'Històries de bar': Quin és el secret de la paella Parellada?
- La xef i propietària del restaurant Semproniana ens acosta una primera elaboració a la secció Històries de bar
- En una conversa al Cafè d'idees, ens parla de la història darrere de l'anomenat arròs del senyoret
La xef i propietària del restaurant Semproniana Ada Parellada estrena secció al Cafè d'idees. En aquesta ocasió d'Històries de bar ens parla de la paella, coincidint amb el dia mundial d'aquesta elaboració. Tot i el seu origen valencià, recorda que les coses bones sempre traspassen fronteres i la paella també va arribar arreu, sempre adaptant-se al que hi havia a l’entorn. La cuinera reivindica la paella del senyoret, que té nom propi: paella Parellada!
La història explica que en Juli Parellada, el prohom que vivia al palauet del carrer Canuda de Barcelona, on ara hi ha l’Ateneu Barcelonès, era molt "faldiller. Segons detalla Parellada al programa, li agradava portar les conquestes als reservats del restaurant de l’Hotel Suís, el lloc de moda de finals del segle XIX a la ciutat. I demanava sempre que l’arròs fos fàcil de menjar, per això li arreglaven a cuina, perquè no hagués de quedar en evidència davant les senyoretes, traient ossets i altres coses de la boca.
L'avi de la nostra col·laboradora, en Paco Parellada, amo de les 7Portes, va aprofitar la casualitat de dir-se de la mateixa manera que el comensal, i va perpetuar la paella Parellada, fent-la seva. I és que la propietat no és de qui la crea sinó de qui la manté, recorda la xef.
Ingredientes | Preparación |
---|---|
|
|