el pintor i acompanyants, però on els protagonistes semblen ser els ministres arribats de Madrid. És allí on signen els documents que fan viable l'obertura del Teatre-Museu, i imposen a Dalí la medalla de la ciutat.

A continuació, tota la comitiva entra al museu. Tothom observa encuriosit com ha quedat l'interior, després que Salvador Dalí n'hagi supervisat tots els detalls. Un capellà beneeix les instal·lacions, i al final de les imatges, descobrim l'escriptor Josep Pla, que ho ha seguit tot des de darrere i sense perdre'n detall. Pla va donar sempre suport a Dalí, i la seva amistat va durar més de 50 anys.

El projecte del Teatre-Museu Dalí ja és una realitat. La ciutat compta amb una atracció cultural que interessa arreu del món. L'art destacarà al mapa la capital de l'Alt Empordà.

Dalí passa el dia rodejat d'autoritats. Ell mateix havia visitat Francisco Franco i el príncep Joan Carles a Madrid per assegurar-se l'obertura de la seva exposició permanent a Figueres. Anys enrere, ell i la seva dona havien signat un acord perquè tota la seva obra passés al Prado i ara, durant la inauguració, se'n fa la cessió a la Fundació Gala-Dalí.

L'escriptor Josep Pla era darrera, però segur que no va perdre detall de la inauguració de Teatre-Museu Dalí de Figueres

L'escriptor Josep Pla era darrera, però segur que no va perdre detall de la inauguració de Teatre-Museu Dalí de Figueres

Per mostrar el pes i omnipresència del règim, és el vicepresident del govern i ministre de Governació, José García Hernández, qui imposa la medalla d'or de Figueres a Dalí. L'acompanya un altre ministre, el de Habitatge, Luis Rodríguez de Miguel.

Gala Dalí també va rebre un regal: un mirall venecià. Ella i el seu home eren uns enamorats d'Itàlia. Als discursos, l'alcalde de Figueres va destacar com Dalí, artista universal, havia convertit també la ciutat en universal. Dalí va citar Franco al discurs d'agraïment i va dir que l'edifici, que tant havia esperat veure obert, esdevindria el "centre espiritual d'Europa".

La sèrie sobre Dalí de TVE Catalunya

Hem recordat un moment important a la vida de Salvador Dalí. Una fita per a ell i per la seva obra. Per això, us convidem a descobrir la vida d'aquest artista amb la sèrie de TVE Catalunya Dalí 1904-1989.

És una producció realitzada en el centenari del naixement de Dalí que inclou diverses entrevistes. El pintor hi exposa el seu pensament sobre la mort, el sexe o l'amor, i és clar, l'art. El primer capítol, a continuació.

El 50 aniversari del Teatre-Museu Dalí se celebrarà dissabte vinent, 28 de setembre, amb un gran acte popular, activitats obertes al públic, galetes en forma del pa de Dalí, un gran pastís de Christian Escribà i els pastissers de Figueres, videomapping, cercavila i visites guiades, contes i bigotis. Una ocasió excel·lent per fet cap a Figueres!

Els pans de Dalí, un objecte de la seva obra pictòrica que adorna la façana del Teatre-Museu Dalí

Els pans de Dalí, un objecte de la seva obra pictòrica que adorna la façana del Teatre-Museu Dalí