Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Collboni: "Estem doblegant la corba de delictes"

  • L'alcalde de Barcelona valora positivament la seguretat durant les Festes de la Mercè i assegura que baixa la delinqüència
  • Convida a ERC i Comuns a negociar els pressupostos com a primera passa per arribar a un govern de coalició

Per
Cafè d'idees - Jaume Collboni: "Estem doblegant la corba de delictes"

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s'ha mostrat satisfet pel dispositiu de seguretat per les Festes de la Mercè. "La protagonista ha estat la mateixa Festa Major", ha assegurat. Per Collboni, el treball conjunt de l'Interior i Ajuntament té ja efectes en la reducció del nombre de delictes a la ciutat. Segons dades dels Mossos d'Esquadra facilitades per l'alcalde, durant els mesos de juliol i agost el nombre hauria disminuït un 7%. "S'està produint un canvi de tendència, estem doblegant la corba de la comissió d'aquests delictes", ha afirmat.

Més enllà de la reducció dels delictes, l'alcalde ha demanat una reforma del codi penal i més recursos a la justícia per lluitar contra la multireincidència. Collboni expressa que "per la lentitud de la justícia", les persones multireincidents "no van a la presó".

Obre la porta a governar en coalició amb Comuns i ERC

En l'àmbit de la política municipal, Jaume Collboni ha obert la porta que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i també els Comuns puguin entrar al govern. Insisteix que el seu executiu és "progressista" i "socialdemòcrata", però la condició que marca l'alcalde és que primer s'arribi a un acord per aprovar els pressupostos. "S'ha de fer un camí, i és evident que amb els Comuns s'ha de fer un camí una mica més llarg", ha anunciat Collboni.

Per l'alcalde, aprovar els comptes és "la millor prova de voluntat d'arribar a un acord" i ha defensat un govern de coalició per tenir "un govern fort". Tot i així, tampoc exclou a Junts de cara a arribar a acords en matèries concretes.

Política d'habitatge: prioritat de l'Ajuntament

Pel que fa a l'habitatge, Collboni ha insistit que el consistori està fent "un gran esforç" per posar més habitatge protegit al mercat i "prendre mesures contundents". En aquesta línia, ha destacat la previsió de construir fins a 15.000 habitatges nous.

L'alcalde ha reclamat la urgència de regular els lloguers de temporada i qüestiona a Junts per haver tombat la proposició de llei al Congrés. "Haurà d'explicar Junts perquè es permet o tolera que tinguem un punt de fuga de molts pisos que haurien de ser residencials i passen a ser de temporada", ha interpel·lat Collboni. En aquest sentit, demana que aquesta tipologia de lloguers estiguin limitats en condicions i preus.

Davant la reclamació de 1000 milions d'euros dels propietaris de pisos turístics per l'anunci de l'Ajuntament de Barcelona de no renovar les llicències el 2028, l'alcalde respon que "no té fonament". Collboni afegeix que si reclamen aquesta xifra tan alta és sinònim de la "distorsió en el mercat residencial". Per aquest motiu, assegura que el govern defensarà "el dret a l'habitatge".

Satisfacció amb la Copa Amèrica

Sobre la Copa Amèrica, l'alcalde s'ha declarat "satisfet" per com s'està desenvolupant. Ha criticat a la regidora dels Comuns, Janet Sanz, que ho va qualificar d'estafa i considera que vol "marcar perfil propi". Collboni assegura no entendre aquest canvi de posicionament perquè va ser el govern d'Ada Colau qui va aprovar l'esdeveniment esportiu. "També és mèrit dels Comuns que vagi bé", assegura l'alcalde.

En tot cas, Collboni conclou que s'ha aconseguit l'objectiu últim que és "reconnectar la ciutat amb el mar". En aquesta línia, ha destacat la finalització de les reformes del Port Olímpic, la inversió de 150 milions d'euros al Port de Barcelona i reactivar el Maremagnum.

Una vegada acabi la competició, el govern municipal es plantejarà si torna a sol·licitar ser la seu de l'esdeveniment.

Alcalde de nit abans que acabi l'any

Per últim, Collboni ha anunciat que a finals d'any es revelarà qui serà l'alcalde de nit. "Tenim el perfil molt definit", ha explicat. Collboni ha desgranat que "serà algú que tingui a veure amb el món de la nit" i que serà una "autoritat moral en l'àmbit de l'oci nocturn".

El plantejament de l'Ajuntament és que sigui una figura escollida per les associacions de veïns i els promotors d'oci nocturn.