Enlaces accesibilidad

Reforç policial i escorcolls a les Festes de la Mercè per cercar armes blanques

  • Interior destina 5.000 agents de la Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra per a garantir la seguretat
  • José Luis Trapero afirma que l'augment d'apunyalaments és "insuportable"

Per
Les armes blanques, sota el punt de mira dels cossos policials a Catalunya.
Les armes blanques, sota el punt de mira dels cossos policials a Catalunya.

Interior reforça el cos policial i la cerca d'armes blanques tot just coincidint amb l'inici de les Festes de la Mercè de Barcelona. La preocupació de l'Ajuntament sobre la multireincidència i l'ús de ganivets i navalles a la via pública ha incrementat en el darrer any i els concerts multitudinaris acostumen a ser els més conflictius.

En total són 5.000 agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'esquadra que vetllaran aquests dies per a garantir la seguretat. Una mesura molt reclamada pels sindicats que, asseguren, hi ha un "problema enquistat".

De fet, aquest dijous el comissari dels Mossos, Miquel Esquius, ha anunciat que el cos ha requisat 6.252 armes blanques a tot Catalunya des de principi d'any. És a dir, aproximadament unes 25 diàries. Es tracta del doble que el 2020 i la capital catalana és on més s'intervenen.

Controls preventius a espais públics

El Departament d'Interior ha dissenyat un pla de reforç per prevenir la tinença d'armes blanques a la via pública sense justificació, per buscar-ne i detectar-ne més i per sancionar més ràpidament i durament quan se'n trobin.

Uns escorcolls que es duran a terme a espais públics, de lleure, discoteques i, fins i tot, escoles, afirma el cap de la policia catalana Josep Lluís Trapero. Es tracta d'una nova versió del pla Daga, que comptarà amb la col·laboració de les policies locals i la seguretat privada, que no necessita incidències per tal de fer controls, sinó que es fan directament com a prevenció.

Tot i això, la consellera Núria Parlon assegura que la legislació actual és suficient "per poder actuar amb contundència".

S'incorporen els nous agents

La seguretat i la presència "visible" de la policia al carrer és una de les grans prioritats del Govern. Segons Salvador Illa, els nous agents de Mossos i GUB que s'incorporen de l'acadèmia, hauran de fer front a "la multireincidència, les ocupacions il·legals, el tràfic de drogues i la violència envers les dones".

Durant l'acte de lliurament de diplomes de la 37a promoció del Curs de Formació Bàsica per a Policies, el president del Govern ha apostat perquè Catalunya tingui una policia amb més efectius, més pròxima als ciutadans, que gaudeixi d'un millor prestigi i, sobretot, que no sigui objecte del debat polític ni la "demagògia".

A banda, Parlon ha avisat als nous agents que arriben en un moment "complex" per a la seguretat, però que compten amb el suport de la ciutadania.