Enlaces accesibilidad

Elisenda Alamany farà tàndem amb Junqueras per liderar ERC

  • La regidora a Barcelona assumirà la secretaria general del partit si 'Militància Decidim' s'imposa al congrés del novembre
  • Junqueras aplega més d'un miler de persones a l'acte de presentació de la candidatura al Teatre de la Passió d'Olesa de Montserrat

Per
Elisenda Alamany i Oriol Junqueras a la presentació de la candidatura 'Militància Decidim' que aspira a liderar ERC
Elisenda Alamany i Oriol Junqueras a la presentació de la candidatura 'Militància Decidim' que aspira a liderar ERC Quique García (EFE)

Oriol Junqueras es compromet a "salvar i rescatar" Esquerra Republicana per tornar-la a posar "al servei de societat". I ho vol fer acompanyat de la regidora republicana a l'Ajuntament de Barcelona Elisenda Alamany. Junqueras ha triat la presidenta del grup municipal d'ERC a la capital catalana per ser la secretària general del partit si la candidatura que impulsa, 'Militància Decidim', s'imposa al congrés de finals de novembre.

En l'acte de posada en escena de la seva candidatura per tornar a liderar el partit, Junqueras s'ha desmarcat de l'estructura B d'ERC i ha estat molt contundent contra els responsables dels cartells sobre l'Azheimer i els que "van penjar ninots als ponts" mentre ell estava a la presó i els que prenien decisions al marge de la presidència. "És una vergonya que nosaltres no mereixem", ha dit davant del miler d'assistents que l'han acompanyat al Teatre La Passió d'Olesa de Montserrat. I ha promès fer net: "No cosirem cap ferida que prèviament no haguem netejat".

A la presentació de la candidatura hi han assistit figures conegudes del partit com l'exconseller Raül Romeva i l'eurodiputada Diana Riba, així com el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián.

La batalla pel lideratge d'ERC

L'encapçalada per Junqueras no és l'única candidatura que aspira a liderar el partit a partir del congrés del 30 de novembre. N'hi ha 3 més que ja s'han presentat públicament i desigen fer-se amb les regnes del partit per obrir una nova etapa.

Aquesta setmana s'ha presentat la candidatura de Nova Esquerra Nacional, auspiciada per la secretària general del partit Marta Rovira, que proposa el sociòleg i exalcalde de Vilassar de Dalt Xavier Godàs per a la presidència del partit i l'exdiputada Alba Camps com a secretària general. També compta amb figures que els últims anys han tingut pes en els òrgans de decisió de la formació, com ara la portaveu al Congrés, Teresa Jordà, i la vicepresidenta de la Mesa, Raquel Sans.

Godàs va defensar el 'sí' a investir Salvador Illa, però a la candidatura de Nova Esquerra Nacional també hi ha militants que es van expressar obertament pel 'no' a l'acord entre ERC i el PSC. La candidatura vol reestructurar l'organigrama de l'executiva, amb una coralitat i feminització dels lideratges, i fomentar el treball en equips. Proposa que de la secretaria general en pengin 4 secretaries adjuntes: coordinació interna, municipalisme, estratègia política i comunicació. El que encara ha de concretar és el mecanisme que veuen més adient per escollir la figura de la persona que seria cap de llista a unes eleccions al Parlament.

Les altres dues candidatures han sorgit de sectors crítics del partit, en desacord amb la tasca feta durant aquests darrers anys per la cúpula d'ERC encapçalada per Oriol Junqueras i Marta Rovira.

'Foc Nou' proposa una renovació total dels dirigents de la formació i es presenta com "una candidatura realment regeneradora" que vol fer un "cop de timó". En aquest sentit, deixen clar que estan en contra d'anar "pactant sistemàticament amb l'espanyolisme".

Els seus portaveus són Gabriel Fernández, del grup municipal republicà a Sabadell, Anna Piñol, advocada i regidora a Matadepera, Jordi Orobitg, tinent d'alcalde i portaveu del partit a Lloret de Mar, i Esther Martin, secretària de Política Municipal i Institucional de l’agrupació d’ERC del barri de Sants de Barcelona. També compta amb el suport de l'exconseller Alfred Bosch, que aquesta setmana al Cafè d'Idees de RTVE reivindicava la candidatura de 'Foc Nou' com l'única que no respon a la "línia estratègica" de la direcció.

Bosch considera imprescindible que Junqueras i Rovira assumeixin responsabilitats per la campanya B i la polèmica dels cartells relacionant els germans Maragall i l'Alzheimer.

La candidatura de 'Foc Nou' és relativament nova. En canvi, la impulsada pel corrent crític intern 1 d'Octubre, que ha triat per nom 'Recuperem ERC. La independència des de les bases', porta més temps gestant-se, tot i que va ser l'última en confirmar que presentava llista. Reclama una renovació profunda del partit, apostant per "recuperar l'ERC de sempre" i va ser molt bel·ligerant amb l'acord de la direcció comandada per Marta Rovira amb els socialistes per investir Salvador Illa com a president de la Generalitat.

Fruit de la feina feta durant els últims mesos, la candidatura apela al 44% de la militància que va votar 'no' a l'acord a unir-s'hi. El 8 de setembre l'assemblea del Col·lectiu va acordar proposar Xavier Martínez com a president i Àngel Ruiz com a secretari general.