Enlaces accesibilidad

Com cultivar sense llaurar el camp?

Per
Va de Verd - Hort sense llaurar

Cada cop que es llaura un hort es redueix la matèria orgànica de la terra. Per tant, es resta riquesa i fertilitat. Això és el que diu Estela Delga, divulgadora de tècniques agrícoles i de les capacitats d’algunes plantes. Per això defensa un nou mètode que es va imposant a poc a poc gràcies a la permacultura: cultivar sense llaurar. 

Cultivar sense llaurar 

Per no haver de llaurar la terra, és essencial cultivar en bancals permanents, és a dir, no canviar-los de lloc entre cultiu i cultiu i mantenir sempre els mateixos camins de pas entre un bancal i l’altra. Així on es planti no es trepitjarà mai i la terra no quedarà compactada sinó flonja i, per tant, més permeable a l’aigua i a la circulació de l’oxigen. A més a més, permetrà fer la feina amb menys esforç.  

Una altra condició del nostre sòl serà que mai quedi despullat. Requerirà un bon encoixinat de palla o de qualsevol altre material orgànic.  

Cultivar sense llaurar

Encoixinat de palla.

La fanga 

La fanga de doble mànec és l’eina imprescindible per evitar que la terra estigui compactada. No s’ha de remoure; només s’ha d'airejar amb uns moviments poc invasius. D’aquesta manera també s’evita l’aparició d’herbes adventícies. Si no tens a l’abast una fanga de doble mànec, pots fer servir una senzilla. 

La fanga

Fanga de doble mànec.

Hort sense llaurar: el llibre 

La divulgadora Estela Delga ha plasmat tot el seu coneixement d’aquestes tècniques al seu llibre Hort sense llaurar, on també parla, entre altres temes, sobre com adobar aquests horts per tal de tenir uns cultius més sans i productius.