Enlaces accesibilidad

Carles Tamayo ens presenta la docusèrie 'Cómo cazar a un monstruo'

  • El periodista d'investigació explica que el motor del documental eren les víctimes de Lluís Gros i que l'objectiu era fer justícia
  • "Després de tants anys d'impunitat, es pensava que em podia convèncer", explica Tamayo sobre el condemnat

Per
Cafè d'idees - Carles Tamayo ens presenta la docusèrie 'Cómo cazar a un monstruo'

El periodista d'investigació Carles Tamayo ens presenta la docusèrie Cómo cazar a un monstruo, sobre el cas Lluís Gros, condemnat a 23 anys de presó per abusos sexuals. El pederasta li havia demanat un documental de la seva vida per netejar la imatge després de la condemna, "una cara B que intentava amagar sempre", i el youtuber accedeix pensant que demanarà perdó. "Intento ser tota l'estona molt honest amb ell", diu, assegurant que des de l'inici li diu que no el blanquejarà. "Després de tants anys d'impunitat, es pensava que em podia convèncer", ha admès.

En una conversa al Cafè d'idees amb Lorena Amo i Pep Prieto, el periodista explica que, en veure que no demanaria perdó i que continuava en llibertat, es va dedicar a descobrir perquè continuava impune. "El motor del documental són els afectats. L'objectiu era fer justícia", ha explicat sobre la petició que li van fer les víctimes i la "responsabilitat" d'enxampar-lo. "Tot el que volíem que sortís està al documental", ha assegurat sobre la relació amb els afectats. Finalment, descobreix molts altres delictes de Gros, "ve de com a mínim el 1975", i el pederasta acaba sent detingut.

Tot i això, Tamayo diu que el documental té com un "regust" de final feliç, però realment per ell "no té un final feliç". Ho justifica dient que va entrar a la presó amb 78 anys, després d'haver superat un llarg procés d'investigació judicial i extrajudicial, i tot i la sentència ferma continuava en llibertat. "Que segueixi lliure vol dir que els nois que van denunciar se'l segueixen trobant pel carrer", ha lamentat. "Fins a quin punt això és justícia i un final feliç?", ha preguntat.

"És un perill i ha d'estar a la presó"

Tamayo també explica que la denúncia del documental va més enllà d'aquest cas d'abusos, i que vol posar sobre la taula que el sistema permeti que un criminal que és "perillós" i "ha d'estar a la presó" estigui en llibertat. "És l'excusa per parlar d'una cosa més gran", ha dit. "Qualsevol cosa que vegi el documental li quedarà clar que el Lluís és un criminal i on ha d'estar és a la presó", ha defensat. I és que, més enllà dels abusos, Gros conduïa sense carnet, no pagava les multes i mentia repetidament: "És un perill", insisteix.

"El Lluís que coneixia era fals"

Carles Tamayo també ha explicat que ell coneixia prèviament el pederasta. Segons ha dit, va tenir un "petitíssim procés de dol" durant els dos anys que no va tenir contacte amb ell, d'ençà que es destapen els casos públics el 2019 i ell comença a rodar el 2021. "Encara tenia aquesta cara A, el Lluís 'bona persona'", ha recordat. "El Lluís que coneixia era fals, el conec al llarg del documental. No empatitzo en cap moment amb ell", ha admès després d'haver-li llegit la sentència i veure que no demanaria disculpes.

Gros estava al capdavant del Cinema La Calàndria del Masnou, la localitat de Tamayo, que és un gran cinèfil. "No m'ha costat tornar-hi perquè sabia que el Lluís ja no hi tenia res a veure", ha assegurat. Tot i això, admet que el va "impactar" veure les imatges del judici, "veure aquest lloc que per a mi era feliç on hi ha molta gent que ha viscut tot el contrari". El periodista també ha posat sobre la taula el "grau de confiança" dels seus pares que el deixaven anar amb Gros, tot i els rumors que hi havia, ja que ell s'esforçava a quedar com una "bona persona" i la gent del poble hi confiava.