Enlaces accesibilidad

Truita amb suc: un tast del Priorat

  • Sílvia Abril arriba a Falset, capital del Priorat, per aprendre a cuinar la truita amb suc
  • Aquesta és la terra dels vins i la gastronomia que preserva la tradició catalana amb ingredients locals

Por

Truita amb suc: un tast del Priorat
Truita amb suc.

El Priorat és una de les comarques més emblemàtiques de Catalunya, reconeguda sobretot pels seus vins excepcionals i una riquesa gastronòmica que va molt més enllà de les vinyes. La zona amaga entre els seus tresors culinaris una recepta que ha perdurat al llarg dels segles: la truita amb suc. Sílvia Abril descobreix a 'La Recepta Perduda' aquesta delícia de peix que captura l'essència de la comarca.

El Priorat

Imatge d'un paisatge del Priorat.

Un plat que perdura en el temps: la truita amb suc

La truita amb suc té les seves arrels en la cuina d'aprofitament i la tradició medieval catalana d'aquest tipus de peix guisat. L'any 1982, un grup de veïns del municipi d'Ulldemolins va organitzar per primera vegada la Diada de la Truita amb Suc, una celebració que donava homenatge a aquest plat tradicional de Quaresma, elaborat amb espinacs i fesols. Amb els anys, la iniciativa va anar guanyant popularitat, convertint-se en un menjar essencial per molts habitants de la zona i visitants de fora, que cada segon diumenge de març acudien a Ulldemolins per participar en el concurs o, simplement, per tastar-lo.

la truita amb suc

Elaboració de la truita amb suc.

Encara que la recepta sigui tradicional del Priorat, a Terra Alta s'hi poden trobar algunes variants. Tanmateix, els dos elements fonamentals que mai fallaran són: el sofregit i la picada. La seva preparació, tot i ser senzilla, requereix temps i una elaboració acurada per aconseguir el seu sabor característic. Aquesta recepta es basa en una truita, sovint feta amb espinacs o bacallà, que es cuina amb un sofregit d'alls i se submergeix en un suc fet a base de vi. El resultat és un peix de sabor intens, on el vi, preferentment de la zona del Priorat, juga un paper fonamental.

Truita amb suc: un tast del PrioratTruita amb suc: un tast del Priorat
Ingredientes Preparación
  • Espinacs
  • Fesols
  • Ou
  • Bacallà
  • Farina
  • Alls
  • Oli
  • Vi blanc
  1. Cou els fesols i els espinacs
  2. Bat els ous
  3. Fes la truita amb els fesols i els espinacs
  4. Deixa reposar la truita
  5. Fregeix el bacallà enfarinat
  6. Posa l'oli del bacallà i uns quants alls a la cassola
  7. Quan els alls estiguin tovets, posa la farina
  8. Posa vi blanc i aigua per sofregir
  9. Quan l'aigua i el vi estan barrejats amb la farina posa el bacallà
  10. Afegeix la truita perquè vagi agafant el gustet
  11. Ara és opcional afegir-hi picada d'ametlla

Més enllà de ser un simple plat, la truita amb suc representa una part important de la cultura gastronòmica de les terres tarragonines. Moltes famílies han heretat les receptes dels seus avantpassats i, avui en dia, aquesta tradició es manté viva gràcies a l'esforç dels cuiners locals que aposten per conservar-la i donar-li el reconeixement que mereix.

Per a qui visita el Priorat, tastar aquesta recepta és una manera de connectar amb la tradició d'aquestes terres. Amb cada mossegada, els amants de la cuina tradicional catalana podran gaudir de la gastronomia com mai ho havien fet!

Truita amb suc amb Sílvia Abril

Sílvia Abril fent truita amb suc al Priorat.