Enlaces accesibilidad

Junts amenaça a tornar a bloquejar els pressupostos al Congrés

  • El Congrés tornarà a debatre aquest dijous els objectius d'estabilitat pressupostària i deute públic de les administracions pels propers tres anys
  • Junts adverteix a PSOE que si manté la mateixa proposta tornaran a votar en contra

Per
El secretari general de Junts, Jordi Turull, durant la presentació de l'oficina parlamentària del partit a les comarques gironines
El secretari general de Junts, Jordi Turull, durant la presentació de l'oficina parlamentària del partit a les comarques gironines

El govern de Pedro Sánchez torna a afrontar una setmana d'incertesa al Congrés per la dependència dels vots de Junts. La cambra baixa debatrà i votarà aquest dijous els objectius d'estabilitat pressupostària i deute públic de les administracions pel període 2025-2027.

Recordem que suposen l'avantsala dels Pressupostos. Els de Puigdemont ja hi van votar en contra la primera vegada i ara tornen a avisar que si els socialistes presenten la mateixa proposta, mantindran el seu vot negatiu.

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha advertit que "tot allò que suposi consolidar el 'cafè per a tots' o agreujar el dèficit de Catalunya mai tindrà el nostre vot". En aquest sentit, "no serà la nostra responsabilitat" si no hi ha pressupostos.

La major part del dèficit per l'administració central

La proposta fiscal de l'Executiu estipula que l'Administració Central assumeixi la major part de la responsabilitat del compliment dels nous objectius fiscals, atès que el 2025 haurà de situar el seu dèficit en el 2,2%, en l'1,8% en 2026 i en l'1,5% en 2027. Per part seva, l'objectiu de dèficit de les comunitats en 2025, 2026 i 2027 serà del 0,1%, mentre que els ajuntaments i corporacions locals disposaran en 2025 i 2026 d'equilibri pressupostari (0%).

També s'estableix que el deute públic del conjunt de les administracions es redueixi al 103,6% del PIB en 2025, un percentatge que haurà de ser gairebé dos punts inferiors el 2026, quan arribi al 101,8%. Finalment, en 2027 estarà per sota del 100%, situant-se en el 99,7%.

Seguint amb el deute públic, l'objectiu fixat per a les comunitats autònomes és del 20,8% del PIB en 2025, un 20% per a l'any següent i un 19,4% en 2027. Per part seva, el deute dels ajuntaments mantindrà una senda descendent en els pròxims exercicis, passant d'un 1,3% en 2025 i 2026 i el 1,2% en 2027.

L'avantsala dels Pressupostos

Serà la quarta vegada que el Congrés debati uns objectius d'estabilitat enguany. En la darrera ocasió, ara fa dos mesos, Junts va afegir-se a PP, Vox i UPN per tombar-los. Anteriorment, el Govern ja havia presentat els objectius relatius als Pressupostos de 2024 dues vegades, però aquests comptes no es van tramitar per l'avançament electoral de Catalunya i continuen vigents els de 2023, que es van prorrogar automàticament l'1 de gener.

En aquestes dues ocasions, el Congrés no va suposar un escull i els objectius van superar el tràmit de la Cambra Baixa. No obstant això, la majoria absoluta del PP al Senat va tombar la senda totes dues vegades. Això va obligar el Ministeri d'Hisenda a recórrer a un informe de l'Advocacia de l'Estat per a sortejar el veto de la Cambra Alta i elaborar els Pressupostos amb els objectius que l'Executiu va remetre a la Comissió Europea a l'abril de 2023 dins del Programa d'Estabilitat.