Enlaces accesibilidad

Daniel Llussà, el lleidatà que fa efectes especials per a Marvel

Per

Daniel Llussà, nascut a Puigverd, a Lleida, treballa fent efectes especials per pel·lícules de Hollywood
Daniel Llussà, el lleidetà que treballa per Marvel i 'Star Wars'

En Router explora les possibilitats del teletreball i com cada cop està més implementat a la nostra societat. Thais Villas coneix Daniel Llussà, un jove apassionat pel cinema que ha acabat treballant per a pel·lícules de Marvel i, fins i tot, per a ‘Star Wars’, la seva gran inspiració. I tot això ho fa des de la comoditat de casa seva al municipi lleidatà de Puigverd.

Un gran aficionat al cinema

Daniel Lussà és un jove de 29 anys que des de ben petit s’ha sentit atret pel cinema. “Sempre mirava els making offs, els extres dels DVD’s i veia com feien la màgia. M’apassionava saber com creaven entorns que no existien i coses increïbles”, explica al programa.

Això el va portar a formar-se fe manera autodidàctica mirant tutorials d’internet i fent les seves pròpies creacions amb només 13 anys. D’aquesta època daten els vídeos on provava efectes com jugar amb una espasa làser o explosions que, gairebé sempre, afectaven el campanar de Puigverd, que és el que veia des de la finestra de casa seva. “S’ha cremat, ha explotat, el drac de Sant Jordi l’ha destrossat... li ha passat de tot”, comenta.

Thais Villas xerra amb Daniel LLussà, el jove de Lleida que treballa per produccions de Hollywood fent efectes especials

Thais Villas entrevista Daniel Llussà a casa seva

Arriba la professionalització

En Daniel va començar a formar-se seriosament després del batxillerat. Primer va fer un curs de disseny gràfic i després es va traslladar a l’ESCAC, a Barcelona, per fer un màster. D’allà va anar a parar a una empresa de Madrid amb la qual va treballar a grans produccions com ‘Joc de trons’ o ‘Un monstruo viene a verme’, pel·lícula de J.A. Bayona.

Amb aquesta recopilació de projectes va presentar-se a altres empreses i va acabar treballant per la multinacional MPC (Moving Picture Company), amb seu a Londres i a Vancouver. Els primers sis mesos els va passar al Regne Unit i després es va traslladar al Canadà per participar en projectes de Hollywood com ‘Aladdin’ o l’Episodi IX d’’Star Wars’.

Des de l’any 2020 fins a finals de 2024 ha estat treballant per a Marvel i ho ha fet des de Puigverd. Arran de la pandèmia, el teletreball es va normalitzar i ara ja és part de la seva rutina laboral. “Volia tornar a casa. Amb la covid, el treball en remot em va permetre fer el mateix tipus de feina des de casa”, comenta des de l’estudi que té muntat a la seva llar.

Ara bé, fer feines per companyies tan importants comporta una sèrie de requisits que en Daniel explica: “Per confidencialitat i privacitat, has d’estar a un lloc on només puguis accedir tu, que les finestres estiguin tancades i que no es pugui veure des de fora per evitar filtracions de les pel·lícules”.

En Daniel Llussà, un català que treballa fent efectes especials per pel·lícules de Hollywood, amb un dels personatges d' 'Star Wars'

Daniel Llussà, de fan a treballador d' 'Star Wars'

Treballar per als més grans

En Daniel s’ha especialitzat en simulació, en fenòmens dinàmics, en destruccions amb aigua i foc, així com en fenòmens màgics i tota mena de desastres. Però, com va ser treballar a ‘Star Wars’, el film que li va servir d’inspiració? “Va ser com un somni, surrealista, perquè no t’acabes de creure que ets allà”, confessa mentre explica que li van donar una mica de responsabilitat per poder fer destruccions i focs a les naus. “Vaig passar de destruir el campanar de Puigverd a destruir naus d’ ‘Star Wars’”, diu rient.